Vraag jij je wel eens af hoe het leven van een biokip eruit ziet? We geven je een rondleiding in de kippenstal! Biologische kippenboeren kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Daarbij staat een comfortabel en gezond leven voor de vleeskip voorop. En dat merk je zowel aan de stal als aan de buitenruimte.

Infografiek (c) VLAM
Infografiek (c) VLAM

Hoe leeft een biokip?

Biologische vleeskippen leven in een ruime stal waar ze voldoende ruimte hebben om rond te lopen, op 1 m² leven maximaal 6 kippen. Ten minste één derde van de vloer bestaat uit een vaste bodem (het andere gedeelte kan een latten- of roosterconstructie zijn), en is bedekt met strooisel (stro, houtkrullen, zand …) om fijn in te scharrelen en te pikken. Zo kan de biokip haar typische kippenmanieren uiten.

In de stal valt meestal daglicht binnen. Dat daglicht zorgt ervoor dat biokippen gezonder, minder angstig en minder gestresseerd zijn. Het mag aangevuld worden met maximum 16u kunstlicht per dag. ’s Nachts is het minstens 8u donker in de stal.

Er zitten maximaal 4.800 biokippen samen in de stal. Om al die kippen vlot naar buiten te laten gaan, zijn er voldoende openingen voorzien vanuit de stal naar de buitenruimte.

Deze biokip gaat op pad!
Deze biokip gaat op pad!

De biokip mag vrij naar buiten

Biologische kippen kunnen genieten van vrije uitloop: ze mogen iedere dag vrij naar buiten zodra ze voldoende sterk zijn om de buitentemperatuur te trotseren. Een biokip heeft recht op minstens 4 m² vrije uitloop. Buiten krijgt ze voldoende voer en drinken aangeboden.

Een kip is eigenlijk een bosvogel, dus buiten vindt ze wat begroeiing heel fijn: dat geeft haar beschutting tegen zon, regen en roofdieren. Doordat ze vrij buiten kunnen scharrelen, eten, pikken en stofbaden nemen, blijven de kippen rustiger en zitten ze elkaar niet in de veren. Een stofbad kunnen nemen is belangrijk want zo houdt een kip de parasieten op afstand.

Biokippen houden wel van begroeiing en beschutte plekjes buiten
Biokippen houden wel van begroeiing en beschutte plekjes buiten

Fit en gezond

Biopluimveetelers kiezen voor robuuste, traaggroeiende rassen. Hun gewicht neemt toe op een meer natuurlijke manier. Dankzij de grotere ruimte die ze ter beschikking krijgen, bewegen deze kippen veel en blijven ze gezond. Daardoor zijn ze ook rustiger en worden hun snavels niet geknipt. Ze kunnen ook goed tegen stress en temperatuurschommelingen.

Dankzij de keuze voor sterke rassen, biologisch voer en een fijn buitenleven worden biokippen minder snel ziek. Wordt een kip toch ziek, dan grijpt de boer naar fytotherapeutische producten (gebaseerd op kruiden of planten), homeopathie of spoorelementen, vitaminen of mineralen. Pas bij ernstige ziektes zal hij klassieke geneesmiddelen gebruiken.

Levensduur

In Vlaanderen houden de meeste biologische pluimveehouders traag groeiende kippenrassen. Bij deze dieren duurt het langer tot ze het slachtgewicht bereiken, daardoor leeft ze langer dan een niet-biologische kip. Traag groeiende biovleeskippen worden geslacht als ze minimum 70 dagen oud zijn (i.e. 10 weken).

Je proeft het verschil

Een recent onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) i.s.m. UGent, concludeerde dat het vlees van kippen geler, malser, sappiger en minder vezelig is als ze overdag buiten kunnen scharrelen tussen bomen of struiken. De bomen zorgen voor een goede beschutting waardoor de kippen graag naar buiten gaan. Het onderzoek bestudeerde 1.200 kippen in diverse leefomgevingen.

Hoe herken je biokippenvlees?

Kies jij voor sappiger en smaakvoller vlees? Ga dan op zoek naar biologisch kippenvlees! Je herkent het aan het bekende EU biologo en door de wettelijk beschermde term ‘biologisch’.