Bio werkt zo veel mogelijk samen met de natuur en dat geeft bioproducten hun puurheid. Bij de teelt worden alleen natuurlijke mest of compost gebruikt, en bij verwerkte bioproducten alleen natuurlijke additieven.

Zo natuurlijk mogelijk

De biosector werkt op alle vlakken zo natuurlijk en puur mogelijk, van de zorg voor bodem, planten en dieren tot en met de verwerkte producten. Ook als producten van het veld verwerkt worden tot bv. tomatenpuree, veggieburgers, ontbijtgranen of bier, wordt het hele proces zo natuurlijk mogelijk gehouden. De basisregel is dat minstens 95 procent van de landbouwingrediënten van biologische oorsprong moet zijn. Er is alleen een uitzondering voor een zeer beperkte groep ingrediënten die moeilijk in bio te vinden zijn: die mogen gangbaar worden aangekocht.

De Europese biowetgeving is daar duidelijk in: het gebruik van additieven, hulpstoffen en productietechnieken is uiterst beperkt. Bij de productie moeten de biologische integriteit en vitale eigenschappen van het product behouden worden. Verwerkende biobedrijven worden hier streng op gecontroleerd. Dankzij die controles kun je bioproducten dan ook 100% vertrouwen.

Bij verwerkte bioproducten ben je daarnaast zeker dat de ingrediënten van biologische oorsprong zijn. Ingrediënten op basis van ggo's zijn niet toegelaten. Dit wil zeggen dat het genetisch materiaal van producten niet mag aangepast worden om het beter te doen groeien, smaken, ruiken of uitzien.

Smeer 's wat bio veggiebeleg op je brood! Verrassend anders!
Smeer 's wat bio veggiebeleg op je brood! Verrassend anders!

Welke additieven mag bio gebruiken?
Verwerkte bioproducten bevatten zo min mogelijk toevoegingen. Alleen essentiële additieven – de zgn. E-nummers – zijn in bio toegelaten, maar wel onder strikte voorwaarden. Citroenzuur is bijvoorbeeld toegelaten in bio, maar enzymen die bruinkleuring tegengaan niet. Concreet mag er in bioproducten geen gebruik worden gemaakt van bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma’s en kleurstoffen.

Wat met hulpstoffen en technieken?
Vaak heb je een hulpstof nodig om tot een bepaald verwerkt product te komen. Zo heb je citroenzuur of melkzuur nodig om kaas te maken, maar het vormt geen bestanddeel van kaas. De Europese biowetgeving laat een beperkte lijst van hulpstoffen en verwerkingstechnieken toe, bij voorkeur met biologische, mechanische en natuurkundige methodes. Daarom vind je ook geen quorn in bio: de hulpstoffen en technieken die nodig zijn om dit te maken, zijn niet toegelaten in bioverwerking.

De Europese biowet kiest voor de weg van de voorzichtigheid: bij de procestechnieken worden bijvoorbeeld een aantal chemische processen verboden. Zoals de bestraling met röntgen- of gammastralen om de houdbaarheid van eten te verlengen.

Lees meer over de biopijler "Lekker puur".

Bioappelsap wordt meestal niet gefilterd en bevat geen additieven. Hoe puurder, hoe  lekkerder!
Bioappelsap wordt meestal niet gefilterd en bevat geen additieven. Hoe puurder, hoe lekkerder!
__

Met dank aan Biomijnnatuur.be