Tijdens de Week van de Korte Keten van 13 tot 21 mei 2023 staat de korte keten stralend in de kijker. Overal in Vlaanderen staan lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers. Maak er een leuke ontdekking van!

Wat is de korte keten?

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer de prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.

Dus de Korte Keten, da's (h)eerlijk dichtbij!

Wat voor soort verkooppunten zitten in de korte keten? Zo'n 3.000 land- en tuinbouwondernemers bieden hun zelf verwerkte producten via diverse formules rechtstreeks aan de consument aan. Dat gaat van hoevewinkels en boerenmarkten tot zelfplukboerderijen, Voedselteams, de Buurderij en afhaalpunten voor pakketten.

Ga op pad!

In de Week van de Korte Keten vind je talloze toffe activiteiten in Vlaanderen. Allerlei organisaties en producenten - ook biobedrijven natuurlijk - heten je welkom op hun activiteiten waarbij ze lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers plaatsen. Luister naar muziek, doe mee met een workshop, ga rondneuzen op een opendeurdag of een rondleiding, volg een fiets- of wandelroute, enz. Keuze genoeg voor iedereen! Op de website kun je zoeken per provincie.

Vijf goeie redenen om in de korte keten te kopen!