De laatste jaren zijn 'vergeten groenten' als aardpeer of pastinaak weer helemaal terug, zeker in bio. Groenten zoals aardpeer, pastinaak of bieten zijn echte superfoods, want ze hebben een hoge voedingswaarde. Ook zitten ze boordevol eiwitten, kalium, calcium, ijzer, vitamines en mineralen - perfect om je de winter door te helpen.

Ken jij deze vergeten groenten?

Schaaf je kennis bij met dit lijstje van 12 populaire vergeten groente!

Vergeten groenten: aardpeer, Chioggia-biet, koolrabi - (c) VLAM
Vergeten groenten: aardpeer, Chioggia-biet, koolrabi - (c) VLAM

Aardpeer - De aardpeer is de groente met de meest exotische namen: wat dacht je van topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok! Hij heeft een lichtzoete, notige smaak. Het is een knolgroente waar je alle kanten mee op kunt: rauw, gekookt of gebakken.

Chioggia-biet – Deze biet is afkomstig uit het Italiaanse Chioggia. Snij hem overdwars en er komt een prachtig ringenpatroon te voorschijn. Mooi in je salade! De bieten hebben een zachte, zoete smaak. Rauw behouden ze hun kleuren, maar als je ze kookt, verdwijnen de lijnen.

Koolrabi - De knol van de koolrabi is eigenlijk een verdikking van de stengel, geen wortel. Koolrabi is lichtgroen en soms ook paars. Deze groente smaakt als een zoete radijs, heerlijk zacht.

Vergeten groenten: pastinaak, wortelpeterselie en postelein - (c) VLAM
Vergeten groenten: pastinaak, wortelpeterselie en postelein - (c) VLAM

Pastinaak - De pastinaak heeft een ware opmars gemaakt in onze contreien (zie eerder). Dat ligt ongetwijfeld aan zijn lekkere zoete anijssmaak en mooie crème kleur. Pastinaak is een heel veelzijdige groente: maak er pastinaakchips van of een heerlijk pastinaaksoepje.

Peterseliewortel - Peterseliewortel (of wortelpeterselie) is een vrij onbekende variëteit van peterselie. Hij lijkt een beetje op een mini-pastinaak maar heeft eerder de smaak van knolselder en peterselie. Jeroen Meus is fan van zijn zeer aparte kruidige smaak. Past uitstekend in een dampend wintersoepje.

Pompoen - Pompoen is een teelt die de laatste jaren voornamelijk door de bioboeren werd geherintroduceerd, en enorm populair is geworden. Het volume aan pompoenen groeit nog elk jaar. Pompoen is dan ook een lekkere en erg veelzijdige groente.

Postelein - Postelein is een mooi gevormde bladgroente waarvan blad, knoppen en stelen allemaal eetbaar zijn. Het heeft een lichtzure en ietwat zoutige smaak. Lekker in een slaatje!

Vergeten groenten: rammenas, schorseneren en warmoes - (c) VLAM
Vergeten groenten: rammenas, schorseneren en warmoes - (c) VLAM

Raap en gele raap - Voor de komst van de aardappel vormde de raap - ook wel koolraap genoemd - samen met o.a. pastinaak ons basisvoedsel. Rapen smaken lekker in een stoofpotje of in de oven. De gele raap of boterraap is – uiteraard – mooi geel en heeft een zachte smaak.

Rammenas - De zwarte en witte rammenas lijken een beetje op radijs maar zijn milder van smaak, en ook steviger en groter. Lekker in salades en soepjes.

Rode en gele biet – Pittige bietjes die geraspt perfect in een frisse salade passen maar het ook goed doen in grote stukken in een ovenschotel. Met name de gele biet zie je nu weer vaker in de winkel liggen.

Schorseneren – Schorseneren hebben een aparte nootachtige en kruidige smaak die vaag doet denken aan asperge. Er bestaat een witte en een zwarte versie. De witte heet salsifis of haverwortel, maar is bijna niet meer te vinden. De zwarte staat bekend om zijn pekzwarte schil die je er best met keukenhandschoenen aan afschilt want hij scheidt bij het schillen een enorm kleverige stof af.

Warmoes of snijbiet - De naam ‘snijbiet’ wordt in bio meestal gebruikt voor de variant met veel blad. Je kunt zowel de bladeren als de bladstelen van de warmoes eten. De stevige, volle smaak van de bladeren doet denken aan spinazie.

Wil je meer weten over vergeten groenten? Lees dan dit artikel.

Koken met vergeten groenten

Paar goeie tips nodig? Op Lekker van bij ons vind je talloze heerlijke recepten met vergeten groenten. Probeer bijvoorbeeld deze soep van vergeten groenten!

Meer info over vergeten groenten plus recepten vind je ook op de website van bioboerderij De Wassende Maan.