Als de peren weer aan de bomen hangen is het feest. Heerlijk, zo’n krakend stukje fruit dat toch ook sappig kan zijn. En bioperen hebben een voetje voor!
Biologische peren staan met hun wortels stevig in de bodem, en die connectie met de bodem is superbelangrijk. Een gezonde, vruchtbare bodem is immers een goede handlanger tegen ziektes en plagen. Om zijn bodem sterk te houden, gebruikt de bioteler compost of dierlijke mest, geen kunstmest natuurlijk. De bodem wordt extra goed gevoed omdat peren meerjarig zijn (i.e. een plant die verschillende jaren groeit en vruchten draagt), en dan is er geen teeltrotatie mogelijk. De bodem wordt vruchtbaar gehouden door goed te bemesten -- of door schapen tussen de bomen te laten grazen!
Om ziektes goed de baas te kunnen, kiest de fruitteler bij voorkeur robuust plantgoed: dit zijn sterke biologische plantenrassen die resistent zijn tegen bepaalde ziektes.
In bio zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen uit den boze, dus gebruikt de bioteler andere technieken om schadelijke insecten en mijten aan te pakken. Zo roept hij de hulp in van nuttige insecten. Lieveheersbeestjes, bijvoorbeeld, lusten heel graag bladluizen! Door bloemenranden rond het perceel te zaaien kan de teler deze nuttige insecten aantrekken. Ze zijn een waardevolle hulp in de strijd tegen schadelijk ongedierte.
Goed om te weten: de biologische perenoogst is dit jaar extra goed gelukt, dus leg ze snel in je fruitschaal en smul ervan!
Bio. Dat is sowieso goed gekozen.
Deze campagne kwam tot stand dankzij steun van de EU.