Van een granennetwerk tot brood van melkwei en do-it-yourself-innovatie – de BioVLAM 2022 heeft vijf bedrijven genomineerd die allemaal met enorm veel passie én innovatie aan bio doen. Ontdek de vijf die kans maken op de BioVLAM!
De Vlaamse biosector en VLAM gingen opnieuw op zoek naar gepassioneerde bio-ondernemers die uitblinken in innovatie en duurzaamheid.
Twaalf bedrijven meldden zich aan met innovatieve projecten - allemaal knappe en inspirerende voorbeelden voor collega bio-ondernemers! Wie wordt er bekroond in september? De laureaat van de BioVLAM is een gepassioneerd en toonaangevend bio-ondernemer met een vernieuwende en stuwende kijk op product(ie) of proces van de biosector.
Vijf kanshebbers
De jury nomineerde deze vijf bedrijven voor de BioVLAM 2022: Bio-Planet, Brouwerij 3 Fonteinen, De Zuivelarij, Rawijs en Vitaetom.
In de zomer brengt de jury een bezoek aan de vijf genomineerden, om in september één laureaat te kiezen. Op 23 september, de EU Organic Day, wordt de winnaar van de BioVLAM 2022 officieel bekendgemaakt.
Dit zijn de vijf genomineerden:
- Bio-Planet – project Belgische biologische baktarwe
Met de ondersteuning van Colruyt Group heeft Bio-Planet in het voorjaar van 2021 met vier bio-akkerbouwers, een bloemmolen en een bakkerij een keten opgezet om Belgische biologische baktarwe voor biobrood te promoten. In 2022 werd de samenwerking uitgebreid naar tien partners (zes biotelers, bloemmolen, twee biobakkerijen en Bio-Planet).
Jan Van Holsbeke, Business Unit Manager Bio-Planet: “We zijn heel blij met onze nominatie! We willen onze klanten meer tarwebrood van eigen bodem aanbieden én een positieve beweging in gang zetten voor de ontplooiing van de Belgische biobaktarwesector."
- Brouwerij 3 Fonteinen – granennetwerk: 100% lokale en biologische granen voor de brouwerij
Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel heeft als doel om een hernieuwd, lokaal en circulair model te introduceren voor granenteelt in het Pajottenland en omstreken en om de landbouw(er) weer veerkrachtig te maken in de steeds sneller evoluerende economische en klimaatrealiteit.
Werner Van Obberghen, zaakvoerder: "Wij zijn uiteraard vereerd met deze nominatie! Het is een erkenning voor het project rond het Pajots Granennetwerk. We wilden onze lambik en geuze, streekproducten van de Zennevallei en het Pajottenland, opnieuw brouwen met ingrediënten van hier. Ondertussen telt het netwerk tien bioboer(inn)en en zetten we in op de teelt en de vermeerdering van oude landrassen van tarwe en gerst en van biohoppen.”
- De Zuivelarij – valorisatie melkwei tot weibrood
Bij kaasmakerij De Zuivelarij in Berlare gaan ze altijd op zoek naar culinaire oplossingen om hun smaakvolle melkwei te valoriseren (melkwei is de vloeistof die overblijft nadat van melk kaas is gemaakt). In samenwerking met sociale bakkerij Compaan brengen zij binnenkort een weibrood op de markt dat zal verdeeld worden in enkele winkels van Bio-Planet.
David De Coster, zaakvoerder: “We zijn heel blij met de nominatie en willen graag de laureaat van de BioVLAM maar vooral de laureaat van de kaaswei worden. Want we hebben ook nog andere oplossingen dan weibrood in de pijplijn zitten!”
- Rawijs – totaalconcept: coöperatieve vennootschap
Het verhaal van zelfplukboerderij Rawijs in Lochristi is er een van sociale innovatie, kennisinnovatie en ‘do-it-yourselfinnovatie’. Deze coöperatieve vennootschap is als CSA (Community Supported Agriculture) echt gedragen door zijn leden: ruim 100 coöperanten nemen een actieve rol op binnen het bedrijf. Ook aspirant-boeren kunnen er terecht om kennis en ervaring op te doen.
Alex Floré, zaakvoerder: "Onze coöperatie van burgers biedt grondloze boeren de mogelijkheid om als meewerkend vennoot dan toch hun eigen landbouwdroom te kunnen waarmaken onder de vleugels van Rawijs. Samenwerken werkt!”
- Vitaetom – totaalconcept: innovatieve (serre)teelt biologische groenten en fruit
Vitaetom in Zwijndrecht teelt een grote diversiteit aan biologische groenten en fruit, steeds met het grootste respect voor bodem en natuur. Hun splinternieuwe serre van 9.500m² beschikt over de modernste voorzieningen op het gebied van telen én energiebesparing.
Koen Van Hauteghem, zaakvoerder: “Deze nominatie is een zeer mooie erkenning. Het is een beloning voor onze inspanningen om op een duurzame manier verse biologische groenten lokaal te telen en beschikbaar te maken voor een breed publiek."