Bio blijft het goed doen: in 2020 gaven we maar liefst 14% meer uit aan biovoeding dan vorig jaar. Wie bio koopt, is nog steeds een grote fan van biozuivel en van verse en plantaardige producten zoals aardappelen, groenten en fruit.

In opdracht van VLAM nam GfK Belgium de biomarkt in 2020 onder de loep, met name de aankopen van verse biovoeding voor thuisverbruik (groenten en fruit, kruidenierswaren zoals rijst, droge deegwaren, wijn en bier) bij 6.000 Belgische gezinnen.

Meer bioboodschappen op tafel

Vanwege de coronacrisis moesten we in 2020 met z'n allen ‘in ons kot’ blijven en iedere dag zelf ons potje koken. En de bevraagde gezinnen kozen daarbij vaker voor biologische voeding: samen gaven we in Vlaanderen in het totaal 350 miljoen euro uit aan biovoeding (vs. 305 miljoen in 2019). Zo gaven we in 2020 maar liefst 14% meer uit aan biovoeding dan in 2019.

In het hele land gaven we zelfs 892 miljoen euro uit aan bio, ook goed voor een stijging van 14%. Dat betekent dat Wallonië voor 542 miljoen euro bio heeft gekocht, en zo Vlaanderen het nakijken geeft. De afgelopen tien jaar groeide de biobestedingen in België en in Vlaanderen wel gemiddeld met een mooie 11% per jaar.

Door die stijging van 14% ging ook het marktaandeel van biovoeding (in de algemene aankopen) in België ietsje omhoog, van 3,1% naar 3,2%. Dus al bij al heeft bio nog heel wat terrein te veroveren.

Cijfers bio in Vlaanderen 2020 - (c) VLAM
Cijfers bio in Vlaanderen 2020 - (c) VLAM

Hoeveel geven we uit aan bio?

Hoeveel geld gaat er naar bio? Gemiddeld besteedden we in 2020 in België 54 euro per persoon aan verse biovoeding en biodranken. Dat is een stijging met 7 euro t.o.v. 2019. Maar die 54 euro is wel een gemiddelde voor heel het land. Uitgesplitst geeft de Vlaming gemiddeld 35 euro p.p. uit aan bio, en de Waal maar liefst 81 euro p.p. - meer dan dubbel zoveel als in Vlaanderen! Werk aan de winkel dus voor Vlaanderen.

Hoe doen de andere Europese landen het? De Denen blijven resoluut op nummer 1 staan: zij gaven gemiddeld 344 euro p.p. uit aan bio. Dit maakt van de Denen de meest bio-minded consumenten in de wereld.

Welke bioproducten eten we graag?

Tegenwoordig heb je de keuze uit duizenden bioproducten in de winkel, van klassiekers als groente en fruit tot choco en zelfs vis. Zowel Vlamingen als Walen blijven grote fans van biologische groenten, fruit en zuivel. In de Vlaamse boodschappentassen zaten in 2020 deze bioproducten:

  • 42% aardappelen, groente en fruit
  • 22% zuivel
  • 21% vlees, vis en eieren
  • 11% graanproducten
  • 4% wijn en bier
    Biogroenten klaar voor verkoop - (c) VLAM, ViaVictor
    Biogroenten klaar voor verkoop - (c) VLAM, ViaVictor

Aan welke producten geven we geld?

Per product geven we nog steeds het meeste geld uit aan biozuivel en biogroenten. Aan biozuivel besteden we gemiddeld 7,51 euro, gevolgd door 6,10 euro voor biogroenten (bedrag p.p. per jaar). Opvallend is dat in Wallonië duidelijk meer biofruit wordt gegeten: met 14 euro (p.p. per jaar) neemt het een veel grotere hap uit de biobestedingen dan in Vlaanderen.

Welk profiel heeft de Belgische biokoper?

Weten we ook wat voor type mensen verse biovoeding kopen? Het zijn nog steeds de alleenstaanden (+40 j) en de welgestelde gepensioneerden die de meeste verse bioproducten kopen in 2020. Huishoudens met kinderen en een beperkt budget hebben het laagste bioaandeel, van hun versaankopen is slechts 1,6% biologisch. Deze groep heeft zijn bioaandeel wel verdubbeld sinds 2010, o.a. omdat heel wat bioproducten nu ook in de supermarkt en de harddiscounter te krijgen zijn.