Verse biotomaten in een zomerse salade, heerlijk toch? Zo’n tomaten halen hun kracht uit de volle, vruchtbare grond, en mogen rustig rijpen aan de plant. Kies jij daar ook voor?
Wat maakt biologische tomaten zo bijzonder? Om te beginnen staan ze altijd met hun wortels in de volle grond, ook in de kassen. Een vruchtbare en levende bodem is superbelangrijk voor de planten die erop groeien: het rijke bodemleven – met honderden levende organismen zoals wormen, schimmels en bacteriën – breekt het organisch materiaal af en maakt de voedingsstoffen beschikbaar voor de tomatenplanten wanneer ze die nodig hebben. Van kunstmest is dus geen sprake in bio, want die voedt vooral de planten en niet de bodem.
De bioboer gaat zijn tomatenteelt ook jaarlijks roteren om de bodem de kans te geven even bij te tanken. Zo wordt de grond niet uitgeput. Hoezo? Als een boer een teelt altijd op dezelfde akkers zet, moet de bodem immers telkens dezelfde voedingsstoffen afgeven. Dat wil bio voorkomen. Dankzij de teeltrotatie wordt ook de verspreiding van ziektes tegengehouden.
Een goede tomaat smaakt naar de zon! Niet alleen de volle grond en de natuurlijke meststoffen helpen om de tomatensmaak volop te ontwikkelen, in bio blijven de tomaten ook langer aan de plant hangen. Biotomaten worden pas geoogst als ze mooi rood zijn, wat de smaak zeker ten goede komt.
Zo krijg je tomaten boordevol smaak op je bord! Wat zeezout, zwarte peper, verse basilicum en olijfolie erbij en je waant je op een terras aan de Middellandse Zee! Smakelijk.
Bio. Dat is sowieso goed gekozen.
Deze campagne kwam tot stand dankzij steun van de EU.