Vaak claimen enthousiaste moestuiniers dat ze al jarenlang bio eten - uit hun eigen moestuin! “Mijn compost is bio en ik spuit niet!” zeggen ze met trots. Geweldig! Maar biocompost, bestaat dat eigenlijk wel? En hoe zit het met biozaaizaad en biopootgoed? Hoe bio is ‘bio‘?
Zelf biologisch tuinieren, hoe doe je dat? Door de biologische principes zo goed mogelijk te volgen, toch? Prima! Maar teel je dan ook bio zoals de bioboer? Hmm, eigenlijk niet. Je kunt het niet zomaar ‘biologisch’ noemen omdat je de algemene principes van bio volgt. Strikt genomen kan alleen een gecertificeerde producent van bio, die voldoet aan de strikte regels van de Europese Biowetgeving, biologische voedingsproducten op de markt brengen. Je prachtige moestuin kan je natuurlijk wel als ‘ecologisch’ bestempelen.
Ook voor producten als compost en gewasbeschermingsmiddelen heeft de term ‘bio’ geen wettelijke betekenis. De term ‘biologisch’ mag wel gebruikt worden voor zaaizaad en pootgoed. Voor die producten is het gebruik van de termen ‘biologisch’ en ‘bio’ immers wettelijk beschermd. Een woordje uitleg!
Biocompost
Uiteraard is het verleidelijker om een zak ‘biocompost’ of ‘biopotgrond’ te kopen dan een zak gewone compost of potgrond. Alleen het beste natuurlijk voor je eigen moestuin of terrasplanten! Best mogelijk dat er enkele biologische elementen in aanwezig zijn, maar het is nergens gegarandeerd wat juist bedoeld wordt met ‘bio’. Bio volgens welke principes? Door wie gecontroleerd? Knoop het in je oren: ‘biocompost’ en ‘biopotgrond’ vallen niet onder de producten die door de Europese Biowetgeving gecontroleerd worden. In dit geval is ‘bio’ op je zak compost niet meer dan een marketingclaim. Je zal dan ook nooit het Europese biolabel op een zak compost vinden.
Koop je als consument toch graag een zak compost met het woord ‘bio’ erop? OK, maar lees wel goed alle info op de verpakking. Onthou dat er voor zo’n producten geen garantie bestaat.

En wat met biopesticiden?
Een bioboer houdt zich in de eerste plaats bezig met preventie door zijn bodem gezond te houden, aan teeltrotatie te doen en in te zetten op biodiversiteit. En doe je als moestuinier natuurlijk ook. Maar soms kan je de behoefte voelen aan een wat steviger gewasbeschermingsmiddel, bv. bij een ernstige plaag of ziekte.
Gewasbeschermingsmiddelen, hoe natuurlijk ze ook mogen zijn, vallen echter niet onder de Europese biowetgeving. Net als bij compost zal je op een gewasbeschermingsmiddel dus ook nooit een biologo vinden. Een zogenaamd ‘biologisch gewasbeschermingsmiddel’ geeft je dus geen enkele garantie, zelfs al wordt het woord wel gebruikt.
Er zijn wel gewasbeschermingsmiddelen die de bioboer mag gebruiken in de biolandbouw, maar dat is iets anders -- die producten kunnen zelf geen biologisch label dragen. De Europese biowetgeving bevat een duidelijke lijst met de toegelaten werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen die in de biolandbouw mogen worden gebruikt.
Biozaaizaad en biopootgoed, wel oké
Biologisch zaaizaad en pootgoed, dat kun je wél vinden in de winkel. Ze vallen immers allebei onder de EU-biowetgeving want die heeft het uitdrukkelijk over zaaizaden en pootgoed naast primaire landbouwproducten, levensmiddelen en veevoeder. Voor deze producten is het gebruik van de termen ‘biologisch’ en ‘bio’ dus wettelijk beschermd. Op biologisch zaaizaad en pootgoed zul je dus ook het EU biologo zien staan.
Blijf alert en kritisch
Dus, op een rijtje:
- De term ‘biologisch’ mag bij voedingswaren, veevoeder, zaaizaad en pootgoed alleen gebruikt worden op producten die op een gecontroleerde en biologisch verantwoorde manier worden geproduceerd.
- De producent moet bovendien gecertificeerd zijn om biologische producten te mogen produceren. Niet iedereen kan dus zomaar een bioproduct op de markt brengen.
- Alle bioproducten en het productieproces worden streng gecontroleerd.
- Over andere producten dan hierboven genoemd, kan de biowetgeving geen garanties geven en mag het biolabel dus ook niet gebruikt worden. Dus als je de term ‘bio’ op zo'n product tegenkomt, staat er geen enkele garantie tegenover.
Kortom, laat je niet misleiden maar blijf alert en kritisch!
Dé garantie
Een snelle manier om te zien of een product echt biologisch is, is natuurlijk het groene EU-biolabel. Dat geeft je meteen de garantie dat wat je in handen hebt ook 100% biologisch is.

=-=-=
Lees ook: Biokatoen en bioshampoo, is dat ook echt biologisch?