Eerder dit jaar vroegen we aan de Marktmakers, ons vaste panel van consumenten die hun mening geven over voeding, of ze ook in de toekomst konden kijken. De hamvraag was: hoe eten we volgens jou in 2030?
De Marktmakers, dat is een groep van 100 mensen die regelmatig hun mening geven over een specifieke vraag van VLAM. In februari 2020 kregen ze de vraag: “Beschrijf hoe we volgens jou in 2030 eten”. Wat meteen opviel in de antwoorden van de Marktmakers is dat ze meer aandacht voor milieu, lokaal en korte keten voorspellen. Bioproducten passen daar natuurlijk perfect in!
Hoe zien de panelleden deze aspecten evolueren?
- Meer aandacht voor milieu: Vanwege de opwarming van de aarde is de verwachting dat mensen eerder gaan kiezen voor ecologisch verantwoorde producten (zoals bv. bio en lokale producten) en voor milieuvriendelijke verpakking (minder plastic) en minder verspilling. Deze extra aandacht voor het milieu vinden de Marktmakers positief, als de producten daardoor maar niet te duur worden.
- Meer lokaal: Omdat het belangrijk is dat naast het milieu ook de lokale economie meer wordt ondersteund, verwachten de Marktmakers dat mensen meer belang gaan hechten aan de herkomst van producten en eerder voor lokale producten gaan kiezen.
- Meer via korte keten: Een logische stap na de twee voorgaande. Producten recht van bij de lokale boer worden gezien als verser, smaakvoller en natuurlijker. Vanwege de lage transportkosten is het ook beter voor het milieu. Bovendien is kopen bij de boer goed voor de lokale economie, en de boer krijgt een eerlijke vergoeding voor zijn producten. Het blijft wel afwachten of de drempels (afstand, tijd, bekendheid, …) overwonnen kunnen worden.
Hoevewinkel van De Levensbron - (c) VLAM, P. De Laet
Wat denken de Marktmakers er zelf concreet over?
Heel wat deelnemers zien in de toekomst een positieve rol weggelegd voor biovoeding. Graag delen we een aantal van hun meningen (anoniem):
- “Ik denk dat er binnen 10 jaar een serieuze verandering gaat plaatsvinden. Hopelijk gaat dit dan ten voordele van de gezonde voeding: minder suiker, minder koolhydraten, minder chemische toevoegingen, meer biologisch en wellicht meer vers. Hopelijk ook meer voeding van eigen bodem, die dan goedkoper mag worden, zodat we niet meer naar uitheemse producten grijpen.”
- “Ik vind het positief dat we meer veggie, vegan, biologisch en lokaal zouden eten, dat is goed voor de gezondheid, het milieu, de wereld, de lokale handelaars, de dieren, ...”
- “Ik vermoed dat we back to nature gaan in de toekomst, er komt een keerpunt dat meer mensen teruggaan naar biologisch en lokaal geteelde groente, fruit en gewassen, alsook vlees.”
- “Ik hoop dat er meer lokaal zal gekocht worden, dat er meer rekening gehouden wordt met de seizoenen, dat er minder "exotische" producten zullen ingevoerd worden, dat er meer bio beschikbaar is.”
- “Ik hoop dat tegen die tijd het fruit en de groenten niet meer besproeid worden met producten die schadelijk zijn voor mens en milieu. Hopelijk is de voeding dan enkel bio en goedkoper; nu is bio voor veel mensen nog te duur.”
- “Ik denk dat er meer lokaal geproduceerde bioproducten geconsumeerd zullen worden. Ik vind deze evolutie zeer positief omdat het beter is voor het milieu.”
- “Het veranderde klimaat zal een enorme impact hebben op ons voedingssysteem. In 2030 gaan we volgens mij meer gezond en biologische eten. We gaan meer groenten fruit, bonen, noten en granen eten en we gaan meer lokale producten kopen in de winkel of bij landbouwers.”
Benieuwd of ze gelijk zullen hebben ...