De oogst van de bio-aubergines is alweer aangebroken. De planten gingen in februari de grond in en werpen nu hun eerste vruchten af. Bij tuinbouwbedrijf Barver staat kersverse eigenaar Lawrence Van den Bosch te popelen om zijn biologisch geteelde aubergines tot bij de consument te brengen. Mooie tijden voor wie van donkerpaars houdt!

Vruchtbare samenwerking

Bij tuinbouwbedrijf Barver uit Rumst, dat in 1983 werd opgestart door Peter en Riet Bartels, worden sinds 2016 niet alleen biologische aubergines maar ook tomaten, komkommers, courgettes en paprika’s en geteeld in verwarmde serres. Begin dit jaar nam Lawrence Van den Bosch de fakkel over als eigenaar, maar Peter blijft een belangrijke kracht in het bloeiende bedrijf. Barver blijft ook lid van telerscoöperatie Belorta.

Wat dreef Lawrence om een biobedrijf over te nemen? “Zowel mijn grootouders als mijn ouders werkten in de serreteelt. Mijn ouders hadden hun eigen tomaten- en auberginebedrijf. Ik stond voor de keuze: ofwel het bedrijf van mijn ouders uitbreiden, ofwel de stap zetten naar de biologische teelt. Toen ik Peter Bartels leerde kennen en hij me vertelde dat hij erover dacht zijn bedrijf te verkopen, was ik meteen enthousiast.”

De kassen van Barver - (c) VLAM, Allesoverbio
De kassen van Barver - (c) VLAM, Allesoverbio
Bovendien wilde Peter nog niet volledig stoppen met het uitoefenen van zijn grote passie. Toen was de keuze voor Lawrence snel gemaakt: “Voor mij was dit het ideale moment om de overstap te maken naar biologische groententeelt - een stiel die ik nog niet kende maar wel wilde leren. De kennis en ervaring van Peter en Riet zijn voor mij dan ook een enorme meerwaarde. Ik heb het geluk om met hen aan mijn zijde mijn eerste stappen te kunnen zetten in de biologische teelt.” Niet het bedrijf maar de eigenaar moet nu dus omschakelen naar bio!

Peter voegt hieraan toe: “Toen Lawrence samen met zijn broer het bedrijf overnam, was hij zo vriendelijk om ook het personeel over te nemen. Dat geeft hem een belangrijk voordeel: hij kan rekenen op erg ervaren telers. Zij zien het onmiddellijk of een plant problemen heeft. Op die manier zijn we er meestal op tijd bij en kunnen we onze planten helpen en bijsturen waar nodig.”

Lawrence Van den Bosch inspecteert de planten - (c) VLAM, Allesoverbio
Lawrence Van den Bosch inspecteert de planten - (c) VLAM, Allesoverbio

Biologische aanpak: slim en geduldig

Hoewel de gangbare teelt ook al veel stappen heeft gezet in de richting van een meer ecologische manier van telen, blijft de bioteelt hierin de voorloper. Voor Lawrence was het dan ook erg interessant om de wetenschappelijk onderbouwde landbouwtechnieken te leren kennen die aan de basis van de biologische teelt liggen.

Lawrence: “In bio passen we geen chemische behandelingen toe om gewassen te beschermen tegen insectenplagen. We beschermen onze planten door te streven naar een biologisch evenwicht in onze serres. We zetten beschermers uit, dat zijn nuttige insecten die de planten op een natuurlijke manier beschermen. Lieveheersbeestjes en roofwantsen zijn voorbeelden van zo’n nuttige insecten: als roofdieren vallen ze de plaaginsecten aan – de lieveheersbeestjes eten de bladluizen, en de roofwantsen zijn tuk op witte vliegen en spint.” En waar komen al die insecten vandaan? Die worden gewoon gekocht bij een gespecialiseerde insectenleverancier!

Biogewasbescherming kruipt uit een zakje ... - (c) VLAM, Allesoverbio
Biogewasbescherming kruipt uit een zakje ... - (c) VLAM, Allesoverbio
Peter Bartels voegt hieraan toe: “We zetten ook zweefvliegen en sluipwespen uit in onze serres. Ook daarvoor zijn we steeds op zoek naar het perfecte biologische evenwicht. Onlangs was er een erg snelle kweek van bladluizen bij de paprika’s. Lawrence stond met de handen in het haar!” Lawrence: “Peter zei me dat we geduld moesten hebben. We zagen immers de eitjes en larven van de beschermende insecten, dus het zou vanzelf goed komen. En dat is gelukkig ook gebeurd. Als ik één ding heb geleerd, dan is het wel dat bio gelijk staat aan geduld hebben.”
Het lieveheersbeestje is een bondgenoot in de strijd tegen vijandige insecten - (c) VLAM, Allesoverbio
Het lieveheersbeestje is een bondgenoot in de strijd tegen vijandige insecten - (c) VLAM, Allesoverbio

Snoeien en groeien

Oorspronkelijk komt de aubergine uit Myanmar in Zuid-Azië, maar bij ons in de kas doet hij het heel goed. Aubergine is niet de meest intensieve teelt, maar toch vraagt deze exotische plant behoorlijk wat zorg. Om ervoor te zorgen dat het aantal vruchten beperkt blijft tot de capaciteit van de plant, wordt de groei van de vruchten gecontroleerd. Overtollige bloemen worden bijvoorbeeld handmatig verwijderd.

De paarse bloem kondigt de aubergine al aan - (c) VLAM, Allesoverbio
De paarse bloem kondigt de aubergine al aan - (c) VLAM, Allesoverbio

Lawrence Van den Bosch licht toe: ”Onze planten gaan in februari de volle grond in. We passen geen kerende grondbewerking toe, maar we bedekken de bodem met groencompost. Door de bodem te beregenen en de compost gaan de voedingstoffen voor de planten geleidelijk aan de grond in, waar ze stukje bij beetje opgenomen worden. Zo kunnen de planten rustig groeien. Per plant streven we naar vier koppen of hoofdstengels, waar we alle zijtakken van wegsnoeien. De bloemen groeien telkens voor zo’n taksplitsing. Zo groeien ze verder. We oogsten aubergines van maart tot oktober!”

Smakelijke bereiding

De glimmend paarse aubergines zijn niet alleen prachtig om te zien, ze hebben ook een bijzondere smaak. Wat is Lawrence zijn eigen favoriete recept met aubergine? ”Een aubergine is altijd lekker in combinatie met andere groenten zoals paprika of wortels. Ik eet ze het liefst in een moussaka, in spaghetti of met gehakt gevuld in de oven. Er zijn heel veel mogelijkheden. Zeker voor wie glutenvrij of vegetarisch eet, is dit een heel bruikbare vrucht. Je kan bijvoorbeeld lasagnevellen vervangen door schijven aubergine!”

Peter voegt daaraan toe: “Onze aubergines zijn in volle grond geteeld. Geen gemakkelijke klus, want we hebben geen vochtmeters die ons vertellen of we moeten water geven of niet. Dat is nog steeds letterlijk nattevingerwerk, dus met je handen voelen hoe nat of hoe droog de bodem is. Maar het is de moeite waard, want er gaat niets boven een op-en-top biologisch geteelde aubergine. Bio, dat proef je!”

De aubergine-familie - (c) VLAM, Patricia De Laet
De aubergine-familie - (c) VLAM, Patricia De Laet