Jessie De Bie koestert een grote passie voor gezonde voeding. Haar vriend Roel inspireerde haar om meer bio te gaan eten. “Ik koop niet iedere dag bio, maar door de jaren heen is er wel een proces van bewustwording gekomen. Biovoeding bevat meer vitaminen en mineralen en je proeft echt wel het verschil in smaak!”
Bekijk het filmpje over biogenieter Jessie:
Anders gaan eten
Jessie De Bie geeft ruiterlijk toe dat ze vroeger eerder een budgetshopper was: “Ik keek altijd naar de prijs-kwaliteit balans. Langzaamaan ben ik me bewust geworden van de kwaliteiten van bio. Wat hielp was dat mijn vriend Roel al een overtuigde biokoper was en thuiskwam met bioproducten. Dan wil je er toch meer over weten, je gaat erover lezen, je ziet posts op social media,.. Ook door erover te praten met andere mensen krijg je meer inzicht en kun je bewustere keuzes gaan maken”.
Jessie’s vriend Roel gaf dus een duwtje in de rug: “Ik heb Jessie niet actief moeten overtuigen om de overstap naar bio te maken. Zij maakt weliswaar de boodschappenlijstjes, maar ik ga naar de winkel en heb dan de keuze wélk product ik koop – en dat is vaak bio! Daar kan ze moeilijk tegenin gaan,” lacht Roel.
Jessie voegt eraan toe: “Hier in Mortsel is er geen bioboer die dagelijks open is en dat vinden we wel jammer. Maar in de supermarkt hebben ze echt vanalles, de drempel om bio te kopen is op die manier erg laag."

Volg de seizoenen
Ze vindt het ook inspirerend om zelf met groenteteelt bezig te zijn: "We zijn met vrienden samen een moestuin begonnen, heel tof. Maar je moet wel je keuzes maken hoe je iets teelt. Chemische gewasbescherming gebruiken of niet? Niet dus! Het is niet alleen beter voor je lijf, het smaakt ook gewoon beter.”
Vooral het eten volgens de seizoenen, beseft Jessie, is een eye-opener: “Als je voor lokaal geteelde biovoeding kiest, weet je wat er op dat moment in het seizoen wordt geoogst. Dat vind ik heel fijn om daar bewust van te zijn. In het midden van het seizoen is bio zeker ook goedkoper."
(W)etenschap
“Ik heb in mijn leven altijd al veel groenten en fruit gegeten. Voeding heeft mij altijd geïnteresseerd, vooral de wetenschappelijke basis ervan. Ik ben dan ook veel met de eigenschappen van voeding bezig,” vertelt Jessie. Ze is een rasechte wetenschapper: ze heeft een PhD in (menselijke) vruchtbaarheid op zak en volgt een opleiding om orthomoleculair therapeut te worden. Wat doet zo'n therapeut? “Voeding en levensstijl hebben een grote impact op je leven. We leren alles over de wetenschappelijke basis van voeding en hoe je die voeding kan inzetten om gezondheidsproblemen aan te pakken.”
"Mensen vragen mij regelmatig waarom ik zo in het bioverhaal geloof. Wetenschap en feiten hebben voor mij de meest overtuigende kracht. Daarnaast is bio voor mij vooral lokaal eten, en met het seizoen mee eten. Biovoeding bevat meer vitaminen en mineralen en je proeft echt wel het verschil in smaak -- het is gewoonweg lekkerder!”

Weetjes delen
Omdat ze zelf zo'n passie heeft voor voeding, vindt Jessie het belangrijk om ook andere mensen te overtuigen om gezond te eten. Daarom is ze de Instagram-account VrOEDSTOF gestart. “Ik deel er wetenschappelijke weetjes over voeding, gezondheid en koken die simpel toe te passen zijn. Eenvoudige dingen die we allemaal zouden moeten weten. Zo wil ik meer bewustwording creëren rond voeding.” En dat is een positief doel!
=-=-=
De video en dit artikel kwamen tot stand in het kader van onze biocampagne
Kies wat vaker bio met een biografie uit Europa
