Het aantal biologische landbouwbedrijven in Vlaanderen blijft groeien: in 2018 waren er 514, een toename met bijna 10%. Opmerkelijk is dat de biologische pluimveehouderij toeneemt met 15%. Vlaamse consumenten kochten in 2018 evenveel biologische verse voeding als in 2017.

Het net gepubliceerde rapport van het Departement Landbouw en Visserij komt met nieuwe cijfers over de biologische sector voor 2018.

Hoeveel bio kopen we?

De Belg vindt duidelijk zijn weg naar bioproducten: we gaven in 2018 samen 760 miljoen euro uit aan bio, een stijging met 15% t.o.v. 2017. Hiervan neemt Vlaanderen 38% voor zijn rekening – dus in Wallonië wordt beduidend meer bio gekocht dan hier. De Vlaming besteedde in 2018 wel evenveel aan verse biovoeding en biodranken als het jaar ervoor.

Verse bioproducten komen best wel vaak op tafel in ons land. 90% van de Belgische consumenten koopt op jaarbasis minstens eenmaal een vers bioproduct. Welgestelde gezinnen met kinderen en jonge alleenstaanden kopen relatief meer bio: zij besteden 5% van hun uitgaven voor verse voeding aan bio. Gezinnen met kinderen met een beperkt inkomen kopen het minste bio, zij besteden 1,6% van hun aankopen aan verse biovoeding, maar hun aandeel groeit.

Welke bioproducten vinden we lekker?

Biozuivel en biogroenten zijn de koplopers in onze boodschappentas. Ook fruit, vlees, eieren, brood, aardappelen, en vleesvervangers eten we graag. De belangrijkste groeiers in 2018 zijn eieren, vlees en zuivel. Bij de verwerkte bioproducten doen pizza's, quiches en kant-en-klare maaltijden het heel goed.

Hoeveel biobedrijven zijn er?

In 2018 is het aantal Vlaamse biologische landbouwbedrijven gegroeid tot 514 bedrijven. Er waren 56 nieuwe aanvragen voor certificatie. Het gaat zowel om starters als om boeren die al een hele tijd bezig zijn en nu de stap naar bio zetten.

Ook de biologische verdelers, bereiders, verkooppunten, importeurs en/of exporteurs van biologische producten deden het goed. Eind 2018 waren ze met 1.102 bedrijven in Vlaanderen - bijna 10% meer dan in 2017. Vaak gaat het om bedrijven die biologische producten als suiker, cacao, koffie, thee en kruiden produceren of verhandelen.

Hoeveel hectare is bio?

De totale oppervlakte van biologische landbouwgrond (incl. omschakeling) groeide in 2018 aan tot 7.913 hectare, een toename met 7%. Biogrond maakt nu ongeveer 1,3% uit van het totale Vlaamse landbouwareaal. Uiteraard heeft dit ook te maken met de 56 nieuwkomers: ruim 70% van de netto-aangroei van het bio-areaal is aan hen te danken.

Hoeveel dieren?

Meer dan een kwart van de Vlaamse biologische landbouwbedrijven heeft biologische dierlijke productie, soms in combinatie met plantaardige productie. Het bio(pluim)vee steeg in 2018 met 15% ten opzichte van 2017. Vooral de biologische pluimveehouderij heeft zich uitgebreid.

Hoe groot is de bio-import?

In 2018 werd bijna 242.000 ton aan biologische producten van buiten de EU ingevoerd. Verse bananen zijn duidelijk het populairst: zij maken meer dan 40% uit van het totale importvolume in Vlaanderen.

Veel interesse

De laatste jaren is er opvallend veel belangstelling voor de biologische productiemethode: de beroepsopleidingen en starterscursussen voor wie actief wil worden in de biologische sector zijn populair.

Lees hier het volledige biorapport 2018.