Respect voor het milieu is een kernwaarde in bio. Het begint bij een levende bodem die vruchtbaar blijft door teeltrotatie en dierlijke mest of compost. Zo zorgt de bioboer mee voor de veerkracht van het ecosysteem.

Gezonde, levende bodem

De basis van het biologische productieproces is een levende, vruchtbare grond. De bioboer ondersteunt de draagkracht (het recuperatievermogen) van de bodem door gebruik te maken van teeltrotatie, het jaarlijks doorschuiven van verschillende gewassen. Zo raakt de grond niet uitgeput en worden ziektes op een natuurlijke manier bestreden.

De bioboer gebruikt geen kunstmest, maar voedt de bodem met natuurlijk materiaal als dierlijke stalmest of compost. Via teeltrotatie en groenbemesting houdt hij de bodemvruchtbaarheid op peil.

Inheems

Ook de keuze van het type plant of dier is van cruciaal belang in de biologische landbouw. Zo gedijen inheemse gewassen en dieren veel beter in hun leefomgeving dan gewassen of dieren die van elders komen. Een voorbeeld hiervan is de appelteelt. Appelen groeien veel beter in onze streken dan bijvoorbeeld druiven. Bovendien worden ze ook veel minder geplaagd door ziektes.

Hier vind je alle artikels over de biopijler "Goed voor het milieu".
__

Met dank aan Biomijnnatuur.be