In welke landen van de EU doet bio het goed? Duitsland en Frankrijk geven de andere landen het nakijken als het gaat over het aandeel biologische producten in de boodschappentas. Maar aan de kassa de Denen zijn nog steeds de grootste biofans: per persoon geven ze jaarlijks €384 uit aan bio.

De Europese Commissie maakte recent de balans op van de verkoop van biologische voeding in Europa. En dat levert heel wat positieve cijfers op!

Hoe weet je of iets bio is?

Weten Europeanen wel hoe ze biologische voeding kunnen herkennen? Gelukkig wel! Een groep van 26.500 mensen deed mee aan een enquête over voeding. Maar liefst 61% van de bevraagde Europeanen kennen het groene bioblaadje, het logo van biovoeding. “Dat percentage ligt een stuk hoger dan het fairtrade-logo (41%) of het logo van de beschermde geografische aanduiding (22%),” zegt het EU-rapport.

Wat is duurzaamheid?

En weten deze Europeanen ook wat duurzaamheid betekent? Dit zijn de eigenschappen die Europese consumenten het belangrijkst vinden als het gaat over ‘duurzame voeding’:
• 41% - Voedzaam en gezond
• 32% - Weinig of geen gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
• 29% - Betaalbaarheid van voeding voor iedereen
• 24% - De korte keten
• 22% - Lage milieu- en klimaatimpact
• 18% - Biologische voeding
• 18% - Traditioneel verwerkt

Dat slechts 18% van de ondervraagden ‘biologische voeding’ associeert met 'duurzaamheid' is wel erg weinig omdat biovoeding bij uitstek duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Maar op een andere vraag, ‘Wat is gezonde en duurzame voeding?’, antwoordde dan weer 26% van de groep ‘biologische voeding’. Juist!

Wat weten Europeanen over de productie van bio?

Bioteelten worden streng gereglementeerd door de Europese biowetgeving, die strikt gevolgd moet worden. Hoe zien de Europeanen dat? Gemiddeld is 83% van de EU-ondervraagden van mening dat biologische voedingsproducten voldoen aan de specifieke regels over gewasbescherming, meststoffen en antibiotica, met de hoogste scores bij de Denen (95%), de Italianen en de Zweden (beide 93%).

Daarnaast is maar liefst 81% van de respondenten het ermee eens dat biologische levensmiddelen worden geproduceerd met meer zorg voor het milieu en hogere dierenwelzijnsnormen dan andere levensmiddelen, variërend van 67% in Litouwen tot 89% in Italië. Ook dit zijn aspecten die expliciet in de Europese biowetgeving staan!

Welk land geeft per persoon het meeste uit aan bio?

Als we kijken hoeveel geld er gemiddeld per persoon per jaar aan bio wordt uitgegeven, dan troont Denemarken al jarenlang bovenaan: in 2020 gaven de Denen maar liefst €384 per persoon aan bio uit, gevolgd door de Luxemburgers met €285 en de Oostenrijkers met €254. Ter vergelijking: in België geven we gemiddeld €77 uit aan bio per jaar.

Verse biogroenten in de winkel - (c) VLAM
Verse biogroenten in de winkel - (c) VLAM

Welk land heeft het grootste bio-aandeel?

In welk land is het aandeel van biologisch boodschappen het grootst in de EU? Natuurlijk staan hier twee grote landen op kop, namelijk Duitsland en Frankrijk. De bioconsumenten in Duitsland zijn goed voor maar liefst 33,5% van de totale bioaankopen in de EU, en ook de Fransen doen het uitstekend met 28,3%. Samen zijn ze goed voor maar liefst 61,8% van de bioaankopen in de EU!

Die bioaankopen in de EU zijn in het totaal zo’n 45 miljard euro waard. Maar dat maakt Europa nog niet tot koploper. In 2020 overschreed de wereldwijde biomarkt (voeding en dranken) de kaap van 120 miljard euro. De EU heeft daarin een aandeel van 37% maar de echte aanvoerder is de Verenigde Staten met 41%. Op de derde plaats staat China met 8,5%.

Retailverkoop in de lift

Tot slot nog een geweldige groeicurve: tussen 2015 en 2020 is de retailverkoop (i.e. kleinhandel) van biologische voeding bijna verdubbeld, van 24,924 miljard euro naar 45,043 miljard euro. Je zou denken dat het Europese landbouwareaal met biologische productie in diezelfde periode even snel gestegen is, maar dat is 'slechts' met 41% toegenomen. De snelle stijging van de verkoop van bioproducten is een duidelijk bewijs van de toenemende consumentenvraag, luidt de conclusie van het biorapport.

Bronnen:
• Het EU-rapport 'Organic farming in the EU: a decade of organic growth'
• Het rapport ‘Europeans, Agriculture and the CAP’, juni 2022