Mmm, ijs met frambozen of muffins met blauwe bessen, heerlijke zomerdessertjes zijn dat! Biologisch zacht fruit kun je overal vinden. Het groeit bovendien gewoon bij ons, van de witte bes tot de kiwibes. We namen een kijkje bij O’bio in Wielsbeke, specialist in blauwe bessen.
In een rustig hoekje van het Vlaamse platteland op een steenworp van de Leie ligt O’bio, een biologisch fruitbedrijf dat gespecialiseerd is in de bessenteelt. Vol trots toont Christ Lavens ons zijn bedrijf. Kijk mee in het filmpje!
Christ is vooral fier op de blauwe bessen van O’bio: “Onze grootste aandacht gaat naar de zoete blauwe bes, die boordevol antioxidanten zit. Maar er zijn zoveel lekkere bessen: we telen 10 soorten bessen. De rode trosbes natuurlijk, haar albino zus de witte bes, smaakvolle frambozen, knapperige stekelbessen, de Japanse wijnbes en de kiwibes. Allemaal bio natuurlijk! Daarnaast maken we artisanale confituren, sapjes, smoothies en ook roomijs met onze vruchten.” Als bessenliefhebber kom je bij O’bio zeker aan je trekken: tijdens het seizoen kun je er zelf bessen plukken! (zie overzicht bessensoorten onderaan)
Van het vlas naar de bes
Hoe verzeilde Christ in de fruitteelt? “Als klein kind wilde ik eigenlijk altijd al iets doen met landbouw. Mijn vader teelde vlas en als achtjarige reed ik al rond op de tractor. Maar ik belandde in de textielsector waar ik mijn eigen weverij had. Op een bepaald moment sloeg de crisis toe. Ik ging op zoek naar iemand om iets mee op te starten -- het móest bio zijn. Zo kwam ik in contact met Hendrik, die zijn kleinschalige fruitbedrijf wilde vergroten. In 2008 startten we met O’bio.” In Wielsbeke telen ze hun bessen op zo’n 20 hectare. Heeft hij geen spijt van de overstap? “Nee, zeker niet! Ik vind het heel plezant en boeiend werk. Het is super gevarieerd, je werkt veel buiten en je leeft altijd mee met de natuur en de seizoenen.”

I’ve got the blues
De blauwe bes speelt duidelijk de hoofdrol bij O’bio: de blauwe lekkernij krijgt 10 hectare toebedeeld, andere bessen als rode bes of kiwibes staan op 1 tot 2 hectare. Christ is zelf een grote fan: “De blauwe bes is een stevige bes en is perfect om bio te telen. Je kunt hem twee weken in de ijskast bewaren. Ik denk dat iedereen wel graag blauwe bessen eet, de smaak is zoet maar niet uitgesproken, eerder zacht, en ze zijn ook heel gezond vanwege de antioxidanten. Een rode bes kan een heel stuk zuurder zijn. Zwarte bessen zijn dan weer zeer sterk van smaak. Voor mij persoonlijk mag er in een blauwe bes nog wat zuurte zitten, dus een goeie balans tussen zoet en zuur, zo heb ik de blauwe bessen het liefst.”

De juiste keuze
Waarom was het zo belangrijk voor Christ om in een biologisch bedrijf te werken? “Ik ben al lang bezig met biologisch. Ik heb al jaren een moestuin die 100% biologisch is. Ik ben ervan overtuigd dat bio de juiste keuze is. Hier bij O’bio zijn we heel goed in balans met de natuur, omdat we mét de natuur werken. En dat is een basisprincipe van bio. Zo gebruiken we insecten die hier leven om bepaalde plagen te helpen bestrijden. We maaien de grasstroken tussen de struiken niet zo vaak omdat dat schuilplaatsen zijn voor nuttige insecten.
Toegegeven, het is niet altijd makkelijk in bio, want als biologische teler moet je altijd preventief werken: we proberen om de ziektedruk onder controle te houden en houden dus goed in de gaten hoe de teelt evolueert. Rode en witte bessen hebben bijvoorbeeld snel last van meeldauw (een soort schimmel), dus die proberen we in toom te houden. Uiteindelijk is het mooie eraan dat we met onze biologische methodes toch een heel mooi resultaat krijgen.”
Vogelschade
Een andere grote uitdaging bij de bessenteelt zijn de vogels, die lusten ook wel een lekker besje. “Daar kunnen we heel veel schade van hebben,” zegt Christ. “Om ze weg te houden van de bessen gebruiken we een combinatie van middelen: we zetten draaiende metalen bollen tussen de planten, we gebruiken vogelnetten en knalapparaten, en er is ook een lasertoestel dat een groen licht over het veld werpt wat vogels afschrikt.”

Bokashi: rijke bodem
Onder de bessenstruiken liggen verschillende afdekkingsmaterialen: compost, houtsnippers en vooral bokashi. Wat is dat, bokashi? Christ legt uit: “Bokashi is gefermenteerd materiaal dat voeding voor planten biedt en de bodem enorm kan verbeteren. Wij maken het door gemaaid gras van de velden tussen onze struiken samen met biologische stalmest in te kuilen en af te sluiten. Na een jaar is het klaar om als organische materiaal aan de planten te geven.” De term komt uit Japan waar men al lang de microbiële diversiteit in de bodem verhoogt met gefermenteerde bokashi. De microben van het mengsel vestigen zich in de bodem en vermeerderen zich. Ze geven planten een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels. (info: < https://www.bokashi.nl/wat-is-bokashi/)

Trots
Vervolgens nemen we een kijkje bij de verpakkingsafdeling. Eerst worden de bessen gesorteerd, en het vuil en de kleine besjes worden eruit gehaald. Op de sorteertafel volgt een visuele inspectie door het team om de slechte bessen eruit te pikken. Vervolgens worden ze automatisch afgewogen per vier bakjes en verpakt.
En er is meer: vlakbij wordt een nieuwe lading confituur afgewerkt en in potten gegoten. Christ licht toe: “We verwerken ook ons eigen fruit. We maken op artisanale wijze allerlei confituren, sappen, smoothies en zelfs vruchtenroomijs.” Het ziet er allemaal heerlijk uit. Christ besluit met een brede glimlach: “Ik ben heel trots dat wij biologisch zo’n mooi, lekker en gezond product kunnen maken!”
Wat voor bessen zijn er eigenlijk?

=-=-=
Deze video werd gemaakt in het kader van 'de biocampagne'.
