Is bio alleen iets voor de geitenwollensokkengeneratie? Nee, dat is het al lang niet meer. Maar goeie warme sokken heb je misschien wel nodig als je op het veld rondloopt om zelf je groenten te oogsten. Yannick Verreyt breekt graag een lans voor het zelfoogsten: “Je proeft echt wel het verschil in de smaak. Je proeft dat het vers is en dat het vanuit de grond komt.”

Yannick en haar drie kinderen gaan regelmatig groenten oogsten bij Grondsmaak, biologische zelfoogstboerderij in Kontich. Hoe dat gebeurt, dat zie je zelf:

Gepassioneerde opa

Waar komt die passie voor bio vandaan? Yannick vertelt: “Toen ik klein was, gingen we heel vaak bij mijn oma en opa op bezoek. Ze hadden een grote moestuin waar mijn opa veel in werkte. Hij was er supertrots op en ik vond het als kind fantastisch om hem daarin bezig te zien. In het pompoenseizoen gingen we steevast met een pompoen naar huis, zelfs al lustte mijn moeder dat niet zo. Er was altijd iets dat we mee naar huis kregen.” Na de dood van haar opa werd de moestuin gelukkig verdergezet door een oom.

Yannick wil heel graag de moestuinervaring aan haar kinderen doorgeven. Waarom? “Simpel: omdat het lokaal is, omdat het vers is, omdat het biologisch is. Ik vind dat zo belangrijk, ik wil dat echt doorgeven aan mijn kinderen. Via een paar enthousiaste vrienden heb ik op een bepaald moment de zelfoogst-CSA-boerderij Grondsmaak leren kennen. Ik haal er bijna al mijn groenten, hoewel het in de winter wel eens gebeurt dat ik iets in de winkel koop.”

De velden van CSA-boerderij Grondsmaak - (c) VLAM, P. De Laet
De velden van CSA-boerderij Grondsmaak - (c) VLAM, P. De Laet

Wat is dat, CSA?

CSA staat voor ‘Community Supported Agriculture’, landbouw ondersteund door de gemeenschap. Bij een CSA-boerderij betaal je jaarlijks een vast bedrag waardoor je er op wanneer je wilt kunt gaan oogsten. Een CSA werkt meestal met verschillende kleurencodes op het veld om aan te geven wanneer iets klaar is om te oogsten. “Als een teelt goed lukt, is dat in jouw voordeel, maar als de oogst mislukt, dan krijg je minder,” legt Yannick uit. Voor de boer is het systeem voordelig: hij is zeker van zijn afzet - en dus ook zijn inkomen - en hoeft weinig te oogsten aangezien de leden dat zelf doen.

Altijd vers

Het is dus niet verwonderlijk dat Yannick zo enthousiast is over Grondsmaak, de boerderij waar ze regelmatig groenten gaat oogsten. Yannick: “Ik vind het fijn om een lokale boer te steunen. Het leuke is dat het zo dichtbij is, je groenten zijn echt lokaal geteeld. Je kent ook echt de mensen die jouw groenten telen en die ervoor zorgen. Je eet altijd vers en volgens de seizoenen, en ik kan mijn kinderen ermee naartoe nemen. Zij leren en zien op die manier ook waar hun eten vandaan komt. Ik vind dat ze heel bewust met hun eten bezig zijn. Soms vraagt mijn oudste ‘mama, is dit een bioappel of een gewone?’ want hij weet dat er een verschil is. Ik praat er met hen veel over.”

De jongens hebben het naar hun zin op de boerderij - (c) VLAM, P. De Laet
De jongens hebben het naar hun zin op de boerderij - (c) VLAM, P. De Laet
En vinden haar drie kinderen het ook leuk? “Ja, zeker! Vaak is het voor ons een daguitstap. Vooral als er herfstframbozen of aardbeien te plukken zijn, gaan ze graag mee. Zodra we de poort van de boerderij binnenstappen, vliegen ze weg, ze weten meteen waarnaartoe. Als ik mijn kinderen een prei uit de grond zie steken of als ze met koude vingers spruiten plukken, die ze dan daarna ook opeten, dan ben ik dolgelukkig. Ik hoop dat ze dat als vanzelfsprekend gaan zien en dat ze ermee zullen doorgaan.”
Zoonlief aan de prei-oogst - (c) VLAM, P. De Laet
Zoonlief aan de prei-oogst - (c) VLAM, P. De Laet
### Uit de fabriek? Ook op school besteedt Yannick er graag aandacht aan. Ze is de juf van de eerste kleuterklas in een stedelijke basisschool. “Veel kinderen blijken geen flauw idee te hebben waar hun voedsel vandaan komt. Ze denken bijvoorbeeld dat melk uit de melkfabriek komt! Als iemand die overtuigd is van het belang van verse en gezonde voeding wil ik hen graag iets bijbrengen daarover. Soms neem ik wat verse groenten van het veld mee naar de klas. Dan mogen ze de pitjes uit de zonnebloemen halen of we maken samen pompoensoep”.

Dromen over bio voor iedereen

Yannick is 100% overtuigd van de kwaliteiten van bio: “Ik heb heel graag bio in mijn leven. Ik heb het gevoel dat ik daar gezonder en beter van wordt, en dat ook de aarde daar gezonder en beter van wordt. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten dat je in de winter kolen eet, dus dat groenten komen met de seizoenen.”

Denkt ze dat bio toekomst heeft? “Ik denk dat heel veel mensen zich bewust zijn van de kwaliteiten van bio. Bio is zeker geen tijdelijke trend want een trend stopt na een tijd en dit blijft doorgaan. Ik geloof dat het steeds relevanter zal worden. Mijn droom is dat er in de toekomst in elk dorp of elke stad minstens één biologische (CSA-)boerderij is, zodat iedereen een plek heeft waar hij terecht kan voor lokaal geteelde groenten.”

Ook rare groenten zijn lekker! - (c) VLAM, P. De Laet
Ook rare groenten zijn lekker! - (c) VLAM, P. De Laet

=-=-=
De video werd gemaakt in het kader van de biocampagne:

=-=-=
Lees ook het artikel over zelfoogstboerderij Loof en Bezen.