Op Paradise City ontmoetten we topchef Seppe Nobels. Hij is razend enthousiast over de combinatie festival en bio. “Een festival is de perfecte plek om mensen in contact te brengen met gezonde, lokale en biologische voeding”!

Seppe Nobels (36) is als chef verzot op kakelverse lokale en biologische ingrediënten. Geen wonder dat hij zich als een vis in het water voelt op het duurzame elektrofestival Paradise City. Dat festival vroeg hem als culinair curator van de catering op het festival. Nobels runde er het VIP-restaurant en verzorgde o.a. ook de catering voor de dj’s. In het dagelijkse leven is hij het kloppend hart van Graanmarkt 13 in hartje Antwerpen, in 2015 nog gelauwerd als Beste Groenterestaurant van Vlaanderen (Groene Gault&Millau).

Seppe Nobels legt vol enthousiasme uit waarom zijn keuken perfect past op een festival als Paradise City:

Fast food verbannen
Op het eerste zicht lijken elektronische muziek en biologische voeding misschien met elkaar te botsen, maar niets is minder waar. Nobels licht toe: “Het festival is de perfecte plek om mensen in contact te brengen met gezonde, lokale en biologische voeding. Feesten en dansen op een festival, dat vergt heel veel energie van je lichaam. Wat mensen niet verwachten is dat dj’s die elke dag tussen de dansende menigte muziek staan te maken, eigenlijk vrij sober leven. Anders hou je het gewoon niet vol. Er zijn heel wat dj's die standaard vegetarisch of veganistisch leven, die thuis bio in hun koelkast hebben staan. Dus zij verwachten dat ook hier op het festival. Ik denk dat biologische voeding daarom heel gepast is op een festival als dit."

En wat met fast food, toch een standaard ingrediënt van elk Belgisch festival? "Dingen als curryworst en fast food waar totaal geen voedingswaarde in zit, die hebben we echt van het terrein gebannen. En ik ben heel blij dat de festivalgangers dat heel erg appreciëren,” zegt de groene chef met een brede smile.

De duurzame festivalweide van Paradise City - (c) VLAM (P. De Laet)
De duurzame festivalweide van Paradise City - (c) VLAM (P. De Laet)

Jongeren willen (w)eten
Volgens Seppe Nobels zijn met name jongeren vragende partij voor gezond eten: “Jongeren eten vandaag veel doelbewuster. Je kunt ze niet zo maar iets voorschotelen zonder dat ze weten wat het is of waar het vandaan komt. Dat je lekker eten krijgt is leuk, maar dat je wéét wat je krijgt, dat is in mijn ogen nog belangrijker. Wij zetten daar echt op in, bijvoorbeeld door koks die in open keukens gerechten voor je neus klaarmaken, zodat je ziet wat erin gaat. Of door kaartjes die bij de gerechten worden gestoken of door billboards met uitleg te plaatsen. We proberen echt zoveel mogelijk te communiceren wanneer het bio is, wanneer het lokaal is, wanneer het bepaalde allergenen kan bevatten, enz.”

Een bijzonder initiatief op het festival was Brasserie 2050, een restaurant waar eten gekoppeld werd aan kritische informatie over voedselproductie in de toekomst. De kwaliteit van eten gaat voor Nobels hand in hand met duidelijke communicatie over en duiding van dat eten.

Wat is het eten van de toekomst?
Het centrale concept van de catering op het festival is ‘Future food’. Wat betekent dit? “We willen actief nadenken over de impact van eten in de 21e eeuw,” legt Nobels uit. “We willen echt verandering bewerkstelligen. Zo hebben we hebben een afspraak met een retailer die ons producten aanlevert waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verlopen is. Daarnaast worden de porties aangepast om zo weinig mogelijk food waste te hebben.”

Verder zet de chef-kok heel sterk in op bio en fair-trade ingrediënten, en seizoensgebonden producten van lokale boeren uit de omgeving van het festival. “En we plukken zelfs kruiden hier in het bos op het domein!” voegt hij trots toe. Ook bijzonder is dat er nergens vlees wordt aangeboden, het festival is 100% vegetarisch.

Heerlijke hapjes maakt Seppe Nobels in de VIP-ruimte - (c) VLAM (P. De Laet)
Heerlijke hapjes maakt Seppe Nobels in de VIP-ruimte - (c) VLAM (P. De Laet)

Passie voor bio
Als de 'Comfort Zone' (soort van VIP-ruimte) volstroomt, gaat Seppe Nobels als volleerde gastheer bij alle tafels langs voor een praatje of een woordje uitleg. Hij legt de lat niet alleen hoog voor zichzelf, maar ook voor zijn team en zijn toeleveranciers: “Het allerbelangrijkste voor mij is werken met gepassioneerde mensen, en dat vind ik bij lokale boeren én bij bio. Dat zijn ambachtsmensen die met liefde en vakkennis gerechten bereiden, klaarmaken en produceren. Ik vind het fantastisch dat bio en passie heel vaak in één product te vinden zijn”.

Seppe Nobels werkt geconcentreerd zijn vegetarische taco's af - (c) VLAM (P. De Laet)
Seppe Nobels werkt geconcentreerd zijn vegetarische taco's af - (c) VLAM (P. De Laet)

FESTIVALTIP
Ben jij net als chef-kok Seppe Nobels ook verzot op gezond, lokaal en bio op een festival? Dan kom je zeker aan je trekken op Dranouter en Brakrock komend weekend!