Het is zomer en dat betekent volop overheerlijk vers fruit op je bord! Geniet van ijs met aardbeien en slagroom of van yoghurt met blauwe bessen. Yummie! Nieuwsgierig naar hoe ze geteeld worden in bio?

Zacht fruit van bij ons zoals aardbeien, blauwe of rode bessen, frambozen of stekelbessen vormen in de zomer een heerlijk tussendoortje. Je kunt ze ook de hoofdrol geven in een fris en fruitig dessert. In bio zijn ze ook allemaal te vinden, zo lekker!

Hoe groeien biologische vruchten?

  • Vruchtbare bodem: Teeltrotatie is in de biologische teelt belangrijk voor de grond. De grond moet vruchtbaar en luchtig zijn en er moet genoeg leven inzitten. Daarom doen bioboeren aan teeltrotatie: de aardbeien worden afgewisseld met andere gewassen. Zo vermijdt de boer ziektes en plagen. Blauwe bessen kunnen niet roteren, het zijn meerjarige struiken die lang blijven staan. Bij de blauwe bessen wordt wel bokashi gebruikt, het gefermenteerde mengsel van gemaaid gras en biologische stalmest. Na een jaar inkuilen wordt het vlak naast de bessenplanten gestrooid. Bokashi biedt voeding voor planten en kan de bodem enorm verbeteren.
  • Plagen: Vaak worden insecten ingezet om bepaalde plagen te helpen bestrijden. Bij de blauwe bessen worden bijvoorbeeld de grasstroken tussen de struiken niet zo vaak gemaaid omdat dat schuilplaatsen zijn voor nuttige insecten.
  • Onkruid: bij planten als aardbeien wordt de grond onder de aardbeien met een doek afgedekt zodat het onkruid geen kans krijgt om te groeien. Verder wordt er indien nodig geschoffeld en gewied.
  • Schimmels: Bij aardbeienteelt wordt stro rond de plantjes gelegd om de luchtvochtigheid te verlagen, waardoor er minder schimmels kunnen uitbreken.

Hoe teel je aardbeien?

"Een goeie aardbei is het lekkerste fruit dat er is," vindt Maarten Van Gool. Sinds 2009 verbouwt hij biologische groenten en fruit op zijn boerderij De Levensbron in het Hageland. Hij eet zijn aardbeien het liefst vers geplukt op een warme dag. Heerlijk!

Hier kun je het artikel over De Levensbron teruglezen.

Hoe teel je blauwe bessen?

“Hier bij O’bio zijn we heel goed in balans met de natuur, omdat we mét de natuur werken. En dat is een basisprincipe van bio,” zegt bessenspecialist Christ Lavens van O’bio. “Als biologische teler moet je altijd preventief werken: we proberen om de ziektedruk onder controle te houden en houden dus goed in de gaten hoe de teelt evolueert. Rode en witte bessen hebben bijvoorbeeld snel last van meeldauw (een soort schimmel), dus die proberen we in toom te houden.”

Hier kun je het artikel over O'bio teruglezen.