Wie krijgt de eerste BioVLAM-award? Deze prijs bekroont gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid. De vijf genomineerden zijn Abinda, Bel'Orta, bioboer Mark Van Hove, La vie est belle en het netwerk Vitale Rassen.

De BioVLAM is een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM. Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits juicht dit initiatief toe: “Deze eerste BioVLAM-award zet niet alleen een aantal innovatieve bio-projecten in de bloemetjes, dit initiatief toont ook de opportuniteiten en de groeimarge die bio in Vlaanderen te bieden heeft.” Er kwamen 15 inschrijvingen binnen van uiteenlopende bedrijven, stuk voor stuk echte ambassadeurs. Innovatief en duurzaam ondernemen en de passie voor bio werden in elk dossier ruimschoots onderstreept.

Genomineerd

De jury had geen makkelijke taak om hieruit vijf genomineerden te selecteren. Binnenkort gaat de jury langs bij de 5 genomineerden. In september wordt de winnaar geselecteerd en bekendgemaakt.

Dit zijn de vijf genomineerden:

  • Abinda wil de reststromen in het productieproces optimaliseren. Astrid Dossche (CEO): “Wij gebruiken okara (sojavezels), een bijproduct van de tofuproductie in een zusterbedrijf. Okara bevat nog heel wat eiwitten en natuurlijk vezels, en is daarom uitermate geschikt om toegevoegd te worden aan vleesvervangers.”

  • Veiling Bel’Orta lanceerde het EARTH-concept voor groenten en fruit in omschakeling naar biologische teelt. Glenn Sebregts (Divisiehoofd Marketing & Externe Communicatie): "Met EARTH mikken we op 3 fronten. We willen onze klanten bijstaan in de verkoop, consumenten informeren én onze producenten die de stap richting bio zetten optimaal ondersteunen."

  • Bioboer Mark Van Hove (zaakvoerder) zette in op innovatie in de teelt van zoete aardappel (bataat), met o.a. een zelf ontwikkelde plantmachine: "We werken met eigen middelen en zetten ons met veel passie in voor deze sector. Deze nominatie geeft energie om ons te blijven inzetten.”

  • La vie est belle deed aan innovatie in eiwitrijke, vegetarische maaltijden. Matthias Blanckaert (zaakvoerder): "Deze nominatie is een zeer mooie erkenning. Niet alleen omdat dit het bioketenverhaal onderschrijft, maar vooral ook door het geloof dat dit legt in de lekkere en eerlijke voeding die wij produceren.”

  • Vitale rassen vzw creëerde een samenwerking met verschillende bioboeren-vermeerderaars die werken aan de diversiteit van hun gewassen. Vitale rassen: ”Dit is een mooie beloning voor onze inspanningen, maar ook goed nieuws voor het verhaal van onze zaden, dat hierdoor weer wat aandacht krijgt.”