De Aardappelhoeve in Tielt is gespecialiseerd in aardappelen, en zowat een kwart van de teelt is biologisch. Zaakvoerder Bart Nemegheer breekt er graag een lans voor: "De aardappel heeft misschien een wat oubollig imago, maar eigenlijk is het een op en top gezond product.”

Dol op aardappelen? Bart Nemegheer vertelt hoe aardappelen op je bord komen:

Op en top gezond

De aardappel is al eeuwen lang vaste kost in onze voeding. En zaakvoerder Bart Nemegheer is een overtuigde liefhebber (hoe kan het ook anders?): “Aardappelen zijn een basisproduct, maar het zijn geen dikmakers, ze bevatten minder calorieën dan pasta of rijst (nl. 82 kcal/100 gram) en dus passen ze in een gezond voedingspatroon. De aardappel heeft misschien een wat oubollig imago omdat dat al eeuwen op het menu staat, maar eigenlijk is het een op en top gezond product!”

Hoe kwamen er biologische aardappelen op zijn bedrijf terecht? Bart vertelt: “Zo’n 15 jaar geleden was er een heel beperkt aanbod van biologische aardappelen. In 2004 hebben we een rondvraag gedaan bij de retail of er interesse was in biologische aardappelen. Die bleek er zeker te zijn, vooral supermarkten waren geïnteresseerd in een continu aanbod van bioaardappelen. Uiteindelijk zijn we zelf biologische aardappelen gaan telen. De aardappelen worden gewassen, bewaard én verpakt op het bedrijf. Zo zorgen we ervoor dat er het hele jaar door bioaardappelen beschikbaar zijn op de markt.”

Ook het verpakken neemt De aardappelhoeve voor zijn rekening - (c) VLAM, P. De Laet
Ook het verpakken neemt De aardappelhoeve voor zijn rekening - (c) VLAM, P. De Laet

Straffe patatten

Wie al eens aardappelen in de moestuin heeft geteeld, weet ongetwijfeld dat de schimmelplaag een geduchte vijand is. Deze ‘phytophtera infestans’ is lastig te bekampen. Daarom is er in bio hard gewerkt aan de teelt van robuuste aardappelen, die de plaag op eigen krachten kunnen weerstaan.

Bart geeft een voorbeeld van de kracht van die robuustheid: “Robuuste aardappelrassen zijn resistent tegen de aardappelplaag. Is er ergens een uitbraak van de plaag op een conventioneel veld, dan heeft dat geen invloed op een biologische veld in de buurt. Die bioaardappelen groeien gewoon verder. In bio hebben we nu een behoorlijk aantal volwaardige robuuste biologische aardappelrassen die er niet alleen goed uitzien maar bovendien ook lekker zijn”.

In 2018 ondertekenden verschillende partners uit de Vlaamse en Waalse aardappelsector het convenant voor robuuste bioaardappelen. Het doel is om vanaf 2021 100% robuuste rassen te gebruiken in de biologische aardappelketen.

Meer info over de zoektocht naar robuuste aardappelen vind je hier.

Hier zit duidelijk BIO in! - (c) VLAM, P. De Laet
Hier zit duidelijk BIO in! - (c) VLAM, P. De Laet

Bio is een bewuste keuze

Zijn er daarnaast nog andere verschillen met conventionele teelten? Biologisch boeren vraagt echt wel meer inzicht, volgens Bart: “Je kunt niet zomaar snel even overstappen naar bio. Het is een bewuste keuze en houdt een hele andere manier van werken in. Je moet het in de vingers krijgen om er een succes van te maken.”

Zo vraagt de gewasbescherming een compleet andere aanpak in bio. Bart legt uit: “Bio gaat over de manier waarop je gewassen beschermt en plagen en onkruid bestrijdt. In de bioteelt gebruik je geen chemisch-synthetische gewasbescherming of onkruidbestrijding. Wat mag wel? Onkruid gaan we te lijf met een arbeidsintensieve, mechanische bestrijding of we gebruiken middelen op basis van extracten van biologische producten. Daarnaast blinkt bio uit in duurzaamheid en de manier waarop de boer omgaat met de grond, het bodemleven en de natuur rondom het perceel. ”

Bio gaat mee met zijn tijd

Bart ziet duidelijk hoe de technieken mee geëvolueerd zijn met de bloei van de biosector: “De biosector boomt, steeds meer mensen kiezen voor bio dus is er ook steeds meer areaal (landbouwgrond) dat bewerkt en geoogst moet worden. De sector is mee geëvolueerd met zijn tijd en de technieken voor grotere velden zijn stelselmatig verbeterd. Voor onze aardappelen hebben wij hoogtechnologische machines die perfect zijn aangepast zijn aan onze noden. Er zijn ook precisieschoffelmachines die met ca-mera’s werken. Dus de biosector blijft niet stilzitten!”

Drukte van belang bij de verpakkingsafdeling - (c) VLAM, P. De Laet
Drukte van belang bij de verpakkingsafdeling - (c) VLAM, P. De Laet

Het succes van bio

Wat verklaart volgens Bart het succes van de groeiende bioaardappelenmarkt? “De maatschappij verandert, de mensen veranderen, de gewoontes veranderen, zelfs Europa breekt een lans voor meer bio met de Green Deal. Die evolutie is onafwendbaar. De keuze voor bio gaat mee met die evolutie.”

=-=-=
De video werd gemaakt in het kader van de biocampagne: