Yoghurt is een lekker en populair product uit de melkfamilie. Een licht ontbijt of een smakelijk dessert, veelzijdigheid troef met yoghurt! Wat moet je weten over bioyoghurt?

Wat is yoghurt eigenlijk?

Yoghurt is een natuurlijk en levend product. Levend? Ja zeker. Yoghurt ontstaat door levende melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen, namelijk de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis.
De bacteriën zorgen voor fermentatie en daardoor begint de melk te ‘stremmen’ (indikken) en te verzuren. En kijk, daar heb je de typische zurige smaak van yoghurt!

Er zijn twee types yoghurt: roeryoghurt en standyoghurt.

  • Bij roeryoghurt duurt het fermentatieproces vrij lang, van 10 tot 16 uur, bij voortdurend roeren. Het resultaat? Yoghurt met een gladde, vloeibare structuur.
  • Bij standyoghurt is het fermentatieproces korter, 4 à 6 uur. Deze yoghurt heeft een stevige, vaste structuur, je kunt ‘m niet gieten.

100 gr halfvolle yoghurt bevat ongeveer 160 mg calcium – dat is meer dan een ei (50 mg) maar minder dan een snee kaas (320 mg calcium).

Wat is er anders aan bioyoghurt?

  • Voor biologische yoghurt wordt uiteraard biomelk gebruikt, die meestal gepasteuriseerd is.
  • Het belangrijkste verschil met gewone melk is dat het leven van de koeien er anders uitziet: ze mogen een groot deel van het jaar vrij in de wei grazen, eten daarnaast biologisch voeder en krijgen binnen in de stal én buiten voldoende ruimte. Kom meer te weten over het leven van de biokoe.
  • Er zijn ook biologische boerderijen die rauwe melk gebruiken om yoghurt te maken.
  • De yoghurt zelf wordt niet meer gepasteuriseerd, want dat zou de werking van de bacteriën te niet doen.
Lekker op ieder moment van de dag: yoghurt met vers fruit - (c) VLAM

De zuurte voorbij

  • Ben je niet zo zot van zuur? Dan heb je in het biorek keuze genoeg uit allerlei yoghurts met een lekker smaakje, vooral met fruit. En bij bio zitten er geen addertjes onder het gras want alle ingrediënten in bioyoghurt zijn biologisch, dus ook het fruit, de suiker, de aroma’s, de vanille, ….
  • Er komen bovendien zeker geen chemische smaak- of kleurstoffen aan te pas. Ook chemische zoetmiddelen zijn uit den boze; alleen biosuiker of natuurlijke zoetmiddelen mogen worden gebruikt.

Maten en soorten

Net als kaas vind je yoghurt in vele gedaantes op de markt. Een korte wegwijzer:

  • Magere yoghurt: bevat minder dan 0,5% vet - halfvolle yoghurt: bevat 1,5 tot 1,8% vet - volle yoghurt: bevat minimaal 3% vet
  • Kefir: is een dunne yoghurt op basis van verschillende melkzuurbacteriën en veel gistcellen.
  • Griekse yoghurt: dikke yoghurt met meer vet dan volle yoghurt
  • Kwark of plattekaas is nog iets anders dan yoghurt. Het is eerder een friszure en romige verse kaas die ontstaat op basis van melkzuurbacteriën en stremsel.