Kaas is een heerlijk zuivelproduct met een heel groot palet van smaken en soorten. Bij biokaas weet je dat de melk van een biologische koe, geit of schaap komt. Deze dieren kunnen veel buiten grazen, hebben ook binnen voldoende ruimte en krijgen biologisch voeder te eten.
Wat is er anders aan biokaas?
- De biologische kaasmaker gebruikt biologische melk als basis voor zijn kaas. Vaak wordt er gekozen om met rauwe biomelk te werken omdat de pasteurisatie de smaak en kwaliteit van de kaas zou beïnvloeden.
- Blijkbaar zijn de biokaasmakers grote fans van geiten, want je vindt meer biologische geitenkaas dan biokaas van koemelk in Vlaanderen.
- Om kaas een specifieke smaak te geven, wordt vaak ambachtelijk gewerkt en worden specifieke melkzuurbacteriën en kaasculturen toegevoegd die de smaak mee bepalen.
- Daarnaast wordt gebruik gemaakt van kruiden en specerijen, zoals komijn, kruidnagel, mosterd, pesto, rucola, bieslook, brandnetel of fenegriek. Al deze ingrediënten moeten ook biologisch geteeld zijn (als het ingrediënt niet in bio beschikbaar is, mag er voor max. 5% een niet-bio-ingrediënt worden gebruikt).
- Het is mogelijk dat je een groot smaakverschil proeft tussen biologische winter- en zomerkaas. Dat komt voornamelijk door de voeding van de dieren. Biologische koeien en schapen grazen in de lente en zomer vers gras en kruiden in de weide. En dat zorgt echt voor een verschil in de smaak van de melk - en dus ook de kaas. Lees meer hierover.

Hoe leeft de biokoe?
Bioproducten – en dus ook biomelk en biokaas - moeten voldoen aan allerlei regels die draaien rond respect voor dier én milieu. Of het nu koeien, schapen of geiten zijn, de dieren die de melk voor kaas leveren, leven volgens de regels van de opbiologische veeteelt.
Kort samengevat:
- Biodieren krijgen niet alleen meer ruimte in de stal maar ook in de wei, om overbegrazing, bodemerosie en te veel mest te voorkomen. De mest wordt volledig op biologische gronden hergebruikt.
- De dieren krijgen naast vers gras of hooi (geiten) ook biologisch voer te eten. Dat wordt lokaal geteeld, op het bedrijf zelf of op boerderijen in de regio.
- Bij ziekte worden dieren in eerste instantie behandeld met fytotherapeutische of homeopathische producten. Als er toch klassieke medicatie nodig is, dan moet de veeboer een dubbele wachttijd respecteren voordat hij de melk (of het vlees) van het dier weer mag verkopen. Zo ben je als consument zeker dat er geen residuen van die medicatie in je voeding sluipen. In bio wordt er sowieso nooit preventief antibiotica aan het vee gegeven.
Kom alles te weten over het leven van de biokoe.
Welke biokazen zijn er en waar vind je ze?
- Kaas is een populair product in België, van croque monsieurs en gratins tot een lekkere kaasschotel met een glaasje wijn of bier of een smeuïge kaasfondue in de winter. Je hebt in ieder geval de keuze uit heel veel verschillende soorten biokazen.
- Biokazen hoeven echt niet onder te doen voor de ‘gewone’ kazen – je vindt de heerlijkste smaken in de winkel. Vaak kun je die kazen ook kopen bij de kaasmakerij of boerderij zelf. Volg je tong en ga zelf op zoek naar de lekkerste kazen!