Witloof is een oer-Belgische groente. Het is ook een bijzondere groente omdat de plant in het pikkedonker zijn lekkere witte blaadjes krijgt. En natuurlijk wordt witloof ook biologisch geteeld!
Wist je dat de eerste witloofteelt in een Brusselse 19e-eeuwse kelder gebeurde - daarom is het ook bekend als ‘Brussels lof’. Intussen zijn ook de Nederlanders en de Fransen er zo dol op dat ze het zelf zijn gaan telen. En zelfs de Japanners eten intussen met smaak Belgisch witloof.
Witloofteelt neemt twee jaar in beslag, ook in bio. In het eerste jaar worden de wortels geteeld in de volle grond. De levende, vruchtbare grond geeft voeding en kracht aan de wortels. Omdat de plant in open lucht groeit, komen er groene bladeren aan. Onkruid tussen de planten wordt niet met herbiciden bestreden, maar wel mechanisch (met een machine), met branders of manueel. Uiteindelijk wordt het groen afgesneden en worden de wortels uit de grond gehaald om ze te bewaren in een koelcel.
In het tweede jaar brengt de boer de wortels opnieuw aan de groei: hij plant de wortels opnieuw in de aarde maar overdekt ze dit keer zorgvuldig. Dit is de ‘forcerie’. In het pikkedonker groeien er dan heerlijke witte kropblaadjes op de wortels. Witloofkropjes die in de volle grond groeien, heten dan ook grondwitloof.
Uitzonderlijk is het forceren op water ook in bio toegelaten: dan staan de wortels in bakken waar zuiver water (i.e. zonder extra minerale voedingsstoffen) door stroomt. Het uitgroeien van de witloofkropjes wordt immers niet gezien als een teelt omdat de plant al zijn groeikracht haalt uit de wortels. In dit geval heet het resultaat hydrowitloof. Wist je dat op water gekweekte rassen wat minder bitter blijken te zijn dan in volle grond gekweekt witloof?
Witloof op je bord
Proef de pure smaak van de witte blaadjes en leg dat biologisch witloof op je bord! Wil je 's iets anders dan witloof met ham in de oven? Zoek hier een lekker recept met witloof!
Bio. Dat is sowieso goed gekozen.
Deze campagne kwam tot stand dankzij steun van de EU.