Peulvruchten komen alsmaar vaker op tafel, en met reden. Peulvruchten als bonen, (kikker)erwten of linzen zijn supergezond en zitten boordevol eiwit. Daarom zie je ze vaak opduiken in vleesvervangers.
Verse en gedroogde peulvruchten
- Peulvruchten zijn planten uit de vlinderbloemenfamilie (de 'Leguminosae'). De zaden groeien in een vruchtblad dat opent als de vrucht rijp is.
- Groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes kun je helemaal eten en hebben als voordeel dat ze veel vitamine C bevatten.
- Maar het bijzondere aan peulvruchten is dat je ze kan drogen. Zo kun je ze lang bewaren, zonder dat ze hun voedingswaarde verliezen. Bij de gedroogde peulvruchten zijn vooral de zaden eetbaar, zoals bij erwten, kikkererwten, linzen en pinda’s. Ook producten als tofu en tempeh zijn gemaakt op basis van peulvruchten (nl. van sojabonen).
- Hoewel peulvruchten aan planten groeien, zijn het botanisch gezien eigenlijk geen groenten. Ze worden wel als groenten beschouwd door de consument, dus doen wij dat ook.
Hier vind je meer info over peulvruchten.

Hoe worden biologische peulvruchten geteeld?
- Een bioboer kiest voor robuuste, sterke plantenrassen en teelt zijn peulvruchten in een vruchtbare bodem.
- De planten worden gevoed met dierlijke biomest (van biodieren) en organische compost – zeker geen kunstmest dus.
- Teeltrotatie is de sleutel voor de biogroenteteelt. Zo’n rotatie voorkomt uitputting van de grond, verbetert de vruchtbaarheid en de biologische activiteit van de bodem én bevordert de gezondheid van de planten.
- Onkruid wordt in bio met verschillende soorten machines geschoffeld of omgewoeld.
- Schadelijke insecten en mijten worden bestreden met netten of het inzetten van andere insecten (die de natuurlijke vijanden van de boosdoeners zijn). Chemische pesticiden zijn uit den boze.
Meer info over de biologische groenteteelt.

Peulvruchten, goed voor het milieu
- De teelt van peulvruchten vraagt weinig water en heeft een relatief kleine ecologische voetafdruk.
- Vlinderbloemige gewassen gebruiken bodembacteriën om stikstof uit de lucht te halen, waardoor ze de bodem verrijken. Peulvruchten vervullen dan ook een belangrijke rol in het teeltrotatiesysteem van biologische landbouw – mooi meegenomen!
Goede vleesvervangers?
- Peulvruchten worden vaak gepromoot als goede vleesvervangers en tot op zekere hoogte zijn ze dat ook. Ze zijn erg rijk aan vezels en bieden een goede bron van eiwitten en complexe koolhydraten. Ze geven ons lichaam energie terwijl ze toch weinig vet bevatten. Bovendien zijn ze glutenvrij en zitten ze boordevol mineralen (magnesium, ijzer en zink) en vitamine B, die je helpen tegen vermoeidheid.
- Peulvruchten bevatten echter minder hoogwaardige eiwitten dan vlees, vis en eieren, waardoor je ze niet 100% als vleesvervangers mag beschouwen. Lees meer over hoogwaardige eiwitten.
Lekker! Chili sin carne met zure room - (c) VLAM, Lekker van bij ons
Hoe kook je met peulvruchten?
- In de zomer vind je makkelijk verse biologische boontjes en peultjes, een echte lekkernij uit eigen land. Eet je ze graag knapperig? Laat ze kort garen in kokend water!
- Als je gedroogde peulvruchten gebruikt, moet je ze eerst voldoende lang weken (idealiter 12u), daarna spoelen en koken. Net als bij pasta of rijst zwelt hun volume aanzienlijk: na bereiding is hun volume 2 ½ keer zo groot. Dus 40 g gedroogde peulvruchten wordt een portie van 100 g gekookte groente.
- Peulvruchten worden ook vaak verwerkt in veggieburgers, broodbeleg of tofu. In de groenteafdeling vind je een seizoensgebonden aanbod van peulvruchten maar uiteraard kun je ook geweekte bonen in bokaal of blik gebruiken.
Hoe herken je biologische peulvruchten?
Je herkent biologische producten aan het bekende groene EU-biologo en door de wettelijk beschermde term ‘biologisch’.
