Zin in een gerecht met kip? Koop dan eens biologische kip in plaats van niet-bio! Waarom? Bijvoorbeeld: biologische pluimveehouders geven hun kippen een comfortabel leven met veel buitenruimte.

Biokippen mogen ieder dag vrij naar buiten en dat biedt nogal wat voordelen. Als een echte bosvogel houdt een kip van bomen en struiken. Doordat ze buiten fijn vrij kunnen rondscharrelen, pikken en stofbaden nemen, blijven de kippen rustiger en zitten ze elkaar niet in de veren. En omdat ze buiten meer bewegen, hebben ze ook minder gezondheidsproblemen. Het daglicht heeft als extra positief effect dat het de dieren minder angstig maakt.

Ook binnen in de stal staat het welzijn van de biokip voorop. Er zitten maximaal 4.800 biokippen samen in de stal. Om al die kippen vlot naar buiten te laten gaan, zijn er voldoende openingen voorzien vanuit de stal naar de buitenruimte. Maar ook binnen hebben de kippen voldoende ruimte om rond te lopen: er is minstens 1 m² per tien kippen, dat is zo vastgelegd in de biowetgeving. Ze moeten zich zonder problemen kunnen bewegen zoals ze dat gewend zijn, dus ook liggen, zich omdraaien en zich verzorgen moet kunnen.

Wist je dat het vlees van biokippen malser en sappiger is? Een onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) i.s.m. UGent concludeerde dat het vlees van kippen geler, malser, sappiger en minder vezelig is als ze overdag buiten kunnen scharrelen tussen bomen of struiken. Bovendien krijgen biologische vleeskippen bijna dubbel zoveel tijd om te groeien als niet-biologische kippen! Dat komt de smaak zeker ten goede.

Bio. Dat is sowieso goed gekozen.

Deze campagne kwam tot stand dankzij de steun van de EU.