De oogst van de bio-aubergines is alweer aangebroken. De planten gingen in februari de grond in en werpen nu hun eerste vruchten af. Bij tuinbouwbedrijf Barver staat kersverse eigenaar Lawrence Van den Bosch te popelen om zijn biologisch geteelde aubergines tot bij de consument te brengen. Mooie tijden voor wie van donkerpaars houdt!
Vruchtbare samenwerking
Bij tuinbouwbedrijf Barver uit Rumst, dat in 1983 werd opgestart door Peter en Riet Bartels, worden sinds 2016 niet alleen biologische aubergines maar ook tomaten, komkommers, courgettes en paprika’s en geteeld in verwarmde serres. Begin dit jaar nam Lawrence Van den Bosch de fakkel over als eigenaar, maar Peter blijft een belangrijke kracht in het bloeiende bedrijf. Barver blijft ook lid van telerscoöperatie Belorta.
Wat dreef Lawrence om een biobedrijf over te nemen? “Zowel mijn grootouders als mijn ouders werkten in de serreteelt. Mijn ouders hadden hun eigen tomaten- en auberginebedrijf. Ik stond voor de keuze: ofwel het bedrijf van mijn ouders uitbreiden, ofwel de stap zetten naar de biologische teelt. Toen ik Peter Bartels leerde kennen en hij me vertelde dat hij erover dacht zijn bedrijf te verkopen, was ik meteen enthousiast.”

Peter voegt hieraan toe: “Toen Lawrence samen met zijn broer het bedrijf overnam, was hij zo vriendelijk om ook het personeel over te nemen. Dat geeft hem een belangrijk voordeel: hij kan rekenen op erg ervaren telers. Zij zien het onmiddellijk of een plant problemen heeft. Op die manier zijn we er meestal op tijd bij en kunnen we onze planten helpen en bijsturen waar nodig.”

Biologische aanpak: slim en geduldig
Hoewel de gangbare teelt ook al veel stappen heeft gezet in de richting van een meer ecologische manier van telen, blijft de bioteelt hierin de voorloper. Voor Lawrence was het dan ook erg interessant om de wetenschappelijk onderbouwde landbouwtechnieken te leren kennen die aan de basis van de biologische teelt liggen.
Lawrence: “In bio passen we geen chemische behandelingen toe om gewassen te beschermen tegen insectenplagen. We beschermen onze planten door te streven naar een biologisch evenwicht in onze serres. We zetten beschermers uit, dat zijn nuttige insecten die de planten op een natuurlijke manier beschermen. Lieveheersbeestjes en roofwantsen zijn voorbeelden van zo’n nuttige insecten: als roofdieren vallen ze de plaaginsecten aan – de lieveheersbeestjes eten de bladluizen, en de roofwantsen zijn tuk op witte vliegen en spint.” En waar komen al die insecten vandaan? Die worden gewoon gekocht bij een gespecialiseerde insectenleverancier!


Snoeien en groeien
Oorspronkelijk komt de aubergine uit Myanmar in Zuid-Azië, maar bij ons in de kas doet hij het heel goed. Aubergine is niet de meest intensieve teelt, maar toch vraagt deze exotische plant behoorlijk wat zorg. Om ervoor te zorgen dat het aantal vruchten beperkt blijft tot de capaciteit van de plant, wordt de groei van de vruchten gecontroleerd. Overtollige bloemen worden bijvoorbeeld handmatig verwijderd.

Lawrence Van den Bosch licht toe: ”Onze planten gaan in februari de volle grond in. We passen geen kerende grondbewerking toe, maar we bedekken de bodem met groencompost. Door de bodem te beregenen en de compost gaan de voedingstoffen voor de planten geleidelijk aan de grond in, waar ze stukje bij beetje opgenomen worden. Zo kunnen de planten rustig groeien. Per plant streven we naar vier koppen of hoofdstengels, waar we alle zijtakken van wegsnoeien. De bloemen groeien telkens voor zo’n taksplitsing. Zo groeien ze verder. We oogsten aubergines van maart tot oktober!”
Smakelijke bereiding
De glimmend paarse aubergines zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook een bijzondere smaak. Wat is Lawrence zijn eigen favoriete recept met aubergine? ”Een aubergine is altijd lekker in combinatie met andere groenten zoals paprika of wortels. Ik eet ze het liefst in een moussaka, in spaghetti of met gehakt gevuld in de oven. Er zijn heel veel mogelijkheden. Zeker voor wie glutenvrij of vegetarisch eet, is dit een heel bruikbare vrucht. Je kan bijvoorbeeld lasagnevellen vervangen door schijven aubergine!”
Peter voegt daaraan toe: “Onze aubergines zijn in volle grond geteeld. Geen gemakkelijke klus, want we hebben geen vochtmeters die ons vertellen of we moeten water geven of niet. Dat is nog steeds letterlijk nattevingerwerk, dus met je handen voelen hoe nat of hoe droog de bodem is. Maar het is de moeite waard, want er gaat niets boven een op-en-top biologisch geteelde aubergine. Bio, dat proef je!”
