Peulvruchten komen alsmaar vaker op tafel, en met reden. Peulvruchten als bonen, (kikker)erwten, linzen zijn gezond en zitten boordevol eiwit, dus ze doen prima dienst als vleesvervangers.

Verse en gedroogde peulvruchten

  • Peulvruchten zijn zaden van planten uit de vlinderbloemenfamilie. Deze zaden groeien in een vruchtblad dat opent als de vrucht rijp is.
  • Het bijzondere aan peulvruchten is dat je ze kan drogen en dus lang kunt bewaren, zonder dat ze hun voedingswaarde verliezen. Bij de gedroogde peulvruchten zijn vooral de zaden eetbaar, zoals bij erwten, kikkererwten, linzen en pinda’s. Ook producten als tofu en tempeh zijn gemaakt op basis van peulvruchten (nl. van sojabonen
  • Groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes kun je helemaal eten en hebben als voordeel dat ze veel vitamine C bevatten.
  • Hoewel peulvruchten aan planten groeien, zijn het botanisch gezien eigenlijk geen groenten. Ze worden wel als groenten beschouwd door de consument, dus doen wij dat ook.
    Verschillende soorten peulvruchten

Hoe worden biologische peulvruchten geteeld?

  • Een bioboer kiest voor robuuste planten en teelt zijn peulvruchten in een vruchtbare bodem.
  • Ze worden gevoed met dierlijke mest (van biodieren) en organische compost – zeker geen kunstmest dus.
  • Teeltrotatie is de sleutel voor de biogroenteteelt. Zo’n rotatie voorkomt uitputting van de grond, verbetert de vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem én bevordert de gezondheid van de planten.
  • Onkruid wordt in bio met verschillende soorten machines geschoffeld of omgewoeld.
  • Schadelijke insecten en mijten worden bestreden met netten of het inzetten van andere insecten (natuurlijke vijanden!). Chemische pesticiden zijn uit den boze.

Lees alles over de biologische groenteteelt.

Peulvruchten, goed voor het milieu

  • De teelt van peulvruchten heeft een relatief kleine ecologische voetafdruk en de teelt vraagt weinig water.
  • Vlinderbloemige gewassen gebruiken bodembacteriën om stikstof uit de lucht te halen, waardoor ze de bodem verrijken. Peulvruchten vervullen dan ook een belangrijke rol in het teeltrotatiesysteem van biologische landbouw – mooi meegenomen!

Zijn peulvruchten goede vleesvervangers?

  • Peulvruchten worden vaak gepromoot als goede vleesvervangers en tot op zekere hoogte zijn ze dat ook. Ze zijn erg rijk aan vezels en bieden een goede bron van eiwitten en complexe koolhydraten. Ze geven ons lichaam energie terwijl ze toch weinig vet bevatten. Bovendien zijn ze glutenvrij en zitten ze boordevol mineralen (magnesium, ijzer en zink) en vitamine B, die je helpen tegen vermoeidheid.
  • Peulvruchten bevatten echter minder hoogwaardige eiwitten dan vlees, vis en eieren, waardoor je ze niet 100% als vleesvervangers mag beschouwen. Lees meer over hoogwaardige eiwitten.

Hoe kook je met peulvruchten?

  • In de zomer vind je makkelijk verse biologische boontjes en peultjes, een echte lekkernij uit eigen land.Eet je ze graag knapperig? Even laten garen in kokend water en smullen maar.
  • Als je gedroogde peulvruchten gebruikt, moet je ze eerst voldoende lang weken (idealiter 12u), dan spoelen en koken. Net als bij pasta of rijst zwelt hun volume aanzienlijk: na bereiding is hun volume 2 ½ keer zo groot. Dus 40 g gedroogde peulvruchten wordt een portie van 100 g gekookte groente.
    Peulvruchten zoals kikkererwten moet je eerst laten weken
  • Peulvruchten worden ook vaak verwerkt in veggieburgers, broodbeleg of tofu. In de groente-afdeling vind je een seizoensgebonden aanbod van peulvruchten maar in de winkel vind je ook geweekte bonen in bokaal of blik.

Hoe herken je biologische peulvruchten?

Je herkent biologische producten aan het bekende groene EU-biologo en door de wettelijk beschermde term ‘biologisch’.

-/-
Met dank aan Bio mijn natuur