Je hebt bioliefhebbers in alle soorten en maten, maar Rudi De Rechter uit Brussel is wel een heel bijzondere. Als het over eten gaat, kiezen Rudi en zijn vrouw Liz 100% voor biologische producten. In het filmpje ontdek je waarom bioproducten zo belangrijk zijn voor hem.
Bio aan de schoolpoort
Het begon allemaal zo’n 20 jaar geleden via babbels aan de schoolpoort. Veel ouders bleken een gelijklopende interesse te hebben in gezonde voeding. Toen ging er vlakbij het centrum van Brussel een biowinkel open, en de interesse voor bio was geboren. Volgens Rudi was er een merkbaar verschil in de kwaliteit van de producten: “Als je daar tomaten ging halen, die waren echt lekker. Het haalde een herinnering boven aan ‘zo horen tomaten te smaken’.”
Langzamerhand kregen bioproducten ook meer bekendheid. In de pers las je steeds vaker berichten over de kwaliteit en de lekkere smaak van bioproducten. Rudi ziet het zo: “Het is wel wat duurder maar we gaan ook met veel minder verpakking naar huis, en dat vinden we een meerwaarde. En we zijn bio blijven kopen. Als je daar eenmaal voor kiest, blijf je daarbij.” Hij zegt het ernstig -- hier spreekt duidelijk een zeer overtuigde bioconsument.

Voetafdruk
Wat is voor Rudi de essentie van bio? “Wat voor mij belangrijk is bij bio is dat alles groeit zonder chemische hulpmiddelen. En ik verklein heel graag mijn voetafdruk. Wat minder eten maar beter eten, en vooral niks weggooien. Wat je koopt, eet je op. Op donderdag is hier de ijskast leeg, die vullen we op vrijdag en zaterdag aan, en daar doen we dan de hele week mee. Ik vind het niet tof om eten weg te moeten gooien. Dat zijn kwaliteitsproducten, dat moet allemaal op.”
Uit de buurt
Ook het aspect lokaal vindt Rudi belangrijk: “Lokaal, graag ja. Als het uit de buurt komt, dus van rond Brussel, is het voor mij nog beter. Ik word er echt gelukkig van te weten waar mijn eten vandaan komt!” En dat merk je ook in de winkels: heel wat biowinkels geven aan waar hun producten precies vandaan komen. Zo weet je of het echt uit de buurt of van verder komt.

Volg de seizoenen
Heel consequent is Rudi, en ook over wat hij wanneer eet: “Omdat ik alleen bioproducten koop, surfen we mee met de seizoenen. In de winter eten we bijvoorbeeld geen tomaten. En als we dan toch tomaten eten, dan moeten het sowieso Europese zijn. Asperges met kerstmis, daar doe ik niet aan mee. Er is keuze genoeg, maar je moet niet altijd alle keuzes willen hebben. Dat maakt me ook creatief in de keuken, ik werk met de producten die op dat moment op hun best zijn. Momenteel komt er veel groen op tafel. Met wat creativiteit combineren we die ingrediënten zo goed mogelijk in de keuken.” Rudi en Liz beschikken dan ook over een indrukwekkende reeks kookboeken waar ze hun inspiratie uit halen.

Aanstekelijk
Rotsvast overtuigd is Rudi van de kwaliteiten van bio: “Ik kan mij nu geen leven zonder bio meer voorstellen. Daar is het te laat voor! Ik heb er veel voor over om ervoor te zorgen dat bio op mijn bord komt. Ja, op de fiets naar de boerderijen, en het contact met de boeren die groenten telen en de varkens grootbrengen, dat wil ik zo lang mogelijk blijven doen. Ik word er gewoon gelukkiger van om te weten waar mijn eten vandaan komt.”
=-=-=
Deze video werd gemaakt in het kader van de biocampagne:
