De korte keten brengt je voedsel met weinig of geen tussenschakels van bij de boer tot op je bord. Zo weet je zeker waar je voedsel vandaan komt. En de boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten. Van zaterdag 4 mei tot zondag 12 mei 2019 kun je op allerlei plekken de Korte Keten in actie zien - ook op bioboerderijen!

Vind je het belangrijk dat je weet waar je voeding vandaan komt? Koop dan rechtstreeks bij de producent! Zo eet je krakend verse producten, vaak recht van het veld.

Tijdens de Week van de Korte Keten vind je allerlei leuke activiteiten op boerderijen in het hele land. In elke provincie vind je ook biologische bedrijven die een of meerdere activiteiten organiseren: denk aan (h)eerlijke proeverijen, een huifkarrentocht, rondlopen tussen lammetjes en geitjes of een bloesemwandeling.

Dit zijn de biologische bedrijven die deelnemen aan het programma:

Deze en alle andere activiteiten vind je op de website van de Week van de Korte Keten.

Wat zijn de voordelen van de korte keten?

  • Je komt rechtstreeks in contact met de producent. Dit kan op de hoevewinkel zijn, op een boerenmarkt, in de zelfpluktuin of bij het afhalen van een wekelijks groentepakket. Je weet dus waar je voedsel is geproduceerd, en dat creëert vertrouwen.
  • Je kunt kiezen uit een aanbod van vers en kwaliteitsvol voedsel, rechtstreeks van het veld.
  • Je bent je er beter van bewust welke groenten het seizoen biedt, je volgt met je voeding het ritme van de seizoenen.
  • De boer leert zijn kopers persoonlijk kennen en krijgt directe appreciatie voor zijn werk.
  • De boer bepaalt zelf de prijs van zijn product en kan er zo een veel eerlijkere prijs voor krijgen (want alle tussenschakels vallen weg). Zo ondersteun je de lokale economie.
  • Rechtstreeks kopen bij de boer heeft een positief effect op het milieu: de voedselkilometers verkleinen want er zijn geen grote transporten nodig en het voedsel wordt minimaal verpakt (meestal geen plastic!).

Organisatie

De Week van de Korte Keten is een organisatie van de Vlaamse provincies, samen met de VLAM, de Vlaamse overheid en Steunpunt Korte Keten.