Waarom zijn er wel biogroenten maar geen bioschoonmaakmiddelen? Met andere woorden: Wat bestaat in bio en wat niet? Dat heeft alles te maken met de eetbaarheid en de biocertificering van het product.

Eetbaar

In de Europese biowetgeving staat duidelijk voor welke producten je de term ‘bio’ en ‘biologisch’ mag gebruiken, namelijk voor 'primaire landbouwproducten en levensmiddelen' (dus bv. groenten, eieren of bloemen en verwerkte voeding), maar ook voor veevoeder, zaaizaden en pootgoed. De rode draad is duidelijk: het gaat steeds over eetbare producten. Alleen voor deze groep is het gebruik van de termen ‘biologisch’ en ‘bio’ wettelijk beschermd.

Voor alle andere producten geeft de biowetgeving simpelweg geen enkele garantie. Dus als het geen voeding is (of veevoeder, zaaizaden of pootgoed), ga je het Europese biolabel ook niet op het product terugvinden.

Wat bestaat in bio? - (c) VLAM
Wat bestaat in bio? - (c) VLAM

Waarom geen 'bioshampoo'?

Het is duidelijk: niet-voedingsproducten worden niet door de Europese biowetgeving geregeld. Maar er bestaan wel een aantal privélabels die duidelijke normen vooropstellen en zelf de controle en certificatie doen.

  • Een bekend label is het EU Ecolabel dat strenge eisen stelt aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen. Zo kun je bv. duurzame schoonmaakmiddelen kopen, of wasmiddelen, tissue papier, verven, luiers en cosmetische producten.
  • Daarnaast is er het COSMOS-label, dat staat voor de ‘Cosmetic Organic Standard’, of het label Natrue. Beiden stellen voorop dat een product met hun label geen kleurstoffen, siliconen, parfum of formaldehyde mag bevatten, en dat de biodiversiteit en het milieu gerespecteerd worden bij de teelt van bioproducten.

Soms worden de termen 'bio' of 'biologisch' ook puur als een soort lokmiddel gebruikt. Omdat er geen wettelijke regelgeving bestaat over de ingrediënten voor cosmetica, kunnen producenten die term in principe vrij gebruiken, zonder enige wetgeving die dat regelt of vastlegt. Blijf dus alert hiervoor!

Samengevat

  • De term ‘biologisch’ mag alleen bij voedingswaren, veevoeder, zaaizaad en pootgoed gebruikt worden voor producten die op een biologisch verantwoorde manier worden geproduceerd (i.e. volgens de biowetgeving).
  • Niet iedereen kan zomaar een biologisch product op de markt brengen: de producent moet voor bio gecertificeerd zijn en hij moet daar ook voor betalen. Het certificeren gebeurt bij een van de drie controlebedrijven in België.
  • Alle bioproducten en het productieproces worden streng gecontroleerd: jaarlijks is er een vaste controle en een niet-aangekondigde controle.

Dé garantie

Als je een biologisch product ziet met het groene EU-label, dan weet je zeker dat het om voedsel gaat dat geproduceerd wordt met zorg voor de bodem en voor de dieren. Bij de teelt worden alleen natuurlijke mest of compost gebruikt, en bij verwerkte bioproducten alleen natuurlijke additieven. Bio werkt zo veel mogelijk samen met de natuur en dat geeft bioproducten hun puurheid.

Het groene EU-biolabel op de verpakking of op de kistkaart geeft je de garantie dat wat je in handen hebt 100% biologisch is. Laat je niet misleiden en kies voor het biolabel!

Het EU-biologo wijst je de weg
Het EU-biologo wijst je de weg

Meer weten?