Stel, je lust geen melk. Of je bent intolerant voor lactose (melksuiker). Of je bent veganist en je schrapt alle dierlijke producten uit je voeding. Of je houdt gewoon van een rijk smakenpalet. Dan heb je geluk want tegenwoordig kun je in het biorek heel wat verschillende plantaardige dranken kiezen.
Waarom kiezen voor meer plantaardige voeding?
Plantaardig, vegetarisch en veganistisch eten zit in de lift. Veggieburgers, veggiespreads, groentequiches, … je vindt ze overal. Mensen kiezen ervoor om allerlei redenen -- omdat ze minder vlees willen eten, omdat ze geen dierlijke producten willen gebruiken, omdat ze geloven in de kracht van plantaardige voeding, ....
Meer plantaardig eten betekent vooral meer groenten, fruit, volle granen, aardappelen, peulvruchten en noten op het menu zetten. Maar het betekent natuurlijk niet dat iedereen stante pede vegetariër of veganist moet worden!
Waarom kiezen voor biodrinks?
Voor de plantaardige ingrediënten van biologische drinks geldt dat ze biologisch geteeld moeten zijn, dus zonder gebruik te maken van chemische gewasbescherming of kunstmest.
Wordt er aan de biodrinks nog iets toegevoegd qua smaak, suiker of vitaminen? Een bioproducent mag sowieso slechts een beperkt aantal niet-chemische additieven gebruiken, bv. calcium. Extra vitaminen toevoegen is niet toegelaten. Ook synthetische verdikkers of smaakstoffen zul je in bio niet vinden. Waar suiker of olie wordt toegevoegd, is dat biosuiker en bio-olie.
Goed om te weten
- Vaak lees je over ‘sojamelk’ of ‘rijstmelk’. Maar in Europa mag je voor plantaardige drank de term ‘melk’ niet gebruiken want die is voorbehouden voor melk van een dier – koemelk of geitenmelk. Gaat het over plantaardige producten, dan hebben we het over ‘drank’ of ‘drink’. Dit geldt trouwens ook voor bv. ‘veggie kaas’ of vegetarische yoghurt’ – die termen zijn niet toegelaten als het niet over dierlijke producten gaat.
- Waarom biedt plantaardige drank een oplossing voor lactose-intolerantie? Lactose komt niet voor in plantaardige producten, dus plantaardige drinks zijn allemaal lactosevrij. Ongeveer 10 à 15% van de Europeanen hebben last van lactose-intolerantie. Lees meer hierover bij Voedingsinformatiecentrum NICE.
- Plantaardige drinks hebben een andere samenstelling dan koemelk, en je kunt ze dus niet beschouwen als echte vervangers van zuivel. Plantaardige dranken bevatten bijvoorbeeld veel minder eiwitten dan echte melk.
-
Welke biologische plantaardige dranken bestaan er?
In bio vind je tegenwoordig talloze soorten plantaardige drinks op basis van granen, noten en zaden, van puur natuur tot gesuikerd. Mocht je allergieën of intoleranties hebben, dan is het belangrijk om jezelf goed te informeren over welke ingrediënten een drank precies bevat. Kijk dus altijd op het etiket als je de ingrediënten wilt kennen! Of ga naar de website van de producent.
Een kort overzicht van de bekendste plantaardige dranken:
Sojadrank
- Sojadrank wordt gemaakt uit geweekte en gezeefde sojabonen. Sojadrank is verkrijgbaar in talloze varianten.
- N.B. Helaas heeft het succes van soja ervoor gezorgd dat er meer landbouwgrond nodig is, en daardoor wordt er nu enorm veel tropisch bos voor gekapt (o.a. in het Amazonewoud in Brazilië) waarbij soms de landrechten van de lokale bevolking met voeten worden getreden. Biosojadrank maakt gebruik van soja die zo duurzaam mogelijk is geproduceerd.

Granendranken
Voor de bereiding van granendranken, bv. rijst, haver, boekweit of gierst, worden de granen eerst gemalen tot bloem waar een concentraat van wordt gemaakt. Dat wordt vervolgens gemengd met water en andere natuurlijke ingrediënten als zout, agavesiroop, zonnebloem- of lijnzaadolie om er een drank te maken.
Glutenvrij of niet? Dat lees je op het etiket.
Notendranken
Bij notendranken op basis van bv. hazelnoot, amandel, cashew of macadamia, worden de noten vermalen tot een pasta, waaraan water en andere ingrediënten (bv. zout, agavesiroop, zonnebloem- of lijnzaadolie) worden toegevoegd. Amandeldrank en hazelnootdrank zijn de bekendste.
Sommige zijn glutenvrij - check het etiket!
Andere
- Kokosdrank kan je gebruiken om mee te koken (hoewel dit nog iets anders is dan kokosmelk, wat dikker is) of te mixen met andere smaken (bv fruitsap).
- Hennepdrank wordt gemaakt op basis van hennepzaad en hennepolie, en heeft een notige smaak.
- In de winkel vind je ook allerlei combinaties van smaken, zoals amandel-rijst, kokos-rijst of granen-soja.
Plantaardige yoghurt en plattekaas
Ook van andere zuivelproducten bestaat er een plantaardige variant. Ook hier geldt dat de termen 'yoghurt' en 'plattekaas' niet gebruikt mogen worden. Zo kun je bv. een 'plantaardige variatie op yoghurt' kopen die gemaakt is op basis van gepelde sojabonen of op basis van kokos.