Zijn eetbare bloemen de laatste nieuwe foodtrend aan het worden? Feit is dat eetbare bloemen aan een flinke opmars bezig zijn. Bij biologisch geteelde eetbare bloemen weet je 100% zeker dat de planten zonder probleem eetbaar zijn!
Decoratieve smaakbommen
Eetbare bloemen ogen prachtig als decoratie bij of in je gerechten. Ze zorgen in eerste instantie voor een groot wauw-effect, gewoon omdat we niet gewend zijn om ze effectief op te eten. Maar wist je dat ze ook een flinke smaakboost aan je eten geven? Toch wijst een recente online consumentenbevraging uit dat consumenten vooral eetbare bloemen zouden kopen omwille van het esthetische aspect. Fleurige bloemen ogen mooi als versiering op het bord en passen goed bij speciale gelegenheden zoals tuinfeesten of etentjes met vrienden en dan vooral in salades, hapjes, aperitieven en voorgerechten.

Eetbare biobloemen – waar zit het verschil?
Waarom zou je kiezen voor biologische eetbare bloemen? Hoe puurder, hoe beter, toch? Dan zit je goed bij biobloemen: die worden niet bespoten met chemische gewasbeschermingsmiddelen, en ze krijgen alleen organische mest. Je kunt ze net als biocitroenen zonder problemen verorberen.
Eetbare biobloemen worden vaak in kleinere aanplantingen of kleine hoeveelheden geplant waardoor ze minder last hebben van zware schimmels of vervelende insecten. Zaakvoerster Yo De Beule van biobedrijf Duizendblad zegt dat ze amper gewasbescherming hoeft toe te passen: “Over het algemeen telen wij kleinere planten. Als bladvoeding gebruik ik aftreksels van bepaalde planten, zoals van brandnetel of smeerwortel, vermengd met water, en dat verstuif ik over de planten. Soms zie je wat schimmel of roest op een plant, maar dat is dan snel gewied of afgeknipt. Als er echt een kwalijke schimmel is, bijvoorbeeld op de bergamot, dan behandel ik die met een aftreksel van duizendblad. De vele soorten op de velden trekken daarnaast behoorlijk wat insecten aan. De schadelijke insecten worden haast automatisch weggejaagd door hun natuurlijke vijanden.”
Net als bij groenten doet De Beule ook voor haar bloemen aan teeltrotatie, iets wat in de biotuinbouw een belangrijk principe is: “Teeltrotatie is vooral belangrijk voor de knolgewassen, zoals de tulpen en de dahlia’s, omdat die met bollen onder de grond zitten. Ook koolachtige planten zoals rucola zijn gevoelig voor teeltrotatie. Voor de andere planten en bloemen , die vaak doorlevende vaste planten zijn, is die rotatie minder aan de orde.”
Chefs houden van …
Ook chefs zijn tuk op eetbare bloemen. Hun top drie van bloemen waar ze het liefst mee werken: de Oost-Indische kers, de courgettebloem en het viooltje (zie foto). Daarnaast gebruiken ze ook frequent de broccolibloem, het vlijtig liesje en de basilicumbloem in hun gerechten. Dus dat zijn al zes kwaliteitsvolle tips! Proef en overtuig jezelf.

Biobloemen, zit daar een biolabel op?
Biologische bloemen vallen onder de Europese biologische wetgeving, of ze nu eetbaar zijn of niet. Als je op een boeket of op een kruidenplantje het Europese biolabel ziet staan, moet het uit 100% biobloemen of bioplantjes bestaan. Kijk dus uit naar het Europese biolabel op de verpakking of op de kistkaart.

Drie tips
- Welke bloemen zijn wanneer beschikbaar? Raadpleeg de handige eetbare-bloemenkalender!
- Eetbare biobloemen zijn vooral bij bioboerderijen te koop. Steek je licht op bij een bioboerderij of CSA in de buurt. N.B. Vink wel de zoekoptie 'bio' aan!
- Tip: Heb je biokruiden in huis of in de tuin - basilicum, bieslook, salie, rozemarijn, … - en je plant schiet in de bloem, probeer dan eens de kleurige bloemetjes te eten.