Voedselverspilling vormt tegenwoordig nog steeds een groot probleem. In Vlaanderen is er jaarlijks 907 miljoen kilo voedselverlies. Hoe gaat Bavo Verwimp op De Kijfelaar - een gemengd bedrijf - te werk om voedselverspilling in te perken?

Deel 1 in een reeks van 3 over hoe bio voedselverspilling aanpakt.

Een Vlaams huishouden verspilt ongeveer 1,7 kg voedsel per week of 88 kg per jaar (inclusief dranken). Maar ook bij producenten en winkels gaat heel wat voeding verloren. De voornaamste redenen zijn overproductie en strenge cosmetische eisen (i.e. hoe ziet het product eruit, zitten er geen vlekken op, ...). Wat kan een bioboer doen om zijn voedselverlies zo veel mogelijk te beperken?

De Kijfelaar

De mate van verspilling hangt af van boer tot boer. Bavo Verwimp van De Kijfelaar in Noorderwijk heeft een gemengd bedrijf, met groenten én vee. Daardoor kan hij de kringloop makkelijker rondmaken en wordt er weinig verspild op zijn boerderij. “We hebben hier echt veel aandacht om verspilling van voedsel tegen te gaan,” zegt Bavo. En dat blijkt!

Wat zijn Bavo's sleutels voor minder verspilling?

  • Kringloop sluiten: “Omdat we een gemengde boerderij zijn, kunnen we veel overschotten aan de dieren geven. Die zijn niet zo kieskeurig: bijna alle overschotten gaan naar de koeien en de kippen. Alleen citrusvruchten en uien lusten de koeien niet,” aldus Bavo.
  • Online verkoop stimuleren: “We verkopen vooral voedselpakketten, en dat gebeurt via Voedselteams, via onze webwinkel en ook in de hoevewinkel. Zo’n 60% van de verkoop gebeurt online via de webwinkel, en dat is heel handig. Want zo weten we exact wat en hoeveel we moeten oogsten.”
    Voedselpaketten vullen bij De Kijfelaar - (c) VLAM, Patricia De Laet
    Voedselpaketten vullen bij De Kijfelaar - (c) VLAM, Patricia De Laet
  • Weggeven: Iedereen die op de boerderij werkt, mag overgebleven groenten mee naar huis nemen. Daarnaast is er een afspraak met een sociaal restaurant dat één keer per maand langskomt om resten op te halen. Meestal krijgen zij wat overblijft in het winkeltje.
  • Onderwerken op het veld: Groenteresten die niet verkocht of weggegeven worden, gebruikt Bavo om onder te werken als compost op het veld. Hij geeft als voorbeeld de sla en de rucola die nu verrassend genoeg minder verkocht worden: “Dankzij de regen groeit alles nu goed maar we oogsten minder. Wat blijft staan, begint te schieten, dat kun je niet meer verkopen. Dus die sla wordt terug ondergewerkt in de bodem, dat wordt eigenlijk vanzelf compost.”
  • Compost: Al de rest van de overschotten gaat richting composthoop. “Bijvoorbeeld als we prei kuisen, dan gaat het buitenste blad eraf. Die bladeren zijn in principe eetbaar, je kunt er soep van maken, maar er is geen vraag naar. Dus dat wordt compost.”

Doe ook mee!

Er wordt overal gewerkt aan het verkleinen van de berg voedselafval. De overheid wil de 907 miljoen kilo voedselverlies met 30% verminderen tegen 2025. Aan de slag dus!
Hier vind je alvast een paar goeie tips om zelf minder voedsel te verspillen.

Meer weten?