Bij biologische teelt in serres wordt er alleen in de volle grond geteeld. Johnny Versonnen teelt al tien jaar biologische groenten: “In de serres kunnen we alle aspecten aanpassen, en dat is wel een groot voordeel.”
Johnny Versonnen en Natascha Van Ostaeyen leiden samen het biologische tuinbouwbedrijf Jonaver in Vremde bij Antwerpen. Ze telen biologische groenten in een paar grote serres. Hun specialiteiten zijn bloemkool, knolvenkel, spinazie en veldsla. Kijk mee in de serre!
Voordelen van de serre
Wat is het voordeel van serreteelt? Johnny legt het uit: “Dankzij de serreteelt kunnen we het seizoen van onze groenten vervroegen of verlengen ten opzichte van buitenteelt. Zo hebben we vroege bloemkool en venkel, en aan de andere kant hebben we late groene selder en heel laat in het seizoen ook kropsla. Zo kan de consument langer genieten van Belgische biologische groenten. Voor bepaalde groenten zijn wij uniek in België". Vooral de teelt van late kropsla, in november-december is behoorlijk bijzonder: “Dat is de allermoeilijkste teelt die er is. Maar hier lukt dat, dus daar ben ik wel fier op.”
Een belangrijke uitdaging bij groenteteelt is het vroeg opsporen van ziektes. “Ik loop elke dag door de serre om de planten te controleren en snel te kunnen ingrijpen waar nodig. Schimmelziektes blijven lastig. Ook witziekte is dat, dat veroorzaakt witte vlekjes op bladeren en stengels, wat de groenten onverkoopbaar maakt. Het klimaat in de serre is daarbij heel belangrijk: water, verluchting, temperatuur, … Elk facet is belangrijk om tot een goed eindproduct te komen. Dat kunnen we hier in de serre allemaal aanpassen, en dat kan bij buitenteelt niet. Ik vind dat een groot voordeel.”

Durf
Johnny heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Het was op dat moment nog niet biologisch maar precies tien jaar geleden, in 2011, hebben ze de stap gezet naar bio. “En daar voel ik mij heel goed bij!” zegt Johnny met een brede glimlach. “We zagen er toen echt kansen in. We zijn zelf naar de handel gestapt en hebben gevraagd of er interesse was en voor welke groenten. Ze zeiden ons dat het interessant zou zijn om vroege en late groenten te telen. En dat vonden we een goed idee. Als gangbaar bedrijf konden we eigenlijk qua grootte niet meer mee, maar voor de biologische markt zijn we nu een van de grotere bedrijven. Je moet de stap durven zetten.”
Bodem
De bodem, dat is waar alles bij een biologische teelt om draait. Ook bij serreteelt wordt er alleen in de volle grond geteeld. Versonnen: “We gaan heel zorgzaam om met de bodem. De bodem geeft de nodige voeding en kracht die nodig is om goeie groenten te kweken”. Samenwerken met de natuur is belangrijk, want als je het probeert te forceren, gaat het vaak fout. “Je moet de natuur, en ook je teelten, gevoelsmatig aanvoelen: hoe staat het ermee gesteld, hoe kunnen we verder.”

Juiste ras
Een boer zet niet zomaar een willekeurige plant in zijn grond. Johnny: “Wij maken een strenge selectie van de groenterassen die we willen telen. Door een bepaald ras te kiezen, kiezen we de specifieke eigenschappen die we willen zien in het eindproduct, bijvoorbeeld de bladvorm bij spinazie.” Hij legt uit dat het comfortabel is om aan een vaste retailer te kunnen leveren, maar dat de lat daarbij wel vrij hoog ligt: ““Liefst wil de retail een standaard type product hebben, ze hebben graag dat alles even groot is. Dus dat is dan ook ons streefdoel.”

Bio blijft groeien
De vraag naar bio blijft ieder jaar groeien, en dat merken ze ook bij Jonaver. Johnny: “Ik denk dat die vraag gaat blijven komen, omdat mensen zich steeds meer bewust worden van wat goed voor je is en dan ook voor verse, milieubewuste voeding kiezen. Met ontwikkelingen als de coronacrisis en de klimaatopwarming zie je dat het heel snel de verkeerde kant kan uitgaan. Als we de natuur beter in stand houden, dan worden we er allemaal beter van.”
Tot slot, wat betekent bio voor hem? De bioboer komt met een mooi antwoord: “Je haalt meer voldoening uit wat je bereikt op het einde, vind ik. Ik merk ook dat mijn leven wat rustiger is geworden, ook in mijn hoofd. Ik voel de stress en de haast van de massaproductie niet meer, omdat ik zeker ben dat mijn oogst verkocht zal worden. Iemand gaat dat op zijn bord krijgen, er gaat iemand van kunnen genieten!"

=-=-=
De video van dit artikel werd gemaakt in het kader van onze biocampagne:
