Biobieren winnen de laatste jaren sterk aan populariteit. Er zijn zo’n 150 Belgische biobieren op de markt, en jaarlijks komen er diverse nieuwe biobieren bij! Wat maakt bier biologisch? Biobier wordt gebrouwen met biologische (en dus pure) ingrediënten. Additieven en hulpstoffen tijdens het brouwproces zijn strikt beperkt. De kwaliteit van biologisch bier ligt in ons land erg hoog. En omdat smaken altijd verschillen, vroegen we de mening van twee kenners!
Kathleen De Sutter en Dirk Van Esbroeck: gepassioneerde bierkenners
"Ik heb van mijn passie mijn beroep gemaakt"
Kathleen De Sutter is zytholoog (nvdr: een zytholoog is een bierexpert) en eigenares van Kate’s Bier Advies in Brugge. Na een carrière van 26 jaar als software ingenieur, maakte ze een radicale ommezwaai: ze maakte van haar passie haar beroep en werd professioneel biersommelier. Ze geeft nu bierdegustaties aan groepen, rondleidingen in brouwerijen en bierwandelingen in Brugge. “Het gaat mij niet enkel om het bier, maar ook om het verhaal erachter. Ik heb een technische achtergrond en ben echt geïnteresseerd in het bouwproces. Wat is de invloed van een andere temperatuur op de smaak van het bier, bijvoorbeeld?”.*
"De stap naar biologisch bier was klein"
Biersommelier Dirk Van Esbroeck startte zo’n 10 jaar geleden met cursussen over bier. “Eerst volgde ik een cursus brouwen, dan een cursus bierkenner, vervolgens werd ik zytholoog." Intussen is Dirk zelf lesgever zythologie. Dat doet hij allemaal in bijberoep, want als hoofdberoep werkt hij in de chemie. Dirk is al 15 jaar bewust bezig met biologische bieren. “Ik eet vooral biologische voeding. De stap naar biologisch bier was dus klein.”
De favoriete biobieren van Kathleen De Sutter

Tip 1: Tripel Plukker (7,5%) van Brouwerij De Plukker
Aan dit bier hangt een leuke anekdote vast. Want de Tripel Plukker wordt gebrouwen met 100% Belgische hop, geteeld door Joris Cambie, de enige biohopboer in België. Kathleen vertelt: “Toen ik met mijn eindwerk over biologische bier bezig was, nam ik deel aan een wedstrijd met als hoofdprijs een etentje met Joris Cambie. De wedstrijdvraag luidde: waarom moet jij het etentje winnen? Ik antwoordde dat ik een studie over biobieren aan het maken was en dat het interessant zou zijn om de hopscheuten van Joris Cambie beter te leren kennen. En ik won! Ik mocht op bezoek bij Joris Cambie en zijn brouwerij De Plukker, die naast het hopveld staat. We hebben er samen hopscheuten geplukt.”
Waarom is dit je favoriet?
“Tripel Plukker heeft een mooie goudgele kleur die het bier waarschijnlijk dankt aan de gebruikte karamelmouten. Ik ruik een aangename fruitigheid, een beetje banaan, en ook een beetje mout. In de mond heeft dit bier een hele volle, ronde smaak en een stevige prikkeling op de tong. Fruitig met een toets van rijpe banaan. Qua eten past Tripel Plukker ideaal bij gegrilde of gebakken gerechten met vis, want dat werkt mooi met die toets karamel erin.”
Tip 2: Lupulus Organicus (8,5%) van Brouwerij Lupulus
Lupulus was een oude hoevebrouwerij in Luxemburg die werd opgericht door de brouwers van Achouffe bier. Het verhaal gaat dat er vroeger vlakbij de boerderij wolven rondliepen, vandaar het logo met de wolf. "Humulus lupulus is de Latijnse naam voor hop, maar betekent ook ‘nederige wolf," weet Kathleen te vertellen.
Lupulus bestaat ook als niet-biologisch bier. "Maar bio is nog lekkerder!" vindt Kathleen. Ze licht toe waarom: "Het recept van de twee bieren bevat slechts één verschil: één van de hopsoorten was niet verkrijgbaar in de bioversie, dus koos men een andere hopsoort. Daardoor heeft de Lupulus Organicus een nog intensere smaak. Dat is eigen aan bio: biologische ingrediënten worden zo natuurlijk mogelijk geteeld, waardoor hun smaak nóg intenser is."
Waarom is dit je favoriet?
"Lupulus Organicus is een strogeel, ongefilterd, wazig bier. Het ruikt heel fruitig met een beetje peer en een beetje citrus. Ik proef een moutige smaak met een mooie balans tussen bitterheid en zoetheid. Ook de fruitigheid proef je. Lupulus Organicus is perfect als aperitief. Ik schenk het vaak in kleinere glazen, bijvoorbeeld wijnglazen. Het smaakt dus ook lekker in kleine hoeveelheden."

De favoriete biobieren van Dirk Van Esbroeck

Tip 1: BRWN (7%) van Biobrouwerij Jessenhofke
Van Esbroeck is een grote fan van deze BRWN van brouwerij Jessenhofke uit Hasselt, een biologisch bruin bier. "In alle bieren van Jessenhofke zit knoflook," weet Dirk, "maar dat proef je niet, ook al weet je dat ’t erin zit. En dat hoeft ook niet! De knoflook is niet overheersend, dit bier is mooi in balans."
Waarom is dit je favoriet?
"De BRWN is mooi koperbruin van kleur. Ik ruik donkere chocolade, door de geroosterde mout …en een beetje koffie. Door de typisch Belgische gist komt ook subtiel een beetje banaan naar voren. In de mond proef ik chocolade! Dit biobier heeft een mooie bitterheid die langzaam in de mond komt en ook lang blijft hangen. Ik schenk de BRWN graag bij een vleesgerecht, zoals gegrilde lamskoteletjes of bij chili con (of sin) carne."
Tip 2: Saison Dupont Bio (5,5%) van Brouwerij Dupont
‘Saison’ is niet enkel Frans voor ‘seizoen’, het is ook een biersoort uit Henegouwen. Dirk vertelt: "Vroeger werd de saison daar tijdens de wintermaanden gebrouwen door de boeren en tijdens de zomer gedronken door seizoensarbeiders. Het bier moest dus goed bewaarbaar zijn en bevat daarom veel hop. Dit soort bier wordt gebrouwen met ‘saison’ gist, wat alle suikers omzet. Er zijn dus bijna geen restsuikers. Het bier heeft een vrij droge smaak."
Tegenwoordig worden saison-bieren het hele jaar door gebrouwen en niet langer enkel in Henegouwen. Dirk: "De saisons zijn ongefilterde bieren van hoge gisting, meestal zijn ze blond tot amberkleurig. Mijn favoriet is de Saison Dupont Bio."
Waarom is dit je favoriet?
"Het bier heeft een licht fruitige geur, citrusachtig met een subtiele toets van tropisch fruit. Dit droge bier heeft een mooie bitterheid die goed blijft hangen. De Saison Dupont Bio past dankzij zijn bitterheid mooi bij Oosterse en pikante gerechten."
"Ook heel lekker biologisch bier vind ik de Lupulus Organicus, Gageleer, Cantillon Geuze … Die Cantillon is de énige biologische geuze in de wereld."
Meer tips
Probeer zelf eens een eerlijk en fris biobier!
- Ontdek de favoriete biologische bieren van biersommeliers Sarah Vermylen en Tom Van Snick.
- Liefhebber van bier? Kom alles te weten over het hoe en waarom van biobier.
- Drink alcohol steeds met mate en met verstand.