Bier is populair in dit land, en ook biologisch bier doet het erg goed. Met meer dan 150 soorten is het aanbod verrassend groot: van pils tot tripel, van lichtblond tot donkerbruin. We namen een kijkje bij Gert Jordens van het Jessenhofke, biologisch bierbrouwer vanaf het eerste uur.
Eerlijk bier
De drijvende kracht achter brouwerij Jessenhofke is Gert Jordens, kleinzoon van een Hasseltse jeneverstoker. Waar komt zijn passie voor bio vandaan? Gert: “We aten en dronken al bio voordat we met de brouwerij begonnen, dus we vonden het logisch om in dat bioverhaal verder te gaan. Vanaf het begin in 2001 gingen we 100 procent voor biologisch bier. We hebben intussen acht soorten op de markt. We maken niet alleen onze eigen bieren maar we fungeren ook als ontwikkelplatform om biobieren voor anderen te creëren. Zo hebben we al meer dan 80 bieren op maat gemaakt! Het is bijzonder om je passie op die manier te kunnen uitleven.”
Gert hoeft er niet over na te denken als je hem vraagt wat nu de kern is van zijn biobier: “Biologisch bier is een eerlijk bier. Ik vind dat biobier puurder smaakt en dat het meer uitgesproken geuren heeft. Dat komt omdat alle ingrediënten met zorg gekozen worden en biologisch en lokaal zijn.”
Brouwen met kruiden
De specialiteit van Jessenhofke is om bier te maken met niet-courante kruiden. Gert Jordens won ooit een wedstrijd voor amateurbrouwers omdat hij een bier had gemaakt op basis van een Egyptisch recept met knoflook, en dat sloeg duidelijk aan. Ook nu nog gebruikt hij verse biolook die net wat extra karakter aan het bier geeft. Misschien dat de jenever van zijn grootvader er nog voor iets tussen zit: “Mijn grootvader, die jeneverstoker was, legde mij vaak heel gepassioneerd uit hoe hij kruiden in zijn jenevers verwerkte. En dat speelt zeker mee!
Ook de pimpernel is een geliefd ingrediënt, en heeft zelfs een bier naar zich vernoemd gekregen, de PMPRNL. Oorspronkelijk ontwikkelde Gert het bier op vraag van een kruidenkweker. Het resultaat was zo lekker dat hij het ook zelf is beginnen maken: “In ons pimpernelbier zit ook tijm, hysop, bonenkruid, myrte en knoflook. Lokale kruiden gebruiken vind ik het mooie aan een gebalanceerd bier maken met moeilijkere ingrediënten. De smaken moeten wel in evenwicht blijven, we gaan niet voor extreme smaken.”

Hoe maakt bio het verschil?
Om biobier te maken, moet de brouwer de Europese biowetgeving volgen. Concreet moet minstens 95% van de landbouwingrediënten van het bier biologisch zijn. Dus het graan (meestal zomergerst), de hop, de kruiden en het fruit: ze zijn allemaal biologisch geteeld. En wat met de gist? Gist bestaat niet in biologische vorm, dus dat behoort tot de maximum 5% van toegelaten niet-biologische ingrediënten. Biobier bevat verder geen kleurstoffen, synthetische smaakstoffen of bewaarmiddelen.
Gert Jordens: “We proberen onze ingrediënten zo lokaal mogelijk aan te kopen. Er is één Belgische biologische hopteler waar we elk jaar onze hop halen. Ook de mout komt waar mogelijk uit België, of anders uit Duitsland of Frankrijk omdat hier nog niet zo veel biogranen worden verbouwd. De kruiden kopen we eveneens lokaal aan. Alleen de ongeraffineerde rietsuiker is niet lokaal, die komt uit Zuid-Amerika.”
Hij voegt eraan toe dat ook biobier gecontroleerd wordt, net als bijvoorbeeld biologische melk of groenten: “Als je een product met een biolabel in handen hebt, weet je zeker dat het de nodige controles heeft gekregen en dus biologisch is.”

Van seitan tot bier
Dat is waar het voor Gert Jordens allemaal om draait: “We willen op elke niveau van het bedrijf nadenken hoe je iets op de meest verantwoorde manier kunt doen”. Zo is het blonde MAYA-bier een rechtstreeks resultaat van het sluiten van de kringloop. Jessenhofke hergebruikt namelijk het zetmeelrijke restwater van seitanmaker Maya uit Hasselt bij het brouwen van zijn bier. (Seitan is een vegetarische eiwitbron op basis van tarwe). Daardoor is er minder gerstemout en tarwemout nodig bij het brouwen.
Een ander aspect is vervoer: "85% van onze klanten komen hun producten zelf afhalen, omdat hun vrachtwagen toch vaak in Hasselt passeert voor een levering." Mooi meegenomen!

N.B. Drink alcohol steeds met mate én met verstand.
= - = - =
De video van dit artikel werd gemaakt in het kader van onze biocampagne:
