De provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen gaan op zoek naar hun topambassadeur voor de korte keten, oftewel hun 'Korte Keten Kop'. In de korte keten verkopen landbouwers rechtstreeks aan de consument. Drie biobedrijven zijn genomineerd. Laat je stem horen!

Wie wordt er Korte Keten Kop dit jaar? We stellen de drie genomineerde biokandidaten hier aan je voor.
Breng je stem uit tot 24 april.

Provincie Antwerpen: CSA Kraakvers bio

Ioana Simionescu van CSA Kraakvers bio - (c) Week van de Korte Keten

In Lier vind je CSA Kraakvers bio, de biologische groenten- en fruitboerderij van Ioana Simionescu en haar man. De dieren en de planten die hier groeien, worden verzorgd met tonnen liefde. De link met de consument is voor Ioana het belangrijkste doel van Kraakvers bio: “Ik wil via landbouw mensen verbinden met elkaar, met de natuur en met de plek waar we wonen en leven.”

Elke vrijdag zwaaien de deuren van haar boerderijwinkel open. Ioana is ook de drijvende kracht achter Boeren & Buren in Lier, Berchem en Antwerpen. Ze vertelt: “Mensen uit de stad zien de versheid, proeven het verschil, en maken wekelijks een praatje met de producenten. Opnieuw: korte keten verbindt mensen!”

Lees meer over Kraakvers bio.

Provincie Vlaams-Brabant: PlukPlek

Dorothea Lequeux van PlukPlek - (c) Week van de Korte Keten

PlukPlek in Ternat is een grote zelfpluktuin waar je zelf groenten en fruit kunt oogsten. Zo weet je precies waar je voedsel vandaan komt! De tuin is intussen al grotendeels omgeschakeld naar bio.

Bezielster Dorothea Lequeux is dikwijls verwonderd: “Het is steeds een boeiende zoektocht naar smaken. Als ik nu mijn tomaten proef… Dat is niet te vergelijken met wat je in de winkel aantreft. Mijn aubergineplant had zo’n schoon paarse bloemen. En daarna werd die bloem een superlekkere aubergine. Mijn publiek is daar ook naar op zoek. Ze kiezen echt voor het verhaal van PlukPlek.”

Lees meer over PlukPlek.

Provincie West-Vlaanderen: ’t Reigershof

Renaat Devreese van 't Reigershof - (c) Week van de Korte Keten

Renaat Devreese van ’t Reigershof in De Haan is op veel vlakken een pionier. Hij was de eerste in Vlaanderen met een biologische geitenhouderij. Al geruime tijd brengt hij zijn 300 geiten groot zonder antibiotica. “We blijven innoveren en kijken hoe we ons verder kunnen ontwikkelen.”

De geiten worden tweemaal per dag gemolken. De melk wordt verwerkt op de hoeve in twee kaasmakerijen, één voor zachte en één voor harde kazen.

’t Reigershof heeft een eigen hoevewinkel en staat ook wekelijks op de markt in Oostende. “In onze hoevewinkel voel je meteen wat er leeft bij de klant. Ik vind het belangrijk een open boerderij te hebben. Vooral de stal is een trekpleister. Geiten zijn heel nieuwsgierig en verdringen zich om een glimp van bezoekers op te vangen!”.

Lees meer over ’t Reigershof.

Laat je stem horen!

Ben jij trots op jouw lokale (bio-)ambassadeur van de Korte Keten? Stem dan tot 24 april op jouw favoriete Korte Keten Kop(pen) uit West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant of Antwerpen. Zo geef je de hoeve- of streekproducent een dikke pluim voor zijn/haar ambacht, product en service!
De winnende Korte Keten Kop wordt per provincie bekendgemaakt.