Tegenwoordig kom je bio overal tegen! Met deze tips vind je in een handomdraai lekkere, lokaal geteelde biologische groenten en fruit bij jou in de buurt.

Kies voor de korte keten

Op steeds meer plaatsen kun je tegenwoordig in de 'korte keten' je boodschappen doen, dus rechtstreeks bij de producent. Het aantal korteketeninitiatieven in Vlaanderen is dan ook flink aan het stijgen.

Korte keten staat voor de rechtstreekse verkoop van land- en tuinbouwproducten aan de consument. Dus zonder de tussenschakels van veilingen, handelaars of voedselverwerkers. Het grote voordeel voor de boer is dat hij zelf kan bepalen welke prijs hij ontvangt voor zijn producten. De korte keten in de landbouw wordt steeds populairder. Zo kiest vandaag één op vijf Vlaamse gezinnen voor aankopen in de korte keten.

Wat zijn de voordelen van de korte keten?

  • Je haalt superverse producten in huis.
  • Je eet veel meer mee met de seizoenen en je ontdekt soms nieuwe (oude) groenten.
  • Je steunt de lokale economie.
  • Je koopt ecologisch want minder tussenpersonen betekent minder vervoer, dus een kleinere ecologische voetafdruk.

We geven je graag vier tips om je voedsel dagvers én lokaal te kopen in de korte keten:

  • Tip 1: Koop rechtstreeks in de boerderijwinkel.
  • Tip 2: Abonneer je op een biologisch groente- of fruitpakket.
  • Tip 3: Engageer je in een CSA.
  • Tip 4: Ga je groenten en fruit zelf plukken.

Tip 1: Koop rechtstreeks in de boerderijwinkel

Heel wat biologische boeren verkopen hun eigen producten op de boerderij. In een hoevewinkel vind je vaak niet alleen lokaal geteelde, verse biologische groenten en biologisch fruit, maar ook zuivel, kaas, brood, vlees, gevogelte en dranken. Je kan er makkelijk een groot deel van je boodschappen doen. Een bezoekje waard dus, die hoevewinkel!

Voor de verse producten van de boerderij zelf is de prijs soms zelfs voordeliger dan in de gewone winkel. Dat komt omdat er geen andere schakels tussen de boer en de consument zitten. Zo krijgt de boer een faire prijs en heeft hij meer bedrijfszekerheid. Als klant is het ook fijn om direct contact met de producent te hebben. Bovendien draag je ertoe bij dat je voedsel minder kilometers aflegt.

Waar kan je bij jou in de buurt terecht voor dagverse biologische groenten en fruit? Zoek op www.biopunten.be of www.rechtvanbijdeboer.be (kies ‘uitgebreid zoeken’ - optie ‘biologisch’).

Tip 2: Abonneer je op een biologisch groente- of fruitpakket

Iedere week een biologisch groenten- of fruitpakket vol lekkers… Klinkt dat verleidelijk? Neem dan een abonnement en laat je wekelijks verrassen door de gevarieerde inhoud van je pakket.

Dankzij de pakketten eet je seizoensgebonden en zijn je groenten en fruit heel afwisselend. In fruitpakketten zitten niet alleen klassiekers als appels en peren maar ook aardbeien, meloenen, kersen, pruimen, abrikozen … (eventueel van ander bedrijf of van import). Ook de groentenpakketten zijn heel divers: van wortelen en sla tot verschillende soorten kolen, pompoenen maar ook raapstelen en kervel.

Een bioboer legt uit: “Wij kiezen ervoor om onze biologische groenten rechtstreeks aan gezinnen te verkopen, zonder tussenkomst van de veiling of een groothandel. Dat geeft ons een betere prijs en meer voldoening. En voor onze klanten zijn de groenten verser en goedkoper.”

Hoe werkt zo’n abonnement precies? Meestal ga je een engagement aan voor een heel jaar en betaal je een vaste prijs per week. Bestellen gebeurt doorgaans online. Elk weekend krijg je als abonnee een mail met info over wat er de komende week in het pakket zal zitten. Pakketten van een bioboer zijn altijd bio en je kunt vaak groenten, fruit en soms ook zuivel, vlees of andere producten bijbestellen. Je haalt je pakket zelf op, op een vaste dag en op een afgesproken plek (vaak ook in de stad).

Zoek hier een leverancier van een groenteabonnement bij jou in de buurt (zoek op 'Afhaalpunt').

Kakelverse blauwe bessen, zelf geplukt. Mmm.
Kakelverse blauwe bessen, zelf geplukt. Mmm.

Tip 3: Engageer je in een CSA

Een populaire manier om verser dan vers te eten is de Community Supported Agriculture (CSA) of gemeenschapslandbouw. Dit is een vernieuwend economisch systeem waarbij de klant deelt in de risico’s en er meer voor zorgt dat de boer een waardig inkomen heeft, ongeacht de grootte van de oogst.

Hoe werkt het? Je betaalt jaarlijks een lidmaatschapsbijdrage om mee de productiekosten (en -risico’s) van de boerderij te dekken. Dus je engageert je een jaar lang om een (bio)bedrijf te steunen. In ruil ontvang je een wekelijks oogstaandeel tijdens het teeltseizoen. Dat gebeurt op twee manieren: ofwel krijg je kant-en-klare pakketten, ofwel kan je zelf mee gaan oogsten op het veld. Het grote voordeel is ook hier dat je met de seizoenen mee-eet én dat je de boer op een hele directe manier vergoedt en dus ondersteunt.

Bekijk het filmpje!

Els Vloebergh, boerin van CSA-boerderij Het Plukhof in Wiekevorst vertelt: "In ruil voor hun lidgeld mogen onze leden een heel jaar komen oogsten, zo vaak ze willen. Zo zijn wij, boeren, zeker van ons inkomen en kunnen we met een gerust hart groenten telen. Stel dat er een onweer toeslaat waarbij hagel onze sla verwoest, dan heeft elk lid een krop sla minder, en zo dragen wij samen het verlies."
Haar doel is om zo divers mogelijk te telen: "We begeleiden onze klanten om meer te gaan eten volgens de seizoenen. Dus tomaten in de zomer, maar niet in de winter. Zo ontdekken ze ook minder bekende groenten als raapstelen, paksoi, winterpostelein, verse kervel, …"

Vinden mensen het leuk om mee te oogsten? "Ja, de meesten vinden het ontspannend om te plukken en ze genieten van de buitenlucht. Oogsten vraagt wel tijd, dus onze leden brengen wekelijks snel een half uur op het veld door. Er is ook iets meer kuiswerk aan de groenten want alles komt recht uit de grond."

Zoek hier een CSA-boerderij in je buurt. (N.B. Al deze CSA's zijn bio of bio-in-omschakeling)

Tip 4: Ga zelf plukken

Niets smaakt beter dan vers geoogste groenten en fruit. Ga dus het veld op om je eigen groenten te oogsten en je eigen fruit te plukken. Korter dan dit wordt de keten niet - verser ook niet! Je hoeft geen engagement aan te gaan zoals bij een CSA- of zelfoogstboerderij.

Fruit plukken of groenten oogsten is eenvoudig: je legt je oogst in een emmertje en alles wordt gewogen. Je betaalt aan de boer wat je mee naar huis neemt. Kijk ook uit naar de speciale plukdagen tijdens het oogstseizoen!

Vind een zelfplukboerderij in je buurt (zoek op Boer – in elke fiche staat vermeld of zelfpluk mogelijk is).

Dus?

Wil je vers, lokaal én biologisch eten, dan zijn er heel wat opties! Probeer er dus zeker eentje uit.