Wat maakt biobier de moeite waard? Zijn smaak natuurlijk! De clou ligt in de pure, biologische ingrediënten. En tijdens het brouwen maakt de biobrouwer slechts gebruik van een beperkt aantal additieven en hulpstoffen.
Het aanbod van biobier is met zo’n 150 soorten verrassend groot: van pils tot tripel, van 3,5% tot 10% alcohol. Er komen steeds nieuwe biobieren op de markt en volgens kenners zijn ze minstens even lekker als niet-biobieren. Wat zijn de eigenschappen van biobier?

Biogrondstoffen
Eigen aan biologische drank is dat zo goed als alle ingrediënten biologisch zijn en dat de biobrouwer slechts een beperkt aantal natuurlijke additieven en hulpstoffen mag gebruiken.
- Concreet moet minstens 95% van de agrarische ingrediënten van het bier biologisch zijn. Dus de hop, het graan (meestal zomergerst), de eventuele kruiden en het fruit dat gebruikt wordt bij het brouwen worden biologisch geteeld. De gist die tijdens het brouwproces wordt toegevoegd, bestaat niet in biologische vorm. Gist behoort dus tot de maximum 5% van toegelaten niet-biologische ingrediënten.
- Biohop en biogerst worden in België slechts op kleine schaal geteeld, dus het wordt grotendeels geïmporteerd. Voor deze planten is een gezonde bodem cruciaal: een levende bodem zorgt voor een goede structuur, textuur en drainage, met voldoende voedingsstoffen en een grote diversiteit aan micro-organismen. Gemiddeld heb je 1 kilo gerst nodig voor ongeveer 6 liter bier. Voor hop ligt het anders: voor 100 liter bier heb je slechts 200 gr hop nodig.
- Hop is eigenlijk een soort kruid, het geeft vooral aroma en bitterheid aan bier. Maar het verbetert ook de bewaarbaarheid en heeft een positieve invloed op de schuimstabiliteit van het bier. Een bijzondere eigenschap van de hopplant is dat hij enorm snel groeit, soms tot 25 cm op één dag. Dat maakt de plant echter erg gevoelig aan ziektes en plagen. De biohopteler kiest dan ook voor sterke, resistente hoprassen en probeert de natuurlijke vijanden van insectenplagen aan te trekken.
Hoge biohopranken bij biobedrijf De Plukker
The making of: zo natuurlijk mogelijk
- Of je nu bio of niet-biobier maakt, het brouwproces blijft grotendeels hetzelfde. Het is het unieke recept van de brouwer, met bijvoorbeeld toevoeging van een bepaalde hopsoort, specifieke kruiden of fruit, dat zorgt voor de smaak, de kleur en de alcoholsterkte.
- Om biobier te maken, moet de brouwer natuurlijk wel de wetgeving voor bio in acht nemen. Zo mag hij slechts een beperkt aantal additieven gebruiken, en synthetische smaakstoffen of bewaarmiddelen zijn uit den boze. Hij mag evenmin bepaalde processen beïnvloeden via chemische hulpstoffen (bv. klaringsmiddelen, schuimbevorderaars).
Schuimgeheimen
Biobier bevat soms wat minder schuim omdat voor bio strengere normen gelden rond de toevoeging van additieven tijdens het brouwen. Maar een goeie hopkwaliteit kan ook zorgen voor een mooie schuimkraag.
Wat ook helpt om de kans op een schuimkraag op je bierglas te verhogen, is bierglazen met de hand afwassen! Biersommelier Tom Van Snick legt uit: “Als je je bierglas in de afwasmachine zet, wordt de schuimstabiliteit van je bier verstoord. De schuimkraag blijft dan minder lang staan. Was je bierglazen dus met de hand af en gebruik eventueel een speciale bierglasreiniger, geen gewone detergent.”
Controle op biobier
Biobier herken je aan het Europees biolabel en het woord ‘biologisch’ op het label. Het productieproces voor biobier volgt de regels voor biologische verwerking. Bovendien staat heel het proces, van hopteler tot brouwer tot verkooppunt, onder controle van onafhankelijke controle-organisaties.
Met gezond verstand
Bier drink je natuurlijk met gezond verstand! Eigenlijk maakt een drank als bier niet onmiddellijk deel uit van een gezond voedingspatroon. Alcohol brengt wel energie aan (1 gram alcohol levert 7 kcal). Een glas bier (pintje - 250 ml) bevat 112 kcal, een glas rode wijn (125 ml) bevat 85 kcal.
Zythologe Sofie Vanrafelghem is een grote fan van biobier. Haar advies: "Ga al die 150 bieren ontdekken! De kwaliteit ligt zeer hoog en voor elke soort bier vind je een biovariant."