Op 23 september vieren we de European Organic Day of Europese Biodag in heel de EU. Heel wat landen organiseren toffe initiatieven om bio in de kijker te zetten.

In 2021 riep de Europese Unie 23 september uit tot European Organic Day. Geweldig, een eigen dag voor bio! De keuze voor 23 september was niet toevallig: “Dit is de perfecte datum om de biologische productie te vieren -- het is een tijd van evenwicht en harmonie, tussen dag en nacht, zomer en winter. De biologische landbouw beweegt zich in harmonie met deze cyclus. Biologische boeren balanceren traditionele, ecologische methoden met nieuwe wetenschap en technologie die de landbouw naar de toekomst zullen stuwen,” aldus Janusz Wojciechowski, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

Hoe viert Europa deze Biodag?

Verschillende Europese landen zetten op 23 september bio in de kijker:

 • Het Verenigd Koninkrijk biedt een gratis downloadbaar Natuuractiepakket aan om de natuur rondom jou te helpen beschermen. Met leuke tips om van je tuin een natuurparadijs te maken en om bijen te spotten: het pakket biedt actie voor het hele gezin! (in het Engels).
 • In Finland kan het personeel van het Ministerie van Land- en Bosbouw genieten van een bordje biologische pap bij het ontbijt. De medewerkers van de Finse vertegenwoordiging van de Europese Commissie mogen mee aanschuiven om de dag goed te beginnen.
 • In Tsjechië vieren ze meteen de hele maand bio! Je kunt in het hele land biologische boerderijen bezoeken waar je allerlei lekkers kunt proeven.
 • In het Franse Lyon vindt van 18 tot 20 september het ‘Salon international des produits biologiques’ plaats, een grote beurs voor biologische producten.
 • Lithouwen organiseert de internationale conferentie EKOLINK 2022 op 22 en 23 september, met o.a. sprekers uit België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland.

En wat gebeurt er in België?

 • Op 23 september worden in Brussel de European Organic Awards uitgereikt. Ze belonen Europeanen die een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren, ontwikkelen en stimuleren van de biologische waardeketen.
 • Last but not least organiseert BioForum, de Vlaamse vakvereniging voor bio, Bio Bruist op 23 september in Gent. 'Bio Bruist' is niet alleen een inspirerende dag voor de biosector en al zijn sympathisanten maar ook een echt feest om bio te vieren. Na het inhoudelijke programma reikt de Vlaamse biosector de BioVLAM uit aan een gepassioneerde biologische ondernemer met een innovatief product of concept. De dag wordt vrolijk afgesloten met een groot dansfeest.
  Bio Bruist, groot feest voor de biosector - (c) BioForum
  Bio Bruist, groot feest voor de biosector - (c) BioForum

En wat doe jij op de Europese Biodag?

Kook een soepje met biopompoen, haal een biologische pizza, of vier de dag met stijl en ga lekker biologisch uit eten!