Je hoeft echt geen boer te zijn om iets af te weten van bio. Wat zijn interessante dingen om je vrienden te vertellen over bio? Gratis en voor niks: vier toffe weetjes over bio!

1. Iedere dag vrij naar buiten

11u! De eerste biokippen gaan naar buiten - (c) VLAM, Patricia De Laet
11u! De eerste biokippen gaan naar buiten - (c) VLAM, Patricia De Laet
Eieren zijn ontzettend veelzijdig dus we hebben ze meestal wel in huis. Door corona aten we zelfs 13% meer eieren. Bio-eieren doen het prima in de markt, met een aandeel van 11% in 2020 -- meer dan één op tien eieren is biologisch.

Bio-eieren hebben alleen maar voordelen. Wist je dat biolegkippen meer ruimte krijgen in de stal, alleen biologisch voeder krijgen en iedere dag vrij naar buiten mogen? Dat gebeurt iedere dag vanaf 11u tot zonsondergang. Doordat ze vrij buiten kunnen scharrelen, eten, pikken en stofbaden nemen, blijven de kippen rustiger en zitten ze elkaar niet in de veren. Heerlijk toch?

Hoe weet je of een ei biologisch is?

2. Grotere biodiversiteit

Veldbloemen trekken allerlei insecten aan - (c) VLAM, Patricia De Laet
Veldbloemen trekken allerlei insecten aan - (c) VLAM, Patricia De Laet
Een belangrijk basisprincipe van bio is om zorgzaam om te gaan met het milieu. Daarom gebruikt de bioboer zo veel mogelijk natuurlijke middelen voor gewasbescherming en bemesting. Resultaat? Er zoemen veel meer insecten op de biologische velden rond. Die voelen zich immers opperbest in zo'n milieuvriendelijke omgeving.

Op bioboerderijen vind je ook een veel grotere biodiversiteit of soortenrijkdom in de planten en veldbloemen -- wel tot 34% meer dan op andere boerderijen. In bioweilanden vind je dan ook talloze weidebloemen, kruiden en klavers. En dat wordt gesmaakt door de insecten!

Meer weten? Biologisch boeren zorgt voor meer biodiversiteit

3. Natuurlijk ter wereld komen

De kalfjes rusten uit in een ruime stal  - (c) VLAM, EC
De kalfjes rusten uit in een ruime stal - (c) VLAM, EC
Op het vlak van de voortplanting zijn er best grote verschillen tussen bio en niet-bio. Zo brengen biologische koeien hun kalfjes zo veel mogelijk op natuurlijke wijze ter wereld, en niet met een keizersnede (wat in gangbaar veel gebeurt omdat de koeien te dik zijn).

Daarnaast krijgen kalfjes zo veel mogelijk moedermelk: ze mogen minstens drie maanden bij de moeder drinken. Ondertussen leren ze ook ruwvoeder eten en wat later kunnen ze mee-eten met de rest van de kudde.

Hoe ziet het leven van de biokoe eruit?

4. Bio blijft strikt gescheiden van niet-bio

Natural branding vervangt het plastic rond de komkommers
Natural branding vervangt het plastic rond de komkommers
Waarom worden biologische komkommers soms verpakt? Dat is om te vermijden dat je niet per vergissing een niet-bio komkommer pakt. Biologische producten volgen een soort apartheidsregime doorheen hun leven, van de teelt en de oogst tot het vervoer en de verkoop: steeds moet er een strikte scheiding zijn met niet-bio. Ze worden in aparte boxen vervoerd en op een ander tijdstip of in een aparte productieruimte geproduceerd. Met één doel: om verwisseling of verwarring van producten te voorkomen.

Goed nieuws: groenten worden tegenwoordig ook 'gebrandmerkt' met een laser, zo is er geen plastic meer nodig!

Lees ook Vijf grote misverstanden over bio