Is biologische voeding ook gezondere voeding? De hele biocyclus zet in ieder geval sterk in op gezondheid: van een gezonde, levende bodem voor planten tot gezonde, sterke dieren in de veeteelt.
Moeilijk te onderzoeken
OK, we geven het maar meteen toe: het is nog niet zwart op wit bewezen dat wie consequent biologisch voedsel eet gezonder is dan wie niet voor biologische producten kiest. Wetenschappelijk onderzoek kan het effect van biologische voeding immers moeilijk geïsoleerd onderzoeken. Een goede gezondheid wordt ook niet alleen bepaald door je voedingspatroon, maar ook door je omgeving, je bewegingsgewoontes of je erfelijk materiaal.
Anderzijds is er nog te weinig kennis en duidelijkheid over de gezondheidsgevolgen op lange termijn van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmatige additieven en hulpmiddelen, antibiotica en hormonen, en genetisch gemodificeerde organismes (ggo’s). Wel is bekend dat er reststoffen van bepaalde van deze middelen in onze voeding achterblijven.
Uit voorzorg
Bio hanteert het voorzorgsprincipe en daarom worden chemische en kunstmatige elementen alsook antibiotica en hormonen uit voorzorg zo veel mogelijk uit het biologisch productieproces geweerd. Het is immers niet 100% duidelijk welk effect de residuen van die producten op mens, dier en natuur hebben.
In de plaats daarvan wordt gewerkt met natuurlijke, organische mest, additieven van natuurlijke oorsprong en natuurlijke hulpmiddelen. Antibiotica komen er alleen aan te pas als dieren niet op alternatieve manieren behandeld kunnen worden. En ggo-gewassen, die bestaan niet in bio!
Zorg voor het ecosysteem
Het biologische productieproces draait om de zorg voor ons ecosysteem. Bio neemt daarbij een positieve houding ten opzichte van de natuur toe: de natuur is een sterke bondgenoot in het hele proces. De biolandbouwer, -veeboer of -verwerker werkt zoveel mogelijk mee met de natuur en houdt de negatieve impact van de voedselproductie op het leefmilieu zo beperkt mogelijk. De boeren geven veel zorg en aandacht aan levende en vruchtbare bodems en naar gezonde dieren.
Het uitgangspunt van biologische landbouw is immers dat een gezonde aarde én gezond voedsel een positieve impact heeft op onze gezondheid. En daar draait het toch om, nee?
Meer omega-3
Wist je dat sommige bioproducten een een hogere voedingswaarde hebben? Zo bevat biologische melk meer omega-3-vetzuren dan gangbare melk. In het Westen daalt de inname van de omega-3-vetzuren ten voordele van de omega-6-vetzuren en is de balans tussen beide zoek. De extra omega-3-vetzuren ontstaan doordat biologische koeien meer buiten grazen en vers gras en klaver eten.
Geniet ervan!
Uit de gegevens van de laatste Belgische Voedselconsumptiepeiling (2014) blijkt dat de gemiddelde Vlaming nog te weinig gezond eet. Wil je gezond eten, zorg dan sowieso dat je evenwichtig menu samenstelt. De nieuwe Voedseldriehoekkan hierbij zeker een goede leidraad zijn. Het uitgebreide bio-assortiment helpt je alvast een heel eind op weg!
Lees hier alle artikels over de biopijler Gezond genieten.
__
Met dank aan Biomijnnatuur.be