De goeie Sint is helemaal mee met zijn tijd: hij maakt de kinderen tegenwoordig ook blij met biologische chocolade figuren en letters! Mmm, lekker! Maar waar zit dan het verschil met de gewone chocolade?

Sterretjes kijken

Biologische chocolade bevat biologische ingrediënten. Daar draait het om. Als je even kijkt naar de labels op biochocolade, dan zie je meteen waarom dit andere chocolade is dan gewone. Een typisch label met de ingrediënten van pure biologische chocolade is bijvoorbeeld dit:

Het * naast een ingrediënt betekent dat het biologisch geteeld werd. Alleen de emulgator E322 is niet biologisch: het is gemaakt uit plantaardig niet-biologisch materiaal maar dat is geen probleem want er mag tot maximaal 5% niet-biologische ingrediënten van agrarische oorsprong in een product zitten. (N.B. een emulgator helpt om ingrediënten te mengen)

Dus al die sterretjes geven je heel duidelijk aan dat deze biologische chocolade voldoet aan de regels van de Europese biowetgeving. Die zegt dat 95% van de ingrediënten biologisch gecertificeerd moeten zijn.

Biologisch betekent trouwens ook dat er geen kleurstoffen, bewaarmiddelen, kunstmatige aroma’s of smaakversterkers aan te pas komen. Alleen authentieke ingrediënten dus!

Puur, melk, wit, rauw

De cacaoboon is rijk aan antioxidanten (flavanoïden) en een aantal gezonde mineralen. De boon heeft een bittere smaak – logisch dus dat er in pure chocolade meer cacaopoeder zit dan in melkchocolade (minstens 35% vs. 25%). Pure chocolade bevat dan weer minder cacaoboter dan melkchocolade (zie tabel). En wist je dat er in witte chocolade zelfs helemaal geen cacao zit? Dus eigenlijk is dat gewoon geen chocola… En rauwe chocola, dat is iets nieuws: dit betekent dat het niet hoger verhit is geweest dan 49 graden. Daardoor zitten er in rauwe chocolade meer vitaminen en mineralen.

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chocolade.aspx
Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/chocolade.aspx
Volgens bepaalde bronnen mag een product ‘pure chocolade’ worden genoemd als er ten minste 54% cacao in zit. In de regel geldt: hoe hoger het cacaogehalte, des te bitterder en puurder de chocola.

Maar cacao groeit hier toch niet?

Nee, de cacaoboom groeit alleen in tropische gebieden.De meeste cacao die in Europa gebruikt wordt om chocola van te maken, komt uit West-Afrika (68% van de totale wereldproductie), bijvoorbeeld uit Ivoorkust of Ghana. Ook in Papoea-Nieuw-Guinea, Brazilië en Ecuador wordt veel cacao geteeld.

Cacaobonen groeien in grote vruchten aan de cacaoboom -- (c) VLAM
Cacaobonen groeien in grote vruchten aan de cacaoboom -- (c) VLAM
Hoe weet je dan zeker dat het toch om biologische cacao gaat? Om goedgekeurd te worden voor biologische chocolade moet die cacaoboom wel op een biologisch verantwoorde manier geteeld worden. Ook in Afrika en Zuid-Amerika! De cacaoproducenten moeten een speciale procedure doorlopen om een biocertificaat te krijgen dat de nodige garanties over de productie geeft. Alleen een door de EU erkende (lokale) controle-instantie mag de bioproducten certificeren. Het biocertificaat garandeert dat de biologische producten voldoen aan normen en controlemaatregelen die gelijkwaardig zijn aan die van de EU.

Dezelfde controle gebeurt ook voor de andere ingrediënten van chocolade, bijvoorbeeld suiker of rozijnen en noten. Concreet wordt elke speler in de leveringsketen, van de boer tot de fabriek in België, strikt gecontroleerd op het volgen van de bioregels.

Lees meer: Zijn geïmporteerde bioproducten ook echt bio?

En wat doet Fair Trade voor chocola?

Heel wat chocolademakers van hier gaan in zee met fairtrade producenten, omdat ze vinden dat een eerlijke handel en een eerlijke prijs belangrijk zijn. Fairtrade cacaoboeren kunnen rekenen op een vaste handelsrelatie en een correcte minimumprijs. Die prijs dient als vangnet als de wereldmarktprijs voor cacao te laag is. Daarbovenop krijgen cacaocoöperatieven een Fairtrade premie, die ze kunnen investeren in wat zij zelf belangrijk vinden, zoals medische zorg voor hun familie of onderwijs voor hun kinderen.

Kortom: Sinterklaas legt maar wat graag biochocolade in de schoen van je kinderen!

En de Sint, die vindt biochocola een prima idee!
En de Sint, die vindt biochocola een prima idee!