Tien jaar geleden besloot biofruitteler Hugo Jacobs om zijn fruitbedrijf om te schakelen naar bio. Nu teelt hij heerlijke biologische appelen, peren en kersen. Ook zijn bijen profiteren van bio!

In het golvende Haspengouwse landschap bij Sint-Truiden zie je overal lange rijen fruitbomen. Biofruitteler Hugo Jacobs is er een van de biologische telers. Hij teelt appelen, peren en kersen. “Samen met één andere collega-boer zijn we de enige biologische kersenboeren van België!” En daar is hij uitermate trots op. Terecht!

In dit filmpje vertelt Hugo Jacobs hoe zijn bijen hem op het pad naar bio hebben gezet:

Alles is lekker

Jacobs is een ambassadeur pur sang voor de bioteelt: “Biofruit is puur natuur en dus supergezond. Als je eenmaal bio geproefd hebt, dan wil je niets anders meer. Ik vind bijvoorbeeld de appels veel vaster. Ze zijn misschien wel wat kleiner, maar ze hebben geen watersmaak, ze proeven puurder.”

De bioteler huldigt het principe van geen overschot op zijn bedrijf: “Op onze boerderij gaat er niks verloren, we verwerken alles. Als ons fruit niet goed genoeg is voor de rechtstreekse consument, dan wordt er moes, sap of confituur van gemaakt. We gooien niets weg.”

Bioappels vers van de boom - (c) VLAM, ViaVictor
Bioappels vers van de boom - (c) VLAM, ViaVictor

Nuttige insecten

De grote biodiversiteit op zijn velden is zijn grootste troef, zegt Jacobs. Hij creëerde een biotoop met hagen en bloemenstroken waar niet alleen de bijen maar ook veel nuttige insecten zich thuis voelen: “De predatoren van de streek (dieren die zich voeden met andere dieren) zijn eigenlijk de beste bestrijding bij insectenplagen. Als je een goede omgeving creëert met een grote biodiversiteit, trek je goede insecten aan die schadelijke insecten opeten en ziektes bestrijden. Een voorbeeld: bij de kersen gebruiken we zweefvliegjes om plaaginsecten te bestrijden. Maar ook lieveheersbeestjes, oorwormen, wespen, sluipwespen en nog vele andere insecten leveren goeie diensten. Ze spelen allemaal hun rol en houden ons fruit gezond. Het is mooi om te zien hoe bioteelt zichzelf kan regelen, dat is een groot verschil met hoe ik het vroeger deed.”

Bij het monitoren van de plagen en ziektes krijgt Hugo Jacobs ook hulp van een expert van het Proefcentrum Fruitteelt, die regelmatig langskomt om te kijken hoe bepaalde ziektes of plagen aangepakt kunnen worden.

Hugo Jacobs plukt zijn bioappels - (c) VLAM, ViaVictor
Hugo Jacobs plukt zijn bioappels - (c) VLAM, ViaVictor

Bijen in hun nopjes

Naast fruitteler is Hugo Jacobs ook een gepassioneerde imker: “Mijn bijen hebben mij veel bijgebracht over de natuur. Toen ik biologisch begon te telen, veranderde ook de natuur op onze plantage: er kwamen enorm veel insecten bij, veel nuttige insecten die ik niet eens kende. Er waren ineens veel vlinders en ook de bijen leken zich steeds meer in hun nopjes te voelen. Het ging echt beter met hen. Zonder bijen zou ons fruitbedrijf niet bestaan. Ze zorgen niet alleen voor een optimale bestuiving van de bloesems, en dus een goede oogst, maar ze produceren ook heerlijke bloesemhoning.”

De teler maakte zijn bijtjes gelukkig met een rijke biotoop - (c) VLAM, ViaVictor
De teler maakte zijn bijtjes gelukkig met een rijke biotoop - (c) VLAM, ViaVictor

Als imker kan je aan het gedrag van de bijen goed lezen hoe het met het milieu is gesteld. “De bijen reageren sterker op de natuur dan wij. Ik denk dat de bijen mij bewust hebben gemaakt dat de traditionele manier van telen anders moest, en daarom heb ik tien jaar geleden de overstap gemaakt naar de biologische teelt.”

Bio is respect

Het staat voor Jacobs als een paal boven water: “Voor mij is dit een verhaal dat niet meer terug kan, ik blijf bio telen!” Waarom is bio zo belangrijk voor hem? “Bio is veel meer dan een product op een bepaalde manier telen, het is echt een manier van leven. Bio leert je respect te hebben voor het leven. Bio is leven met de natuur, en de natuur laten leven.” Wijze woorden!

=-=-=
Dit artikel en de video maken deel uit van onze biocampagne:

Kies wat vaker bio met een biografie uit Europa