Nils Mouton van De Zwaluw is een bioboer met een groot hart voor zijn koeien. 120 koeien heeft hij, en van hun melk wordt heerlijke yoghurt, boter, plattekaas en karnemelk gemaakt - allemaal bio. “We zijn niet gefocust op groei of volume, maar wel op kwalitatieve producten”.
Kwaliteit boven alles
Nils Mouton van biobedrijf De Zwaluw is een gedreven biologische melkveeboer die de kwaliteit van de melk van zijn koeien boven alles stelt. “We hebben nu 120 koeien, dat is een mooi aantal. Ze produceren jaarlijks 6.000 liter melk, maar het zou voor mij geen probleem zijn als dat naar 5.000 liter ging. De kwaliteit van onze melk is prioritair. We zijn niet gefocust op groei of volume, maar wel op kwalitatieve producten.”
Bekijk het filmpje over biozuivel met Nils Mouton:
Zijn koeien zijn hoofdzakelijk Holstein-koeien (70%) en 30% uit gekruiste rassen (kruisingen met Brown Swiss of Jersey). Zijn dat dan echte biokoeien? “Een specifieke keuze voor een bepaald ras is in bio niet noodzakelijk. Elk ras heeft bepaalde eigenschappen en voor- en nadelen. Er zijn mensen die het verschil proeven in de smaak. Je kiest zelf welk ras er goed past bij je bedrijf. Ik heb hoofdzakelijk gekozen voor de Holsteinkoeien.”
Wat maakt de melk van biokoeien anders?
Mouton: “Wat onze melk verschillend maakt is dat we heel hard letten op wat de koeien eten en dat er meer gezonde parameters zijn, zoals vetten. Onze koeien worden voornamelijk gevoederd met kruidenrijk gras, waardoor je veel gezondere vetten in je melk krijgt.” Biokoeien staan sowieso veel in de wei waar ze naar hartenlust kunnen grazen en voldoende open ruimte hebben met bomen en houtkanten waar ze ook kunnen van smullen. Daarnaast krijgen de koeien biologisch voeder in de stal.

Het gaat bij De Zwaluw om meer dan alleen maar melk: die melk is immers de basis voor allerlei lekkere zuivelproducten zoals boter, karnemelk, magere en volle yoghurt, karnemelk en rijstpap. Die worden allemaal ter plekke bij De Zwaluw gemaakt. Je kunt de zuivelproducten kopen in de hoevewinkel en in biowinkels in heel Vlaanderen.
Wat doet bio nog anders?
“Bio is echt een andere visie, een andere manier om dingen aan te pakken,” zegt Nils Mouton met overtuiging. “We proberen vooral de waarden en normen van bio te respecteren. Zelf ben ik sterk gefocust op preventie. Ik vind het veel belangrijker om problemen te voorkomen dan dat we moeten genezen. Bij kalveren die in de wintermaanden geboren worden, merkten we soms wat problemen op. Kalveren die last hebben van diarree of die we moeten helpen met het drinken van melk. Daardoor hebben wij besloten om geen koeien meer te laten kalven tijdens de wintermaanden. Verder krijgen de koeien geen antibiotica, ook niet preventief. Alleen als het van levensbelang is voor het dier.”

Buikgevoel
Al sinds 1998 boert De Zwaluw biologisch. “In het begin toen we met bioveeteelt begonnen, vonden mensen ons ‘onkruidboeren’ en kregen we veel vragen. Nu is dat gelukkig niet meer het geval,” glimlacht Mouton.
Waarom koos hij toen voor de bio-aanpak? Mouton: “Wat mij heeft doen inzien om biolandbouwer te worden is het bredere perspectief te zien, de verbondenheid met de natuur. Het was echt een buikgevoel. Bio betekent ook je boerderij volledig openstellen en opentrekken, het letterlijk sociaal maken voor de samenleving. Daarom hebben we ook een winkel en werken we samen met andere boeren.
=-=-=
De video en dit artikel kwamen tot stand in het kader van onze biocampagne
Kies wat vaker bio met een biografie uit Europa
