Biologisch vlees is meestal duurder dan niet-bio vlees. Waarom zou je dan een biologische varkenskotelet kopen? Hierom: het varken heeft 100% biologische voeding gekregen en heeft fijn kunnen wroeten en snuffelen in een ruime stal mét buitenruimte. Want bio, da’s diervriendelijk!
Biologische veehouders staan erom bekend dat ze een heel diervriendelijke aanpak hanteren. Hoe gaat dat bij de varkens? Varkens zijn echte groepsdieren dus ze verblijven samen in een ruime, goed geventileerde stal. Uniek voor bio is dat de dieren een vrij toegankelijke buitenruimte moeten hebben. Biologisch geteelde varkens mogen dus vrij naar buiten, waar ze fijn kunnen rondlopen, snuffelen en wroeten. Vaak is die buitenloop een omheinde buitenruimte, soms ook een weide of een bosje. En binnen ligt er strooisel om uitgebreid in te snuffelen.
Dankzij hun comfortabele leefomgeving vertonen de dieren hun natuurlijke gedrag en hebben ze minder stress. Staartbijten komt dus zelden voor, krullende staartjes des te meer!
Een biovarken krijgt ook 100% biologisch voeder dat vooral bestaat uit granen. Dit wordt vaak aangevuld met ruwvoer zoals gras-klaver of luzerne. Dat voeder is streng gereglementeerd: minstens 20% moet de bioveehouder zelf telen of aankopen in zijn regio. Want regionaal is het lekkerst! Uiteraard is het biovoeder geteeld volgens de bioregels, dus zonder ggo’s, chemische gewasbescherming of kunstmest. Zou je dat proeven in het vlees op je bord? Vast wel!
Een bioveeboer heeft dus niet alleen meer grond nodig voor zijn dieren, maar hij geeft hen ook biologisch voeder, wat duurder is in aankoop. Dat verklaart alvast een deel van de hogere prijs. Toch wel de moeite waard om over na te denken!
Bio. Dat is sowieso goed gekozen
Deze campagne kwam tot stand dankzij steun van de EU.