Maak jij wel eens een overheerlijke witloofschotel klaar? Of schuif je daarvoor liever bij moeder of grootmoeder aan? Dan ben je niet alleen, zegt Nico Vandevannet van bioboerderij De Levende Aarde. “Mensen zijn het niet meer gewend om witloof klaar te maken,” zegt hij. “Dat is jammer, want de smaak van grondwitloof is onweerstaanbaar en op-en-top Belgisch!” Nico steekt zijn liefde niet onder stoelen of banken. Speciaal voor de Week van het Witloof vertelt hij waarom deze witte groente ook in jouw hart een plaats verdient.

Sprookjeshuwelijk

De liefde tussen de Belg en de witloofkrop is zo oud als ons koninkrijk zelf. Een van de verhalen daarrond gaat terug tot 1830, ten tijde van de Belgische Revolutie. Toen was er eens een chicoreiboer uit Schaarbeek die, uit angst voor de vijand, zijn cichorei-oogst verstopte in een bak vol aarde die in zijn kelder stond. Toen de Revolutie voorbij was en hij de kust weer veilig achtte, haalde de boer zijn oogst boven. Tot zijn verbazing waren er aan de chicoreiwortels witte bladeren gegroeid. Het witloof was geboren.
Nico: “Grondwitloof is echt ons cultureel erfgoed. Het is hier ontstaan en het centrum van de productie voor heel Europa ligt nog steeds in Vlaanderen. We mogen er terecht fier op zijn. Het Belgisch witloof heeft haar eigen plaats op de kaart veroverd.”

Biologische grondwitloof bij De Levende Aarde - (c) VLAM
Biologische grondwitloof bij De Levende Aarde - (c) VLAM

Een boon voor witloof

Als je een lekker gerecht wil maken, heb je de beste ingrediënten nodig. Die worden geproduceerd door telers met een hart voor kwaliteit. Nico Vandevannet is een van hen. Hij teelt al meer dan 20 jaar biologisch grondwitloof bij De Levende Aarde, de boerderij in Hertsberge die hij in 2009 overnam van zijn ouders. De passie voor biologische groententeelt ging naadloos over van vader op zoon. Ook zijn liefde voor het witloof kreeg Nico van zijn ouders. Gelukkig maar, want vollegrondteelt is geen evidente keuze. Het vergt veel meer tijd en inspanning dan de gangbare witloofteelt.
Nico: “Witloof vraagt een tweejarige teelt. Tijdens het eerste jaar wordt de wortel geteeld. Nadat die gerooid is, gaat die de koelcel in voor een fictieve winter. Na enkele weken wordt de wortel in opgewarmde aarde geplant, waardoor hij denkt dat het weer lente wordt en de witloofkrop begint te groeien.”

Nico Vandevennet met witloofwortels - (c) VLAM
Nico Vandevennet met witloofwortels - (c) VLAM

Lekker stuk

Ben je op zoek naar een sappige, krokante witloofkrop voor op je pizza? Dan zit je met biologisch grondwitloof zeker goed. Niet alleen om de rijke, volle smaak maar ook omdat de teelt in de meest natuurlijke omstandigheden gebeurt.

Nico: “Biologisch witloof is geteeld zonder chemische meststoffen en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. De onkruidbestrijding gebeurt met de hand en de bemesting gebeurt organisch. Op die manier kan de plant de mineralen uit de bodem makkelijker opnemen en wordt die niet gedwongen om toegediende zouten op te nemen. Zo krijg je een evenwichtigere plant, wat resulteert in een smaakvoller gewas. Een lekker stuk witloof, al zeg ik het zelf.”

Oogst biologisch grondwitloof bij De Levende Aarde - (c) VLAM
Oogst biologisch grondwitloof bij De Levende Aarde - (c) VLAM
Naast de pure smaak van grondwitloof krijg je op de bioboerderij bovendien de keuze tussen verschillende witloofrassen. Voor elk wat wils. Nico: “Voor verschillen in smaak moet je verschillende rassen proeven. Hier op de boerderij telen we drie rassen, waarvan Baccara de zoetste is. De smaak van dat ras is beter afgestemd op de consument van vandaag, zonder de bitterheid die vroeger veel geliefder was.”

Nog lang en gelukkig

Elk gelukkig huwelijk is gebaseerd op trouw in goede, maar zeker ook in kwade dagen. Dat mogen we niet vergeten, willen we kunnen blijven genieten van de unieke smaak van deze typisch Belgische groente.
Nico: “Als we ‘ons’ grondwitloof niet willen verliezen, moeten we leren om meer lokaal en seizoensgebonden te consumeren. Alleen dan kan de teelt van grondwitloof blijven bestaan. Mijn advies? Vraag je moeder of je oma of ze jou wil leren hoe je witloof uit de oven klaarmaakt, in een jasje van hesp en met een heerlijke kaassaus. Zo’n onweerstaanbaar gerecht mag toch niet verloren gaan?”
Je vindt het recept voor de ovenschotel ook hier, samen met nog zes andere uitdagende gerechten met witloof. Open je hart voor onze lievelingsgroente! Show some loof voor witloof!

Ovenschotel witloof met hesp en kaassaus
Ovenschotel witloof met hesp en kaassaus