Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkeling van de biologische sector in Europa? Welke landen dragen bio een warm hart toe en waar komt het meeste bio op tafel?

Hoe staat het met bio in Europa in 2019? Welke landen zijn al overstag en wie mag nog wat bijbenen? Bio is duidelijk aan een opmars bezig, en in sommige landen gaat dat razendsnel.

Wie zijn de Europese koplopers van de biologische productie?

Wie heeft het grootste bioareaal? Of anders gezegd: op hoeveel hectare groeien biologische teelten in Europa? Spanje staat op kop met 2.082 duizend ha (oftewel 20.820 km²), gevolgd door Italië (1.909 duizend ha) en Frankrijk (1.744 duizend ha). De biolandbouwoppervlaktes tonen de laatste 10 jaar een mooie groeicurve, ook voor België. Die biogronden worden gebruikt als weiland, voor akkerbouwgewassen, of voor meerjarige teelten.

Biologisch landbouwareaal in België in 2017 - (c) IFOAM
Biologisch landbouwareaal in België in 2017 - (c) IFOAM

Als je kijkt naar hoeveel land er procentueel gezien aan biologische landbouw is gewijd, dan zijn dit de toppers in Europa: Liechtenstein (37,9%), Oostenrijk (24%) en - misschien enigszins verrassend - Estland (20,5%). België zit eerder onderaan in de middenmoot met 6,4% biolandbouwareaal, waarvan relatief het grootste aandeel in Wallonië ligt.

En hoeveel bioproducenten zijn er in ieder land aan het werk? Italië spant de kroon met een verbluffende 66.773 producenten, Frankrijk volgt met 36.691 producenten, Spanje heeft er net geen 25.000.

Waar wordt de meeste bio verkocht?

De Denen blijken de grootste bioconsumenten van Europa te zijn: 13,3% van de markt is daar bio. Op 10 jaar tijd is de biomarkt er bovendien met maar liefst 145% gegroeid! In Zweden en Zwitserland zit het aandeel van bio in de markt net onder de 10%. De groeispurt in Zweden is nog groter dan in Denemarken: de markt nam in 10 jaar tijd met maar liefst 262% toe.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je bio vaak in het winkelmandje ziet in deze drie landen. De Denen spenderen jaarlijks € 278 per persoon aan bio. Daarmee staan ze echter niet op 1, want die plek nemen de Zwitsers in met € 288, gevolgd door de Zweden die jaarlijks € 237 aan bio uitgeven.

Ook bij ons groeide de biomarkt gestaag, net als in Denemarken: +146% in 10 jaar tijd. De totale bio-omzet bedroeg € 632 miljoen. We geven jaarlijks € 56 p.p. aan bio uit, en daarmee zitten we nog onder het Europese gemiddelde van € 67.

Verkoop van bio in België - (c) IFOAM
Verkoop van bio in België - (c) IFOAM

Opvallend is hier dat de grootste producenten van bio of de landen met het grootste bioareaal – zoals Spanje, Italië of Frankrijk – niet noodzakelijk de landen zijn waar ook de lokale inwoners massaal bio kopen. Deze landen moeten het eerder hebben van de export van hun bioproducten.

=-=-=

Bron: IFOAM International (Europese koepelorganisatie voor biologische voeding en landbouw)