Wereldwijd gaat er schrikbarend veel voedsel verloren – bij de productie, de verkoop én ook bij de consument. De biosector is zeer geëngageerd om voedselverlies en -verspilling te helpen vermijden en werkt er voortdurend aan om hierin een voorbeeldrol te spelen. Ook jij kunt er zelf iets aan veranderen!
OK, hou je vast: naar schatting 88 miljoen ton voedsel gaat ieder jaar in de EU verloren. Daar kan je een massa mensen mee voeden. Voor Vlaanderen gaat het jaarlijks om 907.000 ton voedselverlies. Waanzinnig veel. Het voedselverlies gebeurt in de hele keten, van bij de landbouwer tot en met de consument.
Bio: het goede voorbeeld
De biologische landbouw geeft het goede voorbeeld met kringlooplandbouw, waarbij de menselijke invloed op het milieu minimaal is en er geen overschotten zijn. Hoe werkt het? Een koe produceert mest – die mest gaat op het land en doet gras en maïs groeien – de koe eet gras en maïs zodat het dier melk of vlees kan produceren. Zo is de kringloop rond.
Het kernidee is dat een bedrijf zelf voldoende voeder produceert om aan de dieren te geven. De bioveeboer werkt grondgebonden, en houdt net zoveel koeien in de wei als de grond aankan. Zo krijg je geen mestoverschot maar alle mest wordt gebruikt op de eigen velden.
Een ander voorbeeld: als een boerderij zelf groenten en aardappelen verkoopt, is er vaak overschot: te kleine of te grote aardappelen, een kromme pompoen, … De dieren krijgen dan dat ‘afval’ als bijkomend kwaliteitsvol voeder.
Ook jij kunt helpen om voedselverlies te beperken
Het voedselverlies speelt zich echter op verschillende niveaus af. Volgens de FAO gebeurt ruim 1/3e van het voedselverlies thuis bij de consument. Wat kan jij er aan veranderen?
Met deze 10 handige tips kom je al een eind verder! De kern van de aanpak is: goed plannen en bewuster met eten omgaan.
Twee tips bij het boodschappen doen:
- Check wat je in huis hebt voor je boodschappen gaat doen.
- Maak een boodschappenlijstje en – belangrijk - hou je eraan! Geef niet toe aan impulsaankopen, bv. omdat iets in reclame is of omdat het er lekker uitziet.
Vijf tips om voedsel goed te bewaren:
- Zet in de koelkast of de voorraadkast de producten die eerst op moeten goed zichtbaar vooraan.
- Groenten en fruit die hier in open lucht gekweekt worden, bewaren het langst in de koelkast. Maar tomaten bewaar je beter op kamertemperatuur! Asperges omwikkel je best met een vochtig doek.
- Tomaten, appelen en bananen bewaar je best gescheiden omdat ze andere groenten en fruitsoorten sneller doen rijpen.
- Brood wordt snel taai en droog – vries het in porties in.
- Volg de bewaarvoorschriften op het etiket. ‘Koel bewaren’ verwijst naar bewaren in een koele berging of kelder. ‘Gekoeld bewaren’ of ‘bewaren bij maximum 7°C’ verwijst naar de koelkast.
Meer info over het bewaren van fruit en groenten
Drie praktische tips:
-
Kijk naar de houdbaarheidsdatum én gebruik je zintuigen!
Hoe lang blijft voedsel goed? Kijk goed naar de ‘Te gebruiken tot’-datum en de ‘Ten minste houdbaar’-datum. Is de datum na ‘Te gebruiken tot’ verstreken, dan eet je het product best niet meer op. Producten met de vermelding ‘Ten minste houdbaar tot’ waarvan de datum is verstreken, kun je vaak toch nog opeten. Gebruik sowieso je zintuigen om de smaak, geur en het uitzicht van voeding te controleren.Hoe zit het met de houdbaarheidsdata? - (c) Voedselverlies.be -
Weeg je voedsel af voor de perfecte portie
Hoeveel aardappelen, rijst, pasta of groenten moet je juist klaarmaken? Dat is vaak lastig in te schatten. Schrijf een tijdje op hoeveel gram pasta, aardappelen of groente je hebt gekookt en of het te veel of te weinig was. Je kunt de hoeveelheden afwegen met een weegschaal of gewoon met een koffiekopje. Zo leer je beter inschatten hoeveel je nodig hebt.Tip: Weeg je voedsel af voor de perfecte portie - (c) VLAM -
Eet restjes op
Een hele slimme tip natuurlijk! Krijg je een brood niet op tijd op? Vries dan een deel in. Ook restjes van maaltijden kun je invriezen. En oud brood, restjes rijst, pasta of aardappelen kun je snel omtoveren in een lekkere maaltijd of tussendoortje. Inspiratie nodig?Wat kun je doen met restjes van ... (c) Voedselverlies.be
°°°°°
Meer info vind je op: http://www.voedselverlies.be/voedselverlies-in-vlaanderen/vlaamse-cijfers
Met dank aan http://www.voedselverlies.be/wat-je-thuis-kan-doen