In september 2021 kreeg La vie est belle de allereerste BioVLAM overhandigd. Het bedrijf mag zichzelf gedurende een jaar ambassadeur van de biosector noemen. In maart komt hun gloednieuwe product op de markt: de Mix and Fix. Productontwikkelaar Lieven Deraeve staat te popelen: "We zijn erin geslaagd een lekker, vegetarisch product te ontwikkelen dat even gemakkelijk is in gebruik als vleesgehakt." Lieven legt uit waarom het bedrijf de perfecte ambassadeur is voor de biosector.

Een vlam voor bio

De BioVLAM zet gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker. Uit de vijftien kandidaten voor de prijs koos de vakjury vijf genomineerden, die beoordeeld werden tijdens een bezoek ter plaatse. Innovatie en duurzaamheid zijn de krachtlijnen van de BioVLAM, maar de passie voor bio is de belangrijkste waardemeter. Als winnaar treedt La vie est belle een jaar lang op als ambassadeur voor de biosector.

Lieven: “Bio betekent voor mij het creëren van mogelijkheden in plaats van ze uit te putten. Het betekent diversiteit in de grond brengen door bijvoorbeeld peulen te zetten die stikstof aan de bodem toevoegen. In plaats van de bodem uit te putten, zorg je ervoor dat de volgende generaties over een rijkere bodem kunnen beschikken.”

Innovatie

Innovatie zit bij Lieven in de genen. Toen zijn ouders Stefaan en Katrien meer dan veertig jaar geleden als verplegers in Rwanda werkten, moesten ze daar noodgedwongen vegetarisch eten - ze hadden er immers geen koelkast om vlees te bewaren. Daarom begonnen ze te experimenteren met de ingrediënten die voorhanden waren. Toen ze terugkeerden naar België, brachten ze een uniek recept mee voor vegetarische burgers. Dat recept zou de basis vormen voor hun bedrijf La vie est belle. Sindsdien ontwikkelt het bedrijf tal van heerlijke, verse producten op basis van groenten, granen en peulvruchten. Smaak en kwaliteit staan altijd voorop.

Lieven: “We zijn blijvend op zoek naar nieuwe producten. Werken met verse groenten blijft het uitgangspunt. We willen die verse voeding zo dicht mogelijk bij de consument brengen. Zo ontwikkelden we niet alleen lekkere burgers, maar ook falafels, balletjes, spreads en salades behoren intussen tot ons assortiment.”

Mix and Fix

In maart 2022 komt het gloednieuwe product Mix and Fix op de markt, een moment waar Lieven erg naar uitkijkt: “Drie jaar geleden besloot ik samen met mijn gezin om geen vlees meer te kopen. Ik merkte hoe je als thuiskok al snel beperkt bent in je keuze aan vegetarische producten. De reden daarvoor is de vaste vorm van die producten. Met Mix and Fix willen we daarop een antwoord bieden. De verpakking bevat twee componenten: een verse groentemix en een droge mix. Die kan je thuis zelf mengen tot groentegehakt, het is een product dat even werkbaar is als vleesgehakt. De mogelijkheden die je daarmee hebt, zijn eindeloos. Je kan er burgers of balletjes mee maken, je kan het verwerken in spaghettisaus of lasagne, je kan een gevulde courgette maken of zelfs een vogelnestje. Ook over de smaak beslis je zelf. Misschien hou je zelf van pikant maar je huisgenoten niet? Dan kan je, net als bij vleesgehakt, de kruiden zelf toevoegen. Wil je je vleesconsumptie verminderen maar ben je toch verslingerd aan de smaak ervan? Dan kan je ons groentegehakt ook mengen met vleesgehakt. Zo heb je het beste van twee werelden!”

Duurzame samenwerking

La vie est belle draagt het aspect duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarom ging het bedrijf een samenwerking aan met bioboerderij De Lochting, een sociale tewerkstellingsplaats die werkgelegenheid biedt via biologische landbouw.

Lieven: “De samenwerking met de Lochting is de ideale match, omdat mensen tewerkstellen hun belangrijkste doelstelling is. Dat doen ze via biologische landbouw. De Lochting verzorgt voor ons de tussenverwerking. Dit gaat om het wassen van kruiden, het versnijden van pompoenen of het roosteren van uien en bieten. Er zijn veel handen nodig om tot een kwalitatief product te komen. De Lochting kan daardoor meer mensen tewerkstellen, wat voor hen het uitgangspunt is. Ook bij La vie est belle komen mensen steeds op de eerste plaats. Het is een waarde die we delen.”

De samenwerking met de bioboerderij bracht nog een andere buitenkans aan het licht: het deel van de oogst dat niet tot bij de consument op de tafel geraakt.

Mix and fix - een gloed nieuw product van La vie est belle - (c) VLAM, Patricia De Laet
Mix and fix - een gloed nieuw product van La vie est belle - (c) VLAM, Patricia De Laet

Lieven: “Door de samenwerking met De Lochting ontdekten we dat vijftien tot twintig procent van alle groenten die geteeld worden, opnieuw wordt gebruikt voor groenbemesting. Het gaat over groenten die te weinig wegen of er niet voldoende fris of klassiek uitzien om aanvaard te worden op de veilingen. Aangezien we voor ons nieuw product groenten gaan vermalen, maakt de vorm of het gewicht van de groente niet uit. Dus wij kunnen die ‘verstoten groenten’ prima gebruiken. Op die manier wordt de opbrengst voor de boer groter, en krijgen wij verse groenten van bijzonder goede kwaliteit.”

La vie est belle is nog tot september van dit jaar ambassadeur voor de biosector. We wensen hen nog heel veel inspiratie en veel succes met de Mix and Fix!

Lieven De Raeve in zijn bedrijf La vie est belle - (c) VLAM, Patricia De Laet
Lieven De Raeve in zijn bedrijf La vie est belle - (c) VLAM, Patricia De Laet