Waar je biologische wijn vroeger alleen bij de natuurwinkel vond, is hij nu niet meer weg te denken uit het wijnrek. Zelfs toprestaurants hebben biologische wijn op de wijnkaart staan. Omdat bio in is, vooral bij jonge mensen, en vooral omdat de smaak voortreffelijk is.

Wist je dat jongere consumenten steeds meer op de impact van hun gedrag op het milieu letten? Het is dan ook niet verwonderlijk dat wijndrinkers van jongere leeftijd vaker biologische, fairtrade of duurzame wijnen kopen in vergelijking met oudere wijndrinkers. Ze geven het goeie voorbeeld!

Biowijnen herken je aan het welbekende EU-biolabel. Concreet betekent dit dat 95% van de agrarische ingrediënten biologisch zijn. De druiven die aan de basis van de wijn liggen, worden dus ook 100% biologisch geteeld. Ook de vinificatie – het maken van de wijn - verloopt volgens welbepaalde regels, eigen aan de biologische productie.

Het EU-biologo wijst je de weg
Het EU-biologo wijst je de weg

Biogrondstoffen

Wat maakt druiven tot biodruiven? Een biologische wijnboer behandelt zijn wijngaard, druivenstokken, druiven en ook de wijn zo natuurlijk mogelijk, en dat betekent: volgens de regels van de biowetgeving.

  • De druiventeelt volgt het basisprincipe van biolandbouw: de druivenstokken staan stevig in de volle grond. De bodem voor de teelt van druiven is meestal eerder stenig en bevat minder organisch materiaal maar wel veel mineralen. Een gezonde bodem zorgt voor een goede structuur, textuur en drainage, met voldoende voedingsstoffen en een grote diversiteit aan micro-organismen.
  • De biodruiventeler gebruikt alleen natuurlijke mest, compost, algen en enkele specifiek toegelaten plantaardige grondstoffen.
  • Het onkruid tussen de druivenranken wordt met de hand geschoffeld, mechanisch aangepakt of afgebrand – in geen geval worden herbiciden gebruikt.
  • Zijn er schadelijke insecten, dan grijpt de bioteler naar biologische bestrijding, en zet bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van die insecten in.
  • Vervelende schimmels zoals meeldauw kan de teler proberen te voorkomen door robuuste druivensoorten kiezen die resistent zijn tegen schimmels. Als de schimmel toch verschijnt, dan mag de biodruiventeler de zgn. Bordeauxse pap (koper) of zwavel te gebruiken. Koper houdt echter een zeker risico in voor het bodemleven, en zwavel wordt streng gelimiteerd omdat het sulfiet in de wijn kan veroorzaken. De biologische wijnbouw is dan ook op zoek naar nieuwe variëteiten die meer weerstand hebben.

The making of: zo natuurlijk mogelijk

Een goeie eigenschap van biowijn is dat hij op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt.

  • Wie biowijn maakt, mag zeker geen chemische smaak-, geur- of kleurstoffen toevoegen. Alleen een beperkt aantal enzymen en natuurlijke additieven zijn toegelaten.
  • Hoe zit het met sulfiet? Sulfiet is eigenlijk een bewaarmiddel dat natuurlijk in wijn voorkomt en dat de wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriën. Ook bestrijdt sulfiet ongewenste schimmels en bacteriën en beschermt het de wijn tegen oxidatie (= zuur worden onder invloed van contact met zuurstof). Meestal wordt er tijdens de vinificatie extra sulfiet aan de wijn toegevoegd, maar bij biowijnen is de toegelaten hoeveelheid lager: de maximale dosis ligt 25 à 30% lager dan voor niet-biologische wijn. Sommige biowijnen bevatten zelfs helemaal geen toegevoegde sulfiet.
  • Nog een trapje ‘zuiverder’ zijn de natuurwijnen, die compleet biodynamisch en zonder enige kunstmatige hulpmiddelen bij de teelt worden gemaakt. Zonder klaren en met minimale filtrage zijn natuurwijnen troebel, en vaak zuurder, wat veel mensen aantrekkelijk vinden.
    Proost! Een feestje wordt extra bijzonder met een glas biowijn.  - (c) VLAM
    Proost! Een feestje wordt extra bijzonder met een glas biowijn. - (c) VLAM

Controle op biowijn

Biowijn herken je aan het Europese biolabel en het woord 'biologisch' op het label. Het productieproces voor biowijn volgt de strenge regels voor biologische verwerking. Heel de keten, van druiventeler tot wijnmaker tot verkooppunt, staat onder controle van onafhankelijke controle-organisaties. Er is een vaste jaarlijkse controle en daarnaast minstens één onaangekondigde om de drie jaar.

Met gezond verstand

Een drank als wijn drink je met gezond verstand! Eigenlijk maakt wijn geen deel uit van een gezond voedingspatroon. Alcohol brengt wel energie aan (1 gram alcohol levert 7 kcal). Een glas rode wijn (125 ml) brengt al gauw 85 kcal aan, een glas bier (pintje, 250 ml) bevat 112 kcal.

Leestips